Στον Ριζοσπάστη της 29ης/6/2014 δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη 2014.

1. Δε γνωρίζω αν απαντάει στα μέλη του κόμματος, τους οπαδούς που ανησυχούν για το χαμηλό ποσοστό ή σε άλλους η επανάληψη του μέτρου σύγκρισης (4,5% του Ιούνη 2012) όπως και η επιχειρηματολογία ότι «κάθε φορά κρίνεις με βάση τις εξελίξεις, τις συγκεκριμένες συνθήκες και το μέτρο σύγκρισης δε μπορεί να είναι διαφορετικό για το ΚΚΕ και διαφορετικό για τα άλλα κόμματα».

 Εδώ υπάρχει σκόπιμο μπέρδεμα. Ασφαλώς το μέτρο σύγκρισης πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα κόμματα. Και πρέπει, κυρίως, να είναι το αντίστοιχο, αλλά και συνυπολογισμός με την τελευταία γενική εκλογική αναμέτρηση.

Δημιουργείται, βέβαια, ένα ερώτημα: στις επόμενες εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα θα συγκριθεί με το 4,5% ή με το 6,1%; Τι λέει η ΚΕ;

2. Αναφέρεται επίσης ως επιτυχία το κέρδισμα της πλειοψηφίας στους Δήμους της Πάτρας, του Χαϊδαρίου, της Πετρούπολης και της Ικαρίας και, μεταξύ άλλων, ότι σε 50 Δήμους το ποσοστό ξεπέρασε το 10%.

Τα στοιχεία είναι σωστά. Όμως παραλείπεται σκοπίμως να αναφερθεί

α) ότι δεν υπήρχε στόχος για κέρδισμα Δήμων όπως φαίνεται από τα κείμενα της ΚΕ και πουθενά δεν υπήρχε Δημοτικό πρόγραμμα.

β) Για ποιους Δήμους μιλάμε; Μήπως για τις πρωτεύουσες των μεγάλων Νομών όπου σε καμιά το ποσοστό δεν είναι πάνω από 10% και στις 25/6 είναι κάτω από το 6,1% ; Να μιλήσουμε για Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Σέρρες, Λαμία;

Στο λεκανοπέδιο ποσοστό πάνω από 10% βρίσκουμε μόνο σε Καισαριανή, Πετρούπολη, Νίκαια, Κερατσίνι και Ιωνία. Πάνω από 10% βρίσκουμε και σε τρεις (3) Νομούς: Σάμου, Κεφαλλονιάς, Λέσβου.

Κρίσιμο ερώτημα: το ποσοστό αυτό οφείλεται στην πολιτική γραμμή ή στην Ιστορία και την παράδοση του ΚΚΕ;

Όλοι αντιλαμβανόμαστε, πολλοί γνωρίζουμε. Θα τοποθετηθεί η ηγεσία του κόμματος; Θα ενημερώσει τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ και τους οπαδούς για το ποσοστό των ψηφοφόρων του 2012 που ξαναψήφισαν; Για τα ποσοστά των νέων, των ανέργων, όσων συμφωνάνε με το πρόγραμμα και την πολιτική που έχει χαράξει η ηγεσία;

Ρωτάω μήπως και ζωντανέψει η συζήτηση και αρχίσει ουσιαστικός διάλογος μέσα κι έξω από το κόμμα για την πορεία του κινήματος και του ΚΚΕ.

Ανήσυχος κομμουνιστής