Get Adobe Flash player

Με αυτό τον τίτλο πήραμε την παρακάτω επιστολή αναγνώστριάς μας. Ως Εργατικός Αγώνας δεν γνωρίζουμε καθόλου το θέμα στο οποίο αναφέρεται και, κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να συμμεριστούμε αλλά ούτε και να απορρίψουμε αυτές τις απόψεις. Δημοσιεύουμε την επιστολή όπως ακριβώς τη λάβαμε με την αυτονόητη επισήμανση πως θα κάνουμε το ίδιο αν υπάρξει αντίλογος.

Απίστευτο αλλά και συνάμα θλιβερό.
Σε μένα έγινε γνωστό ότι η «Αλληλεγγύη για όλους», που παρουσιάζεται ως οργάνωση «Αλληλεγγύης», δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κομματικό πολιτικό όργανο που καθοδηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτείται από επαγγελματικά και αμοιβόμενα στελέχη του κόμματος αυτού.
Είναι σα να βάζεις επικεφαλής ενός –λόγου χάριν- εργατικού συνδικάτου εργοδότες ή εργάτες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ...
Οι οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης δεν χρειάζονται χειραγώγηση ή πάτρωνες στη δράση τους. Πιστεύω ότι οι οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που εν γνώσει τους αποδέχονται αυτά τα φαινόμενα αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη.
Η «Αλληλεγγύη για όλους» δεν είναι σχήμα που κάνει οποιοδήποτε κοινωνικό έργο κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η «Αλληλεγγύη για όλους» είναι ένα ψευδεπίγραφο: Απλώς βάζει τους άλλους να κάνουν την κοινωνική δουλειά την οποία επιδιώκει να οικειοποιηθεί πολύπλευρα.
Στην πραγματικότητα είναι πολιτικό εκτελεστικό όργανο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και έχει σαν αποκλειστικό σκοπό της να καθοδηγεί, να οργανώνει και να συντονίζει την πολιτική διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στα διάφορα κοινωνικά σχήματα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανυποψίαστα για τον πραγματικό ρόλο που παίζει.
Η «Αλληλεγγύη για όλους» δεν είναι στην πραγματικότητα για όλους...  Είναι για τους πολιτικούς σκοπούς που υπηρετεί.
Στην ουσία δρα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και καπηλεύεται τον αγώνα και την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αγωνιστών και άλλων ευαίσθητων και προοδευτικών ανθρώπων που στέκονται με ανιδιοτέλεια κοντά στις ανάγκες των ανέργων και των εξαθλιωμένων μαζών που γέννησε το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαχείριση αυτών των πολιτικών από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του δικομματισμού και των συμμάχων του με σκοπό την προώθηση των πολιτικών επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη ενσωματωθεί στις πολιτικές της ΕΕ.
Η ΕΕ αποτελεί σήμερα τον δεύτερο ιμπεριαλιστικό πόλο –μετά τις ΗΠΑ- του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού και των συμφερόντων του ευρωπαϊκού και διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι δύναμη προώθησης και υπεράσπισης των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ, του καπιθτελισμού «με ανθρώπινο πρόσωπο» ή του «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» όπως λέει ο κ. Τσίπρας ή της «αριστεράς του 21ου αιώνα» όπως λέει ο κ. Δραγασάκης…
Η «Αλληλεγγύη για όλους» υπερασπίζεται αυτή την πολιτική, δουλεύει για την, προβολή διαφόρων κομματικών στελεχών, την ενίσχυση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα λαϊκά αυτά στρώματα που στρατεύονται στο κίνημα της αλληλεγγύης και την εηυπηρέτηση τελικά, είτε έμμεσα είτε άμεσα, των ευρύτερων κομματικών επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποκλειστική ευθύνη για το κατρακύλισμα αυτό έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εξαιρέσεις.
Η «Αλληλεγγύη για όλους» δεν είναι για όλους αλλά είναι ιδιοτελής εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων που κρύβονται πίσω από μια δράση που ανήκει σε αυτούς που σηκώνουν το έργο και στρατεύονται ενάντια στις πολιτικές και τις συνέπειες όχι μόνο των μνημονίων αλλά και των οικονομικών και αντιλαϊκών πολιτικών που τις γέννησαν.
Η κρίση δεν είναι ανθρωπιστική –όπως λέγεται – αλλά είναι κοινωνική! Πλήττει αποκλειστικά τους εργάτες και τος εργάτριες, τους φτωχούς επαγγελματίες και εμπόρους, όλα τα στρώματα που ζούνε από την εργασία τους. 

Η συμμετοχή ενός τέτοιου κομματικού οργάνου όπως Η «Αλληλεγγύη για όλους» που κρύβεται πίσω από τίτλους παραπλανητικούς και λειτουργεί με αμοιβόμενα πολιτικά στελέχη και υπαλλήλους του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με προοδευτική ή πραγματικά αριστερή ηθική και είναι αντίθετη στα ιδανικά και τους σκοπούς που εμπνέουν τα ιδανικά και τις αρχές του σοσιαλιστικού κινήματος.

Όσοι θέλουν να προσφέρουν στο έργο της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν έχουν παρά να ενταχθούν σ’ αυτές όχι ως αμοιβόμενα κομματικά σχήματα αλλά ως ισότιμα άτομα με τους εκατοντάδες άλλους εθελοντές που δίνουν από το υστέρημά τους και στέκονται αγωνιστικά δίπλα και μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν!

Βασιλική Βεντούρη