Get Adobe Flash player

Ο κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου από τη Σκιάθο μας έστειλε μια επιστολή που την τιτλοφορεί «Επειδή δεν είμαστε κι όλοι δα… “αμερικανάκια”» στην οποία ασκεί κριτική σε άρθρο που δημοσιεύσαμε μεταφρασμένο. Επειδή η κριτική του αφορά τον μεταφραστή του άρθρου Π. Ζαβουδάκη, τη θέσαμε υπόψη του κι εκείνος θεώρησε σκόπιμο να πει τη δική του άποψη. Δημοσιεύουμε αυτούσιες τις δυο απόψεις χωρίς δικά μας σχόλια. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές τους.

Η άποψη του Ν. Παπακωνσταντίνου:

Επειδή δεν είμαστε κι όλοι δα … «αμερικανάκια»!

Κύριοι της Συντακτικής Επιτροπής

Εξεπλάγημεν αρνητικότατα, ανοίγοντας σήμερα τον «Εργατικό Αγώνα» και διαβάζοντας  -φάτσα κάρτα και σαλόνι!- το άρθρο με τίτλο «Γιατί η Αριστερά και η Δεξιά αγαπούν τον Πούτιν;», του Vincent Emanuele.

Φυσικά και δεν θα υπήρχε  από μέρους μας κανένα πρόβλημα, αν ο αμερικάνος αρθρογράφος αυτής της σημερινής «πραγματείας» περί Πούτιν έγραφε το πόνημά του στη στήλη των απόψεων των αναγνωστών. Οι απόψεις είναι ελεύθερες, ακόμα και οι πιο λοξές …λόξες!

  Αυτό όμως μάλλον θα ήταν αδύνατον γιατί ο Αμερικάνος «φίλος μας» σαφώς και ...δεν είναι αναγνώστης του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ –και μάλλον ούτε καν θα ξέρει για την ύπαρξή του-  ενώ το λογικότερο είναι κάπου να τον ανακάλυψε και να τον μετέφρασε ο σύντροφός σας, ο Παναγιώτης Ζαβουδάκης.

   Εν ολίγοις, το πρόβλημά μας δεν είναι διόλου η αντίθεση του Αμερικάνου στον Πούτιν (ούτε καν η αντίθεσή του στον Άσαντ που τον βαφτίζει «δολοφόνο» και τα ρέστα). Εμείς, ως κομμουνιστές ξέρουμε καλά ποιες ταξικές δυνάμεις εκπροσωπεί ο Πούτιν στη Ρωσία και ότι καμιά σχέση δεν έχει αυτός με τις ιδέες του Οχτώβρη και τα συμφέροντα του προλεταριάτου. Κάθε άλλο!

  Το πρόβλημά μας με σας σήμερα είναι ότι παρουσιάζετε το άρθρο του Αμερικάνου σε τέτοια θέση, σαν να είναι κάτι το …δικό σας,  σαν να είναι δηλαδή  κάτι που εκφράζει την «Κίνηση Κομμουνιστών ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ», αφού προφανώς και ο Ζαβουδάκης ανήκει σ’ αυτήν την Κίνηση και το άρθρο του Αμερικάνου, έτσι όπως το δημοσιεύσατε, περνάει ως επιλογή σας, ως άρθρο με το οποίο συμφωνείτε και ταυτίζεστε!

  Για πείτε μας, λοιπόν, ανοιχτά και χωρίς περιστροφές, για να ξέρουμε και μεις με ποιους τελικά έχουμε να κάνουμε: Συμφωνείτε, ναι ή όχι, με τον ισχυρισμό του Αμερικάνου ότι:

  «Στο παρελθόν, διάφορες αριστερές προσωπικότητες και οργανώσεις υποστηρίζαν τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον Ιωσήφ Στάλιν, τον Μουαμάρ Καντάφι και αμέτρητα άλλα αυταρχικά καθεστώτα» ;;

  Πείτε μας, ευθέως, αν και εσείς (δηλ. ο Ζαβουδάκης και εν γένει ο «Εργατικός Αγώνας») έχετε την άποψη ότι ο ... Ιωσήφ Στάλιν ταυτίζεται με ...τον Σαντάμ και τον Καντάφι;

  Πείτε μας –ευθέως- αν πιστεύετε και σεις ότι το καθεστώς της εργατικής-λαϊκής εξουσίας στη Σοβιετική Ένωση, το προλεταριακό επαναστατικό σοβιετικό καθεστώς της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της αντιφασιστικής νίκης  ήταν ένα καθεστώς έστω και κατ’ ελάχιστον παρεμφερές με του …Σαντάμ;

   Κάτι τέτοιες …«παπαριές», σαν κι αυτές τις μπούρδες του Αμερικάνου περί Στάλιν,  είναι βέβαια πολύ συνηθισμένες στην Αμερική, όπου η προπαγανδιστική μηχανή της CIA  εδώ και πολλές δεκαετίες έχει κάνει την ιστορία, όπως και κάθε πολιτική έννοια εντελώς ...αγνώριστες. Από έναν Αμερικάνο σαν τον μεταφρασμένο αρθρογράφο σας, που το καθεστώς των ΗΠΑ του έχει κάνει αντικομμουνιστική - αντισταλινική - αντισοβιετική πλύση εγκεφάλου, από τότε που γεννήθηκε, είναι αναμενόμενο να  μπουρδολογεί κατ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα κι όταν παρασταίνει τον … «αριστερούτσικο», σαν και το φίλο «μας».

 Επίσης θα ήταν απολύτως αναμενόμενο αυτά τα φληναφήματα να έχουν δημοσιευτεί μετ’ επαίνων στην «Καθημερινή» από τον Κασιμάτη, τον Μαρατζίδη και τον Καλύβα ή στο «Βήμα» από τον Μαρίνο, τον Πολυμίλη και το Νότη Παπαδόπουλο.

   Όμως δεν νομίζετε ότι είναι χοντρό ...φάουλ για τον «Εργατικό Αγώνα» και προσωπικά για τον Παναγιώτη το Ζαβουδάκη, εφόσον –κατά πάσα πιθανότητα-  δεν έχουν καμιά σχέση με τις τοιαύτες μπαρούφες  του Αμερικάνου, να προβάλλουν στη δική τους, (στην κατά-δική τους!) στήλη της ιστοσελίδας,  χωρίς κανέναν απολύτως σχολιασμό και χωρίς την παραμικρή επίκριση τις όποιες λόξες αυτού του κυρίου Vincent Emanuele;

   Τόσο κόπο θα σας έκανε να γράψετε ως πρόλογο του άρθρου:

   «Αναδημοσιεύουμε σήμερα το άρθρο ενός Αμερικάνου δημοσιολόγου,  που θεωρεί τον εαυτό του “αριστερό» και που χτυπάει τον Πούτιν και το ρωσικό ιμπεριαλισμό. Σας συνιστούμε όμως, αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι να διαβάσετε με πολλή προσοχή αυτό το πόνημα διότι αφενός μεν ο “αριστερός’’ Αμερικάνος “μας” αναπαράγει την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα σε μεγάλα φλέγοντα σημερινά ζητήματα της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως στο ζήτημα της Ουκρανίας-Κριμαίας και στο ζήτημα της Συρίας, και διότι αφετέρου ο αρθρογράφος είναι διαποτισμένος από την αντικομμουνιστική, αντισοβιετική και αντισταλινική προπαγάνδα των τελευταίων 70 ετών.

   Ο “Εργατικός Αγώνας» δηλώνει εξαρχής ότι θεωρεί ασυμβίβαστη με την ιστορική αλήθεια την ταύτιση του σ. Ιωσήφ Στάλιν με τον …Σαντάμ Χουσεΐν, που επιχειρεί ο μάλλον ανίδεος και άγευστος ιστορίας αμερικάνος δημοσιολόγος. Ωστόσο, σας παραθέτουμε το γραπτό του,

 1) για να πάρετε μιαν ιδέα για το πώς σκέπτονται σήμερα οι λεγόμενοι “αριστεροί” των ΗΠΑ και

2) γιατί κι εμείς, από μιαν εντελώς διαφορετική σκοπιά,  έχουμε την άποψη ότι η Αριστερά δεν πρέπει να πέφτει θύμα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας του μεγαλορώσου Πούτιν…»

     Ποιος θα ’χε τότε να σας προσάψει το παραμικρό για τη δημοσίευση του άρθρου; Μάλιστα, θα σας «βγάζαμε το καπέλο», όπως λένε, για την επιλογή σας, μιας που αυτή θα προβλημάτιζε δημιουργικά  το αναγνωστικό κοινό, καθώς θα μπορούσε  να συγκρίνει τις ψευτοαριστερές απόψεις του Αμερικάνου με τις πραγματικά αριστερές και κομμουνιστικές απόψεις του κινήματός μας για τα ζητήματα που θίγει το … αμερικάνικο πόνημα.

   Σεις όμως, –ως μη ωφείλατε-  εποιήσατε την νήσσαν περί της βαθύτερης ουσίας του άρθρου, που έτσι πέρασε ασχολίαστο! Και αυτό καταλογίζεται στα …φάουλ της ιστοσελίδας σας!

   Το καταγράφουμε, λοιπόν και απαιτούμε … τη δέουσα αυτοκριτική. Τουλάχιστον την αναμένουμε!! Γιατί, ως γνωστόν, το ζήτημα δεν είναι να μην κάνει κάποιος λάθη, γενικώς και αορίστως (πράγμα αδύνατον!) αλλά να τα αναγνωρίζει και να τα διορθώνει έγκαιρα.

  (Ιδιαίτερα θα αναμέναμε μιαν ακριβοδίκαιη και εμπεριστατωμένη, όπως πάντα, ιστορική τοποθέτηση του συντρόφου Γιώργου Πετρόπουλου, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους).

                        Υγιαίνετε!

Σκιάθος, 7-1-2015

Νίκος Παπακωνσταντίνου.

 

Η άποψη του Π. Ζαβουδάκη:

 

Ας μιλήσουμε «αμερικάνικα»

Κύριε Παπακωνσταντίνου.

Συνήθως αποφεύγω να απαντώ σε σχόλια που αφορούν τα γραπτά μου και εν γένει τη δουλειά μου (είτε αυτά είναι επαινετικά, είτε επικριτικά) επειδή νομίζω πως όσα έχω να πω τα λέω με τη δουλειά μου. Στη δική σας περίπτωση, όμως, αποφάσισα να κάνω μια εξαίρεση όχι τόσο για να αντικρούσω τις απόψεις σας αλλά επειδή με κέντρισε το ύφος που χρησιμοποιείτε εναντίον μου, το μένος που έχετε σε ό,τι με αφορά και τα μαθήματα κομμουνιστικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιχειρείτε να μου παραδώσετε. Έχω λοιπόν να σημειώσω τα εξής:

  1. Παρατηρώ πως χρησιμοποιείτε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο («εξεπλάγημεν», «από μέρους μας», «καταγράφουμε», «απαιτούμε» κ.ο.κ). Να υποθέσω πως μιλάτε εξ ονόματος και άλλων ή απλά χρησιμοποιείτε «πληθυντικό μεγαλοπρεπείας» αυτόν που χρησιμοποιούν οι ηγεμόνες (π.χ. «ημείς ο βασιλεύς»); Αν συμβαίνει το δεύτερο, το κακό είναι μικρό. Η μεγαλομανία ή η ταπεινότητα είναι κείνες που καθορίζουν τους τρόπους συμπεριφοράς τους καθενός. Αν, όμως, συμβαίνει το πρώτο, καλό θα είναι να πείτε συγκεκριμένα ποιους εκπροσωπείτε έτσι για να ξέρουμε και με ποιους μιλάμε. Γιατί, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Εργατικού Αγώνα, πολλές φορές έχει φανεί ότι «κάποιοι» έχουν… Περισσό θράσος να βάζουν άλλους να λένε όσα οι ίδιοι δε τολμούν να πουν ευθέως.
  2. Αδυνατώ να παρακολουθήσω το απαξιωτικό και προσβλητικό σας ύφος προς το άτομο μου. Δε θυμάμαι να γνωριστήκαμε ποτέ ώστε να σας δόθηκε το δικαίωμα να μου μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Τότε θα ξέρατε από πρώτο χέρι τη διαδρομή μου και το πόσο «αμερικανάκι» είμαι. Εν πάσει περιπτώσει, ο καθένας χαρακτηρίζεται από το ύφος και τις πράξεις του.
  3. Αντιπαρέρχομαι το υβρεολόγιο σας για «παπαριές» και τους απαράδεκτους υπαινιγμούς ότι κάνω την πάπια αφήνοντας ασχολίαστες τις απόψεις του άρθρου που μετέφρασα. Δε με αγγίζουν επίσης οι συκοφαντίες που με ταυτίζουν με τον Κασιμάτη, τον Μαρατζίδη, τον Καλύβα, τον Μαρίνο, τον Πολυμίλη και το Νότη Παπαδόπουλο. Από τη δημιουργία του ΕΑ έχω συνηθίσει τις ακατονόμαστες ύβρεις όπως και όλοι όσοι συμμετέχουμε στον ΕΑ. Μας έχουν πει «ναυάγια της ταξικής πάλης», «διαδικτυακούς φραξιονιστές», «Μανιαδάκηδες», «Τυρίμους», «χαφιέδες της Ασφάλειας» και όσα ευφάνταστα εφευρίσκουν με… Περισσή φαντασία όσοι ενοχλούνται από τη φωνή μας. Έτσι, οι δικές σας ύβρεις δε με συγκινούν ιδιαίτερα. Δε δείχνουν τίποτα νέο για μένα, πιο πολύ δείχνουν πράγματα για σας.
  4. Αδυνατώ να καταλάβω από πού αντλείτε το δικαίωμα να εγκαλείτε εμένα, την ιστοσελίδα Εργατικός Αγώνας και την Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας. Ποιος σας διόρισε ιδεολογικό εισαγγελέα κι εμάς κατηγορούμενους; Από πού προκύπτει το ιεροεξεταστικό σας ύφος; Και με ποιο δικαίωμα «απαιτείτε» εσείς μόνος ή όσοι εκπροσωπείτε (ή όσοι κρύβονται πίσω από σας) να σας δώσουμε πιστοποιητικά αριστεροσύνης και επαναστατικότητας; Είστε μέλη ή συμπαθούντες της ΚΚ-ΕΑ; Σαφώς όχι. Αν ήσασταν, θα γνωρίζατε τι είναι ΕΑ και ΚΚ-ΕΑ. Είστε τακτικοί ή επιλεκτικοί αναγνώστες της ιστοσελίδας; Υποθέτω περιστασιακοί αλλιώς θα ξέρατε τι είναι ο ΕΑ και η ΚΚ-ΕΑ, δεν το έχουμε κρυφό το γράφουμε στις διακηρύξεις και τις ανακοινώσεις μας.
  5. Θεωρώ περιττό να αναφέρω την προσωπική γνώμη μου ή εκείνη του ΕΑ και της ΚΚ-ΕΑ για την προσωπικότητα του μεγάλου Γεωργιανού. Γιατί οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες μας την ξέρουν και δε με νοιάζει η γνώμη των κακοπροαίρετων. Εκείνων που εξάγουν παπικές «βούλες» για την αριστεροσύνη σου κι ύστερα σε περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη ψάχνοντας «αποδείξεις» που θα «τεκμηριώνουν» την εκ των προτέρων ειλημμένη ετυμηγορία.
  6. Στους καλοπροαίρετους αναγνώστες θυμίζω –αν και το ξέρουν ήδη- πως η στήλη «Διεθνή» την οποία επιμελούμαι περιλαμβάνει μεταφράσεις άρθρων από την αγγλική γλώσσα που φιλοξενούνται σε αριστερού προφίλ ιστοσελίδες διεθνούς εμβέλειας (το telesur της Βενεζουέλας, την αγγλική έκδοση της Granma, το περιοδικό roar) ακόμα και ιστοσελίδες των ΚΚ γραμμένες στην αγγλική γλώσσα. Δυστυχώς στον ΕΑ δεν υπάρχουν σ. που να μπορούν να μεταφράσουν απευθείας από άλλη γλώσσα πέραν των αγγλικών. Ο στόχος είναι να δείξουμε στους αναγνώστες του ΕΑ ποιοι είναι οι προοδευτικοί (εντός ή εκτός εισαγωγικών) σε διάφορες χώρες, πώς σκέφτονται και πώς δρουν. Γι’ αυτό τα άρθρα που μεταφράζονται περιέχουν πολλές υποσημειώσεις και διευκρινήσεις ώστε ο αναγνώστης μας να μπει στο πνεύμα του άρθρου και της κοινωνίας στην οποία αυτό αναφέρεται. Πέραν αυτών των επεξηγήσεων, δεν υπάρχει αλλοίωση του περιεχομένου ή του ύφους του αρθρογράφου.
  7. Συμφωνούμε με τις απόψεις των ξένων αρθρογράφων; Όχι πάντα. Τους θεωρούμε αριστερούς ίσης επαναστατικότητας με μας εδώ στην Ελλάδα; Όχι πάντα. Δεν είναι η αριστερά ή το προοδευτικό κίνημα που θα θέλαμε, δεν είναι η αριστερά ή το προοδευτικό κίνημα σαν αυτό στη χώρα μας, αλλά αυτό υπάρχει και σ’ αυτό αναφερόμαστε προσπαθώντας να αντλήσουμε ενημέρωση και πείρα.
  8. Δεν είναι μόνο το άρθρο του Emanuele που σηκώνει αντίλογο, κύριε Παπακωνσταντίνου. Είναι κι άλλα τα οποία απορώ πώς δεν ενόχλησαν εσάς προσωπικά ή αυτούς που εκπροσωπείτε (ή κρύβονται πίσω σας). Κι άλλα άρθρα δυτικών αριστερών και προοδευτικών (με ή χωρίς εισαγωγικά) σηκώνουν συζήτηση. Μια προσεκτική ανάγνωση θα σας το έδειχνε. Το κυριότερο όλων είναι πως σχεδόν στο σύνολό τους αναφέρονται όχι στην οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού και λαϊκού παράγοντα αλλά σε ακτιβισμούς και κινήματα χωρίς ταξικό προσανατολισμό, πλαδαρά, χαμηλής μαζικότητας κι εύκολο να διαλυθούν, να ξεστρατίσουν ή να γίνουν ακόμα και αντιδραστικά. Δεν είναι η αριστερά που θα θέλαμε αλλά παρουσιάζουμε αυτό που καταγράφει η ζωή όχι εκείνο που θα θέλαμε να υπάρχει.
  9. Θα μπορούσα να έχω βάλει μια αναφορά πως τα άρθρα αυτά δεν απηχούν απόψεις του ΕΑ; Το θεώρησα αυτονόητο για κάθε καλοπροαίρετο τακτικό αναγνώστη. Αποδείχτηκε λάθος μου γιατί δεν υπολόγισα τους κακοπροαίρετους που ψάχνουν αφορμή να «επιβεβαιώσουν» τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες τους.
  10. Κοντολογίς, κύριε Παπακωνσταντίνου εσείς και όσοι εκπροσωπείτε (ή κρύβονται πίσω σας) δεν εγκαλείτε τον Εργατικό Αγώνα για δικά του κείμενα και θέσεις. Δε μπορείτε να το κάνετε αυτό γιατί οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες κι όποιος προσπάθησε να το κάνει πήρε την ιδεολογική απάντηση του. Μας κατηγορείτε για ξένα κείμενα που παρουσιάσαμε και με σοφιστείες προσπαθείτε να μας τα χρεώσετε. Συνεχίστε τη δουλειά σας. Μπορεί στο μέλλον να σας ξαναδώσουμε (εγώ ή κάποιος άλλος αρθρογράφος) τη δυνατότητα να «αποδείξετε» την εκ Περισσού προκατασκευασμένη «ετυμηγορία» σας. Συνεχίστε τη δουλειά σας κι εμείς συνεχίζουμε τη δική μας. Από «κριτικές» τέτοιου τύπου φαίνεται πως συνεχίζουμε να την κάνουμε καλά. Κι αυτό είναι που πρέπει να σας πονάει εσάς και όσους εκπροσωπείτε (ή κρύβονται πίσω σας).

 

Με τις υγείες σας!

 

Ένα «αμερικανάκι»

και για την αντιγραφή

Παναγιώτης Ζαβουδάκης

8/1/2016