Εργατικός Αγώνας

Η ιστορία μας γράφεται ακόμη

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Πολλοί ήταν οι Κινέζοι που μεταφέρθηκαν στη Κούβα ως εργάτες τον 19ο αιώνα. Οι διακρίσεις σε βάρος τους ήταν πολλές έως τη στιγμή που επικράτησε η σοσιαλιστική επανάσταση. Τότε έγιναν πλήρη μέλη της κουβανικής κοινωνίας και κάποιοι από αυτούς κατέλαβαν και δημόσια αξιώματα.

Το βιβλίο μάς περιγράφει τις περιπέτειες τριών Κινεζοκουβανών που κατόρθωσαν να φτάσουν στο βαθμό του στρατηγού. Ο Αρμάντο Τσόι, ο Γουσταύος Τσούι και ο Μοισές Σίο Γουόνγκ ήταν τρία νεαρά παιδιά όταν ξέσπασε η επανάσταση και συμμετείχαν από τη πρώτη στιγμή στις μάχες.

Μέσα από τις συνεντεύξεις τους έχουμε την ευκαιρία να δούμε τόσο την μετανάστευση των Κινέζων στη Κούβα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Στη συνέχεια βλέπουμε τις προσωπικές τους πορείες και τον τρόπο με τον οποίο ο σοσιαλισμός βοήθησε στην εξάλειψη των διακρίσεων και στους αγώνες που έδωσαν για να μπορέσουν να στηρίξουν την επανάσταση.

Ειδική αναφορά γίνεται στην ενδιάμεση περίοδο, αμέσως μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Κούβα προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της. Τέλος, έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους αγώνες τους στην Αγκόλα και στη Νικαράγουα, δυο χώρες που δοκιμάστηκαν σκληρά από τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Μέσα από τις συνεντεύξεις τους έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια άγνωστη πτυχή της Κουβανικής επανάστασης και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο σοσιαλισμός ενάντια στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.

 

(από τις Εκδόσεις Διεθνές Βήμα)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας