Εργατικός Αγώνας

Ζηνοβία Λιαλιούτη: Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον αντιαμερικανισμό στη χώρα μας από τον εμφύλιο έως και τις μέρες μας μας προσφέρει στη μελέτη της αυτή η Ζηνοβία Λιαλιούνη.

Μελετά το θέμα πολύπλευρα, χωρίζοντας το σε κεφάλαια που αντιστοιχούν σε περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από τη μεταπολίτευση έως τη χούντα, τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και η περίοδος ΠΑΣΟΚ αποτελούν τα κύρια σημεία της. Εμβαθύνει στο θέμα της τόσο από πολιτική όσο και από πολιτισμική πλευρά.

Μας αναλύει τις θέσεις της αριστεράς, οι οποίες είναι περισσότερο σταθερές, όσο και του αστικού χώρου, κυρίως της δεξιάς, οι οποίες παρουσιάζουν πολλά σκαμπανεβάσματα με το πέρασμα του χρόνου και σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, για παράδειγμα ήταν έντονος ο αντιαμερικανισμός στη δεξιά την περίοδο των Σεπτεμβριανών ή του Κυπριακού.

Στον πολιτισμικό τομέα μάς παρουσιάζει απόψεις των ανθρώπων της τέχνης για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε ο ελληνικός πολιτισμός από τον αμερικανικό.

Εστιάζει στο γεγονός ότι στον πολιτισμικό αντιαμερικανισμό ξεπερνιόνται οι όποιες διαφορές ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά και καταδικάζουν από κοινού το αμερικανικό πολιτισμικό μοντέλο και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επέμβει στην ελληνική πολιτιστική παραγωγή.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη που φωτίζει από όλες τις πλευρές το φαινόμενο του αντιαμερικανισμού στη χώρα μας.

 

(από τις Εκδόσεις Ασίνη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας