Εργατικός Αγώνας

Άναψε η μάχη για τα απορρίμματα στο Δήμο Αιγιάλειας

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α)» και οργισμένη απάντηση του δημάρχου.

Σε μετωπική ρήξη ανάμεσα στην δημοτική αρχή της Αιγιάλειας και τη δημοτική παράταξη «Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α)» εξελίσσεται η αποκομιδή και υγειονομική καταστροφή των απορριμμάτων της περιοχής.

Η δημοτική κίνηση Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α βάλλει κατά της δημοτικής αρχής για την απόφαση της τελευταίας να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία η καύση των απορριμμάτων.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή κατηγορεί τη δημοτική παράταξη για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση υποστηρίζοντας πως έχει καταφέρει να καταστήσει τον δήμο Αιγιάλειας «έναν σχετικά καθαρό δήμο». Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

ΜΠΡΟΣΤΑ: Επικίνδυνες λύσεις

Η «Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας», σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Σε επικίνδυνες λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων προσανατολίζεται η δημοτική αρχή», τονίζει:

«H δημοτική αρχή ένα χρόνο σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της για δήθεν οριστική επίλυση του ζητήματος, δεν κατάφερε όχι μόνο να δώσει λύση, αλλά ούτε και να δημιουργήσει προοπτικές επίλυσης στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Ο Δήμος αποκλείστηκε από τον περιφερειακό σχεδιασμό από τους ίδιους (κ. Γρ. Αλεξόπουλος κ.α) που ο δήμαρχος και οι δύο “αντιπολιτευόμενες” παρατάξεις παρασκηνιακά στήριξαν για να αποκλειστεί o Κ. Πελετίδης σαν δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Περιφέρειας και ο εκπρόσωπος του δήμου που ευρίσκεται το υπό κατασκευή εργοστάσιο Φλόκα.

Η ανακύκλωση που θα περιόριζε τον όγκο των απορριμμάτων έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο Δήμος δηλαδή οι δημότες επιβαρύνονται με εκατομμύρια ευρώ για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας, με συγκεκριμένο όγκο απορριμμάτων και με ημερομηνία λήξης.

Οι ρυθμοί μεταφοράς δεν έλυσαν το θέμα της συσσώρευσης παλαιών και νέων στον σταθμό μεταφόρτωσης Τέμενης, με συνέπεια αυτός να έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο με δυσοσμία και επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων επιπτώσεις.

Όμως η δημοτική αρχή με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει σαν κατόρθωμα που δεν υπάρχουν σκουπίδια στο δρόμο!

Η παταγώδης αποτυχία της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, την ώθησε στην αναζήτηση μέσω ιδιωτικής εταιρίας στην “λύση” της καύσης για τα απορρίμματα κατ’ αρχήν της Τέμενης.

Η μέθοδος όμως αυτή έχει κριθεί απαράδεκτη υγειονομικά από την επιστημονική κοινότητα αρκετά χρόνια πριν, αν και οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις πιέζουν για την εφαρμογή της.

Θεώρησε η δημοτική αρχή ότι έπρεπε να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για ενημέρωση-παρουσίαση πρότασης της εταιρίας “Integrated Power Plant Services Ltd” (IPPS) σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας.

Αν και η μέθοδος της καύσης που προωθεί η συγκεκριμένη εταιρία είναι απορριπτέα, όμως προκύπτουν ερωτηματικά, όπως:

  • Είναι θεσμικά σωστό η δημοτική αρχή να συγκαλεί δημοτικό συμβούλιο και να δίνει βήμα σε ιδιωτικές εταιρίες να προπαγανδίζουν τα προϊόντα και τις μεθόδους τους;
  • Ακόμα και αν είχε αυτό το δικαίωμα, πώς εξετάζει την περίπτωση μιας μόνο εταιρίας χωρίς να έχει διερευνήσει αν υπάρχουν και άλλες με καλύτερες προσφορές από τα 70-80 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ που ζητάει η συγκεκριμένη εταιρία;
  • Όσον αφορά την λειτουργία της μονάδας που δεν υπάρχει άλλη τέτοια στην Ελλάδα, τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι θα καίγονται αυστηρά αστικά απόβλητα και όχι πλαστικά ή άλλα που εκλύουν διοξίνη;
  • Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα συσσωρευμένα οικοδεμάτια (σημείωση ΕΑ: τα οικοδεμάτια είναι πακετοποιημένα απορρίμματα, οικιακά απόβλητα που έχουν προκύψει από συμπίεση με πρέσα) στον σταθμό της Τέμενης δεν περιέχουν τοξικά που η καύση θα απελευθερώσει διοξίνη, βαρέα μέταλλα ή άλλα δηλητήρια στον αέρα που αναπνέουν παιδιά ,θα πάνε στο χώμα ή την θάλασσα;

Τα ερωτήματα αυτά που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μαχητικής ΠΡΟοδευτικής Συνεργασίας Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) στο συμβούλιο δεν έτυχαν πειστικών απαντήσεων, όπως και το ερώτημα “ποιοι από τον δήμο έχουν τις γνώσεις και την εκπαίδευση για να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους;”. Είναι σαφές ότι η δημοτική αρχή στρέφεται στην αναζήτησή λύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με μεθόδους που δεν είναι επιστημονικά παραδεκτοί για την διασφάλιση της αποφυγής μόλυνσης του περιβάλλοντος. Η τακτική της ιδιωτικοποίησης των στερεών αποβλήτων καλλιεργείται και σε κεντρικό επίπεδο.

Γι’ αυτό πρέπει  να μπει φραγμός στα σχέδια για παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις ιδιωτικές εταιρίες είτε μέσω ΣΔΙΤ ή άλλων τρόπων  διείσδυσης του ιδιωτικού τομέα  και με μεθόδους επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων».

Καλογερόπουλος: Υπερήφανος για «έναν σχετικά καθαρό δήμο»

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, το γραφείο του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Παραπληροφόρηση και λαϊκισμός από την παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ – Μας εγκαλεί γιατί θέλουμε καθαρό Δήμο!» στην οποία αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι η παραπληροφόρηση και ο λαϊκισμός προσπαθούν να κερδίσουν στο πεδίο των εντυπώσεων και απέχουν πολύ από την αλήθεια και την ουσία.

Η Δημοτική παράταξη “Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιαλείας” δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που απέχει πολύ από την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε οριστική λύση μέσα στο πρώτο δεκάμηνο που έχουμε την ευθύνη του Δήμου. Ποτέ δεν είπαμε ότι ένα πρόβλημα που δεν κατάφεραν να το λύσουν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για πολλά χρόνια, θα το λύναμε σε μια μέρα.
Δυστυχώς έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχουν δυο σχολές στο δημοτικό μας συμβούλιο, η πρώτη είναι η σχολή της “Μη Λύσης” ποντάροντας στην αποτυχία της δημοτικής αρχής Καλογερόπουλου και του τόπου γενικότερα, μηδενίζοντας κάθε προσπάθεια, ενώ η δεύτερη, είναι η σχολή της Λύσης που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή με διαφάνεια, διάλογο και ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η Δημοτική παράταξη “Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιάλειας” αναφέρει ότι ο Δήμος μας αποκλείστηκε από τον Περιφερειακό σχεδιασμό. Αυτό είναι ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ γιατί ο Περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει αναθεωρηθεί ακόμα. Τώρα βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης ο Εθνικός σχεδιασμός που προβλέπεται να οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και εμείς παράλληλα επεξεργαζόμαστε τον τοπικό σχεδιασμό που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020.

Επίσης διαπιστώνουμε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στο ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ είναι αποδεκτές μόνο όταν το αποτέλεσμα συμφωνεί με τη θέση της παράταξης του κυρίου Παπακωσταντινόπουλου. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά στην επίλυση των προβλημάτων, εμείς έχουμε σαν κεντρικό άξονα της πολιτικής μας το συμφέρον της Αιγιάλειας και όχι τις ιδεοληψίες και τα μικροκομματικά παραγγέλματα.

Το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με την Ανακύκλωση που σε τόσο μικρό διάστημα αυξήσαμε τα ποσοστά πάνω από το μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο με καμπάνια που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα σχολεία του Δήμου με ελάχιστο κόστος. Λόγω των αποτελεσμάτων μας στην αύξηση των ποσοστών η Ελληνική εταιρία Ανακύκλωσης μας προμήθευσε καινούργιους κάδους ανακύκλωσης μετά από πολλά χρόνια, 41 γωνιές ανακύκλωσης έχουν αναπτυχθεί σε όλο το δήμο. Άμεσα θα δοθεί ο απολογισμός των ποσοτήτων της πρώτης χρονιάς της δημοτικής μας αρχής.

Φαίνεται ότι ενοχλεί ιδιαίτερα την παράταξη του κυρίου Παπακωσταντινόπουλου το γεγονός ότι καταφέραμε παρά τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών στους δρόμους που παραλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2019, μαζί με ένα ασφυκτικά γεμάτο Σταθμό μεταφόρτωσης στη ΤΕΜΕΝΗ και με προβληματικά απορριμματοφόρα που παρουσίαζαν σημαντικές ζημιές, να καθαρίσουμε το Δήμο και να μεταφέρουμε πάνω 15.000 τόνους απορρίμματα. Επίσης ξεχνάνε και την πανδημία που μας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στις μεταφορές λόγω κρουσμάτων στη Κοζάνη.

Είναι αλήθεια πως έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε το Δήμο Αιγιαλείας έναν σχετικά καθαρό δήμο παρά τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολύ σύντομα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, θα αποκαταστήσουμε απόλυτα το χώρο του σταθμού μεταφόρτωσης.

Κάθε δημοτική Αρχή που σέβεται τους πολίτες και τον εαυτό της πρέπει να εξετάζει όλες τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και να τις αξιολογεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απορρίπτει νέες τεχνολογίες. Η διάδοση φοβικότητας δεν ταιριάζει σε υπεύθυνους δημοτικούς συμβούλους.

Είναι τουλάχιστον περίεργο να μας εγκαλείτε που θέλουμε να καθαρίσουμε το Ιστορικό σκουπίδι που βρίσκεται θαμμένο πλέον μιας δωδεκαετίας, με την τοποθέτηση μιας μονάδας προσωρινού χαρακτήρα με ημερομηνία λήξης.

Η δημοτική αρχή έχει σαν πάγια θέση της να μην αιφνιδιάζει κανέναν που κινείται μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία που έχει την ευθύνη της αδειοδότησης και πάνω από όλα βάζει την προστασία του περιβάλλοντος με πράξεις και όχι με θεωρίες καταστροφής και πολιτικές αγκυλώσεις.

Είναι αυτονόητο ότι σε όποιες λύσεις επιλεγούν θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι διαδικασίες διαφάνειας που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο, άλλωστε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Θέλουμε να τονίσουμε πως πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε το προτεινόμενο τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που ένα μεγάλο μέρος του φιλοδοξούμε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην θητεία μας δίνοντας οριστική λύση στην οικονομική αιμορραγία που κληρονομήσαμε καθώς και ένα περιβαλλοντικά ορθό τρόπο διαχείρισης που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας.

Για όλους αυτούς που θέλουν να αποτύχει η Αιγιάλεια και η δημοτική αρχή Καλογερόπουλου τους θυμίζουμε ότι θα μας αξιολογήσουν οι πολίτες της Αιγιάλειας στο τέλος της θητείας μας».

Αναμένεται συνέχεια

Σκωπτικά σχολιάστηκε η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής από την παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ η οποία σε σχόλιο της αναφέρει:

«Ευχαριστούμε τον κ. δήμαρχο για την σωστή πληροφόρηση!

Όποιος δεν βλέπει την κοσμογονία που γίνεται και ασκεί γόνιμη κριτική όπως επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος, παραπληροφορεί.

Είναι και αυτό ένα δείγμα του ύφους και του ήθους της εξουσίας.

Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος παραπληροφορεί, το γνωρίζουν και το ζουν οι δημότες. Ας ρωτήσουμε αυτούς καλύτερα.

Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας»

Το βέβαιο είναι πως η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς, από τη μία, υπάρχει το οξυμένο πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλανίζει την περιοχή της Αιγιάλειας κι, από την άλλη, δεν μπορεί να κρυφτεί ο εκνευρισμός και οι σπασμωδικές αντιδράσεις του Δ. Καλογερόπουλου στα επιχειρήματα και τη δράση της δημοτικής παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ με αποκορύφωμα τη σκαιά επίθεση του Δ. Καλογερόπουλου εναντίον συμβούλου της παράταξης πριν από λίγους μήνες.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας