Εργατικός Αγώνας

Φρένο στις αυθαίρετες αποφάσεις της δημοτικής αρχής Αιγιάλειας

Ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας που συγκάλεσαν τα μέλη  του παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις του δημάρχου.

Το τέλος των αυθαιρεσιών της δημοτικής αρχής και των χαριστικών συμβάσεων με ιδιώτες δρομολογεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας με μια ιστορική συνεδρίαση του που τη συγκάλεσε η αντιπολίτευση και με ομόφωνες αποφάσεις που εκθέτουν τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Η μία απόφαση αφορά το κρίσιμο για την Αιγιάλεια ζήτημα των απορριμμάτων και η δεύτερη το ζήτημα της άρδευσης. Στο σημείο αυτό, για να κατανοηθεί πλήρως το θέμα, καλό είναι να δοθούν μερικές πληροφορίες.

Για τη μεταφορά των απορριμμάτων  διενεργήθηκε διαγωνισμός στον οποίο πήραν μέρος δυο εταιρίες. Η μια προσέφερε έκπτωση 30% και η άλλη 1%. Αντίθετα με τη λογική, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε υπέρ της εταιρίας που πρόσφερε την εξευτελιστικότερη έκπτωση. Χρέωσε δηλαδή τους δημότες για τρία χρόνια με 5 εκατομμύρια. Κι όλα αυτά χωρίς την παραμικρή συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την άρδευση μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν από την 1/1/2020 μεταφέρθηκε από τον Δήμο στη ΔΕΥΑ χωρίς να διασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα των αρδευτικών τελών. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αύξηση στα τιμολόγια που φτάνει ακόμα και σε διπλάσιο επίπεδο. Επιπροσθέτως ο κανονισμός άρδευσης που ψήφισε η ΔΕΥΑ (της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Αιγιάλειας) δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ και ως εκ τούτου παραμένει ανενεργός. 

Για τα δυο ζητήματα αποφάσισε μόνη της η δημοτική αρχή αρνούμενη να τα φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση της αντιπολίτευσης να συζητηθούν έκτακτα τα δυο θέματα προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου του ΔΣ να καλέσει συνεδρίαση του ΔΣ. Τότε, με πρωτοβουλία της Μαχητικής Προοδευτικής Συνεργασίας Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α), ενεργοποιήθηκε η διάταξη του νόμου 3852/2010 για την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου όταν το ζητήσει το 1/3 και πάνω των δημοτικών συμβούλων. Συγκεντρώθηκαν υπογραφές και ζητήθηκε κατά νόμο η συνεδρίαση του ΔΣ. Και πάλι ο πρόεδρος του ΔΣ αρνήθηκε ενώ ο δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος έστειλε εξώδικα σε όσους υπέγραψαν, εμπόδισε τους δημοτικούς υπαλλήλους να παράσχουν υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης και αρνήθηκε να παραχωρήσει τα τεχνικά μέσα που έχει ο δήμος για να πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις.

Παρά τις αυθαιρεσίες του Δ. Καλογερόπουλου που φαίνεται να θεωρεί το Δήμο τσιφλίκι του, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 22/12/2020. Συμμετείχαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι, απουσίαζαν οι σύμβουλοι της παράταξης Καλογερόπουλου για ευνόητους λόγους και η σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ για αδιευκρίνιστους λόγους. Τελικά το ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε την επανεξέταση της συμφωνίας για τα απορρίμματα ενώ κατά πλειοψηφία αποφάσισε την παραμονή της άρδευσης στο Δήμο αντί της ΔΕΥΑ. Αναλυτικά τα όσα συνέβησαν αναφέρονται στην ανακοίνωση της παράταξης Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α):

 

«Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 22/12/2020 το δημοτικό συμβούλιο που έγινε με αίτηση 20 δημοτικών συμβούλων και αφού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε σε προηγούμενο τακτικό συμβούλιο να φέρει προ ημερήσιας διάταξης τα 2 θέματα (μεταφορά απορριμμάτων, άρδευση) που ζήτησαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι, ενέργεια που συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Όταν σε εκείνη την συνεδρίαση η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α πρότεινε να καταφύγουν οι αιτούντες στον νόμο που ορίζει σαφώς ότι δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται όποτε το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον των μελών του δημοτικού συμβουλίου και αν δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την 6η μέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση, κανένας από την δημοτική αρχή δεν πίστευε ότι αυτό μπορούσε να γίνει.

Όμως υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τους 20 δημοτικούς συμβούλους και ξεκίνησαν την διαδικασία υλοποίησης αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος.

Ακολούθησαν τα γνωστά τραγελαφικά γεγονότα, με την δημοτική αρχή να στέλνει το ένα εξώδικο μετά το άλλο, να απειλεί, να εκβιάζει δημοτικούς συμβούλους, τον τεχνικό υποστήριξης της τηλεδιάσκεψης και να απαγορεύει στους δημοτικούς υπαλλήλους να κάνουν το καθήκον τους για να διευκολύνουν την πραγματοποίηση του νομιμότατου συμβούλιου.

Οι λόγοι άρνησης του προέδρου να συγκαλέσει συμβούλιο ήταν για το μεν θέμα της άρδευσης ότι είχε συζητηθεί παλιά και δεν υπήρχαν νέα στοιχεία και για το θέμα των απορριμμάτων ότι ήταν αρμοδιότητα της οικονομικής επιτροπής. Κανένα από τα επιχειρήματα αυτά δεν ευσταθούσαν αφού η πρώτη απόφαση ήταν πριν την αρδευτική περίοδο και πλήθος νέων στοιχείων είχαν προκύψει, για δε το θέμα των απορριμμάτων μπορούσε να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο για το αν είναι συμφέρουσα ή όχι η δημοπρασία. Αλλά και αν ήταν τα πράγματα έτσι σύμφωνα με την ερμηνεία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, πάλι δεν είχε το δικαίωμα να μην τα φέρει για συζήτηση. Ο νόμος είναι σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ότι είναι δηλαδή στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου να συγκαλέσει ή όχι το δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε αυτό ήταν και το πνεύμα του νομοθέτη, να προστατεύσει το συμβούλιο από τις αυθαιρεσίες του προέδρου και γι’ αυτό σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου μπορεί να τεθεί ο πρόεδρος σε αργία και σε υποτροπή να κηρυχθεί έκπτωτος.

Μετά από αυτές τις ενέργειες του προέδρου που συνιστούν παράβαση καθήκοντος και έγιναν με την παρότρυνση του δημάρχου και την εμπλοκή του νομικού συμβούλου που δεν είχε τέτοιο δικαίωμα, υπήρξε καθυστέρηση στην σύγκλιση του συμβουλίου, αλλά έγινε τελικά χάρη στην επιμονή των 20 δημοτικών συμβούλων να περιφρουρήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Και καταγράφηκε σαν ένα ιστορικό συμβούλιο που πιθανόν δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είχε προηγηθεί μια σημαντική πρωτοβουλία που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των δημοτικών τελών του Δήμου Αιγιάλειας που για πρώτη φορά επιτεύχθηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης με κατάθεση εναλλακτικής πρότασης, για να ακολουθήσει ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και ίσως ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι στο μέλλον.

Το συμβούλιο ήταν υποδειγματικό με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, με πλούσιο προβληματισμό, σε κλίμα που αναβάθμιζε την λειτουργία του ανώτατου οργάνου του δήμου που είχε απαξιωθεί εξαιτίας των εντάσεων και των αυταρχικών μεθοδεύσεων του προεδρείου και του ίδιου του δημάρχου.

Αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι ασύμφορη η προσφορά της μεταφοράς των 50.000 τόνων απορριμμάτων από εταιρεία για 3 χρόνια με έκπτωση μόνο 1% και εισηγείται την επανεξέταση του θέματος και τη μη υπογραφή σύμβασης και κατά πλειοψηφία αποφάσισε την μεταφορά της άρδευσης αγροτικών κτημάτων από την Δ.Ε.Υ.Α. στον Δήμο.

Και οι δύο αποφάσεις ικανοποίησαν όλους τους δημότες για δε τον αγροτικό πληθυσμό ήταν η μόνη σωτήρια λύση απέναντι στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.

Καλείται η δημοτική αρχή να εφαρμόσει τις αποφάσεις.

Η προσπάθειά της να ακυρώσει τις αποφάσεις σημαίνει εμμονή να φορτώσει στους δημότες κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ για μεταφορά απορριμμάτων και τους αγρότες να πληρώνουν μέχρι και 500% πάνω για να ποτίζουν τα χωράφια τους. Όμως θα βρει απέναντί της όλους τους δημότες.

Το μόνο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ιστορικό όπως αναφέρθηκε συμβούλιο ήταν ότι δεν μπόρεσαν οι δημότες να δουν ένα μέρος της συνεδρίασης με ποιότητα ήχου και εικόνας εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που ήταν δικαιολογημένα για το μικρό χρόνο που είχε ο τεχνικός στην διάθεσή του, αφού η δημοτική αρχή και η ΔΗΚΕΠΑ με την νοοτροπία του ιδιοκτήτη της περιουσίας του λαού, δεν κάλυψαν την συνεδρίαση.

Θα δοθεί σύντομα μαγνητοσκοπημένη η συνεδρίαση.

Τέλος η Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του δημότη. Θα συνεχίσει ακόμα να παίρνει πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του και θα προβάλλει αντίσταση στην προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που αντιδρά στην πολιτική της αφαίμαξης των εισοδημάτων των δημοτών με παράλληλη στήριξη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

 

Η ιστορική από κάθε άποψη συνεδρίαση και απόφαση του ΔΣ Αιγιάλειας δείχνει πώς πρέπει πραγματικά να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανοίγει δρόμους για να αποκρουστεί η αυθαιρεσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής και να μπει ένας φραγμός σε ύποπτες και μονομερείς αποφάσεις. Με άλλα λόγια να ξαναβρεί η ΤΑ τον πραγματικό της ρόλο: όχι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων αλλά υπέρ του δημότη.

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας