Εργατικός Αγώνας

Κυπριακό, παρακολουθήσεις, θεομηνίες. Θα μας σώσουν τα φωτοβολταϊκά;

Ο Ερντογάν,  εν μέσω προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου, την αυτοαποκαλούμενη ΤΔΒΚ.

Εκτιμώντας όσα έλεγε πριν την επίσκεψη και αυτά που πραγματοποίησε, διαπιστώνουμε μία διαφοροποίηση. Επέμεινε μεν στη βασική του γραμμή για δύο ανεξάρτητα κράτη, παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση  ανακοίνωσε  την ανέγερση του προεδρικού μεγάρου και κοινοβουλίου της ΤΔΒΚ. Δεν  έκανε αναφορές για βάση  drones ούτε για γεωτρήσεις. Δεν πήγε στο Βαρώσι, άφησέ τον Τατάρ να κάνει τις ανακοινώσεις και περιόρισε τις εξαγγελίες σε ένα 3,6% της Αμμοχώστου. 

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με επιμονή όπως γράφτηκε των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας,  πάρθηκε απόφαση  σαφώς πιο θετική για την Κύπρο από αυτή του περασμένου Οκτώβρη. Αυτό δείχνει τη διαφοροποίηση της σημερινής ηγεσίας των ΗΠΑ από την προηγούμενη. Ωστόσο,  σημειώνουμε ότι αυτή είναι προφορική δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας,  όχι απόφαση. Θα ξαναγίνει συζήτηση για το Κυπριακό στις 29/7 με θέμα την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης. Εκεί πιθανά  θα τεθεί  ζήτημα  διατυπώσεων της απόφασης. 

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτηρίστηκε θετική  από την ελληνική  και την κυπριακή κυβέρνηση,  απαράδεκτη και απορριπτέα από την τουρκική και τον Ερντογάν.

Είναι φανερό  ότι οι διακρατικές σχέσεις  ΗΠΑ Τουρκίας δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Όχι λόγω του κυπριακού ή των ελληνοτουρκικών σχέσεων   αλλά εξαιτίας  των γενικότερων επιδιώξεών της Τουρκίας  που θέλει  να γίνει περιφερειακή δύναμη, στα πλαίσια της Δύσης,  αλλά με μεγαλύτερη αυτονομία για την οποία αντιτίθεται οι ΗΠΑ.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το Κυπριακό. Η Τουρκία θεωρεί ότι, με τη διχοτόμηση της Κύπρου και την ύπαρξη και αναγνώριση της ΤΔΒΚ, εμπεδώνει τις επιδιώξεις και την ισχύ της στην ανατολική Μεσόγειο.Είναι τώρα πιο πολλές οι διεκδικήσεις της. Οι προηγούμενες θέσεις της για έδαφος και αναγνώριση  τώρα πια δεν ακούγονται. Βέβαια παίζονται πολλά.

Οι βρετανικές βάσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κοπεί το “δέσιμο” με την Τουρκία. Προβληματίζει ένα προσχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ως λύση “ Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία” με πολιτική ισότητα με παραμέτρους που προσφέρουν αρκετή ευρύτητα για να περιλάβουν πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις για ικανοποίηση θέσεων των δύο πλευρών. Αυτό σίγουρα δεν είναι Ομοσπονδία,  μάλλον θα είναι Συνομοσπονδία. 

 Και ενώ το Κυπριακό είναι σε εξέλιξη,  μπαίνουν ξανά στο προσκήνιο οι S-400. “Η Τουρκία θα προμηθευτεί δεύτερη συστοιχία”  δήλωσε ο Μιχέγιεφ γενικός διευθυντής των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τους S-400 και έμμεσα επιβεβαιώθηκε από πλευράς Τουρκίας. Αλλά και από την πλευρά της η Ελλάδα δεν φαίνεται να χάνει ευκαιρία. Κάποιοι προπομποί εκτιμούν “προσωπικά”  ότι “η Σούδα και ο Άραξος θα υποδεχτούν πυρηνικά των ΗΠΑ”. 

Ρωσία.  Σαν απάντηση στη ναυτική άσκηση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και των Συμμάχων τους,  στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιήθηκε μεγάλη ναυτική παρέλαση.  στην Αγία Πετρούπολη,  στο  Νέβα,  στην ομιλία του ο Πούτιν μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “ο ρωσικός στόλος είναι ικανός να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο”. 

Δύο μεταγωγικά μετέφεραν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία στη δοκιμαζόμενη από τον  αποκλεισμό και την πανδημία Κούβα. 

Ο Λαβρόφ,  σε συνέντευξή του,  ανέφερε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης  και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενεργούν με βάση τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ. Λέτε να είναι αλήθεια;

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε αρκετές κυβερνήσεις ότι, με βάση το λογισμικό Pegasus (εταιρείας του Ισραήλ), παρακολουθούνταν  εκατοντάδες,  ίσως χιλιάδες, άνθρωποι: πολιτικοί,  δημοσιογράφοι στη Γαλλία, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και αλλού. Εντύπωση προκαλεί ο θόρυβος λες και είναι κάτι πρωτοφανές. Μα πριν λίγο καιρό αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ,  μέσω Δανίας,  παρακολουθούσαν  από το 2014 τους επικεφαλής  των συμμαχικών τους στρατών. Τι θέλουν;  Να παρακολουθούν τους άλλους.  Οι ίδιοι στο απυρόβλητο.  Μύλος. 

Νότια Αφρική. Μεγάλες ταραχές με νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Αιτία η σύλληψη του καταδικασμένου πρώην προέδρου Ζούμα. Ο Ζούμα κατάγεται από πολυπληθή φυλή των Ζουλού. Το απαρτχάιντ θα επιδρά έτσι κι αλλιώς για χρόνια.

Καταστροφές. Μεγάλες καταστροφές με ανθρώπινα θύματα προκλήθηκαν από πλημμύρες σε μια σειρά χώρες:΅στη δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο) και στην Ασία (Κίνα, Ινδία, Φιλιππίνες και Τουρκία). 

Στη Γερμανία στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, λόγω βροχών, πλημμύρισε ο Ρήνος και πολλοί παραπόταμοι. Διαπιστώθηκαν περισσότεροι από 150 θάνατοι, υπάρχουν αγνοούμενοι. Οι ζημιές υπερβαίνουν τα 5 δις ευρώ. 

Στην κεντρική Κίνα, στο Ζενγκζού, έπεσε σε τρεις μέρες βροχή όση σε έναν χρόνο. Στη Χενάν απομακρύνθηκαν 495.000 άνθρωποι. Πλημμύρισε ο Γιανγκ Τσε κι έσπασαν φράγματα. Πόλεις των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν υποστεί καταστροφές σε μετρό, δρόμους, κατοικίες. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, υπάρχουν αγνοούμενοι, οι ζημιές είναι τεράστιες.

Στις ΗΠΑ μεγάλες πυρκαγιές σε Καλιφόρνια και Νεβάδα για αρκετές μέρες έχουν κάψει περισσότερα από 200.000 στρέμματα δάσους.

Μεγάλες πυρκαγιές σκοπιμότητας καίνε τα δάση του Αμαζονίου. 

Όλα αυτά αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι γεγονός όπως και η έλλειψη μέτρων που επιδεινώνουν την κατάσταση. Το Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί παγκόσμια σύνοδος για το περιβάλλον. Εν αναμονή λοιπόν για αποφάσεις και πραγματοποίησή τους. Λέτε να λύσουν το πρόβλημα οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά; Δύσκολο μου φαίνεται.

 

Ελεύθερος 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας