Εργατικός Αγώνας

ΔΣΕ: Αγώνας για μια δίκαιη υπόθεση

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που έπεσε η αυλαία του ελληνικού δράματος, όταν οι τελευταίοι μαχητές του Δημοκρατικού Ελλάδας άφησαν τις βουνοκορφές του Γράμμου και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Στις 29 Αυγούστου 1949 τερματίστηκε η τρίχρονη δράση του ΔΣΕ, ενός λαϊκού στρατού που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της άμυνας και της επιβίωσης των ΕΑΜικών δυνάμεων απέναντι στη λευκή τρομοκρατία και τον μονόπλευρο εμφύλιο που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της ξένης και ντόπιας αντίδρασης κατά του λαϊκού κινήματος. Ενός κινήματος που, με το αίμα και τις απίστευτες θυσίες του, μπόρεσε να λευτερώσει τη χώρα από τη ναζιστική κατοχή.

Από το 1946 μέχρι τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου 1949 οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ έδωσαν έναν άνισο και γεμάτο μεγαλείο αγώνα απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις. Στην Θεσσαλία, την Πελοπόννησο ακόμα και σε μερικά νησιά και φυσικά στις κορφές του Γράμμου οι δυνάμεις του ΔΣΕ φύλαξαν «τις Θερμοπύλες» μέχρι τη στιγμή που η υλικοτεχνική υπεροχή των αντιπάλων τους τους κατέβαλε κι «οι Μήδοι» επιτέλους κατάφεραν να διαβούν.

***

Ο Εργατικός Αγώνας, ως μια ελάχιστη εκδήλωση τιμής στον ηρωικό και τιτάνιο αγώνα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, δημοσιεύει σήμερα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σχετικό με την ιστορία και τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού. Είναι το αφιέρωμα που είχε κάνει ο Ριζοσπάστης με αφορμή τα 50χρονα από την ίδρυσή του ΔΣΕ και δημοσιεύθηκε σε 91 συνέχειες από τις 27 Οκτώβρη του 1996 ως τις 21 Φλεβάρη 1997.

Αργότερα, με ευκαιρία τα 80χρονα του ΚΚΕ, εκδόθηκε το βιβλίο «Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ 1946-1949» σε κοινή έκδοση του Ριζοσπάστη και της «Σύγχρονης Εποχής» όπου περιέχονται αποσπάσματα του αφιερώματος αλλά και κείμενα που δεν είχαν περιληφθεί σε αυτό. Επίσης μέρη του αφιερώματος έχουν ξαναγραφεί δίνοντας μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη του πρωτοτύπου.

Βέβαια στην ηλεκτρονική έκδοση του Ριζοσπάστη δημοσιεύονται χωρίς παρεμβάσεις οι 91 συνέχειες του αφιερώματος, όμως οι συνέχειες δεν βοηθούν όσους θα ήθελαν να μελετήσουν την ιστορία του ΔΣΕ.

Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να ενοποιήσουμε ολόκληρο το αφιέρωμα καθιστώντας τις πολύτιμες πληροφορίες που περιέχει εύκολα προσβάσιμες σε κείνους που θέλουν να μελετήσουν τα γεγονότα της ηρωικής και τραγικής εκείνης εποχής.

Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής που οφείλουμε σε κείνους που θυσίασαν τα νιάτα και τη ζωή τους στην υπόθεση της λευτεριάς και της προόδου του λαού μας, στον αγώνα για «μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό».

Μαζί με την υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα τους μέχρι την τελική του δικαίωση.

 

Η Σύνταξη του Εργατικού Αγώνα

 

***

Διαβάστε και αποθηκεύστε το βιβλίο πατώντας πάνω στη φωτογραφία

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας