Εργατικός Αγώνας

Ποτέ ξανά!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, όλο το 24ωρο και σε ολόκληρη την επικράτεια. Από την απαγόρευση εξαιρούνται όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους -στρατός, αστυνομία, λιμενικό- και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας. Ο έλεγχος εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται με μπλόκα, ελικόπτερα και drones.

Ας φανταστούμε λίγο την εικόνα. Έξω στους δρόμους, ο στρατός, η αστυνομία και όλος ο μηχανισμός ελέγχου. Μέσα στα σπίτια τους, οι πολίτες. Δεν είναι ζοφερή; Ουδέποτε στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, είτε επρόκειτο για πολεμική περίοδο είτε για καθεστώς γενικευμένης ανελευθερίας, δηλαδή δικτατορία, ελήφθη τέτοιο μέτρο.

Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα. Αυτή ήταν η ουσία του διαγγέλματος του πρωθυπουργού. Η πεμπτουσία όμως της αποδοχής του μέτρου από τους πολίτες είναι ο φόβος. Ο φόβος ότι μπορούν να κολλήσουν τον ιό και ο φόβος των κυρώσεων από το κράτος αν παραβούν την απαγόρευση.

Τέτοιος φόβος, συνδυασμός φόβων που οδηγούν σε τρόμο, ουδέποτε απείλησε την ελληνική κοινωνία και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αλήθεια, από σήμερα δεν αρχίζουμε να ζούμε ένα ζοφερό παρόν;

Το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα διαρκέσει ως τις 6 Απριλίου. Θεωρείται, μάλλον, βέβαιο πως θα επεκταθεί χρονικά. Δεν ξέρουμε πόσο. Έναν, δύο μήνες; Θα δούμε. Εκείνο που ξέρουμε είναι πως η ελληνική κοινωνία θα ζήσει πρωτοφανείς καταστάσεις. Αδύναμη να αντιδράσει, φοβισμένη, οικειοθελώς σε κατ’ οίκον περιορισμό και φρουρούμενη. Αλήθεια, υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό;

Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Και σε αυτό το μήνυμα έλαβε τη σύμφωνη γνώμη ολόκληρης της αντιπολίτευσης. Μόνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως έτσι προστατεύεται όντως η δημόσια υγεία, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται να ξανασυζητά τις μεθόδους καραντίνας.

Ίσως να έχει δίκιο. Δεν ξέρουμε. Εκείνο που ξέρουμε είναι πως οι λαϊκές ελευθερίες μπήκαν στον γύψο. Και από εκεί πρέπει να βγουν ανέπαφες και διευρυμένες το συντομότερο δυνατό. Με ευθύνη της πολιτείας, των κομμάτων, του πολιτικού συστήματος, των κοινωνικών οργανώσεων, πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Πηγή:  efsyn.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας