Εργατικός Αγώνας

I can’t breathe!

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Δεν έκανα τίποτα. Δε μπορώ να αναπνεύσω. Σας παρακαλώ, κάποιος να με βοηθήσει. Δε μπορώ να αναπνεύσω όργανο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ρατσιστικό έγκλημα στις ΗΠΑ μάς υπενθυμίζει, πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από το μίσος που τρέφει τον φυλετικό διαχωρισμό.

Η δολοφονία του αφροαμερικάνου πολίτη Τζωρτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσοβίν στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, και οι εικόνες από το βίντεο που δείχνει την αποτρόπαια αυτή πράξη, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε Μινεάπολη, Λούισβιλ, Ντένβερ, Σικάγο, Λος Άντζελες και αλλού.

Αλλόφρονες μαύροι πολίτες γεμάτοι οργή, διαμαρτύρονται και έρχονται σε μάχη σώμα με σώμα με αστυνομικούς.

Το τμήμα που πιστεύεται ότι υπηρετούσε σε αυτό ο δράστης αστυνομικός, παραδόθηκε στις φλόγες πολιορκημένο από το οργισμένο πλήθος που εισέβαλε μέσα.

Ταυτόχρονα ένα κύμα συμπαράστασης αναπτύσσεται ταχύτατα από αστέρες του αθλητισμού.

Ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram “Να γιατί” κάτω από ένα μοντάζ με τις φωτογραφίες του λευκού αστυνομικού με το γόνατο στον σβέρκο του Φλόιντ και του Κάπερνικ γονατισμένου πριν από ένα ματς. “Καταλάβατε τώρα;” πρόσθεσε ο ηγέτης των Lakers του Λος Άντζελες. Ο πρώην αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ Κόλιν Κάπερνικ είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ για τη διαμαρτυρία του – γονάτιζε κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από τους αγώνες- και μπήκε στη μαύρη λίστα του NFL. Κι αυτός τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών που αξιώνουν να αποδοθεί δικαιοσύνη. “Όταν η πολιτισμένη συμπεριφορά οδηγεί στον θάνατο, η μοναδική λογική αντίδραση είναι η εξέγερση”, έγραψε ο 32χρονος Κάπερνικ στον λογαριασμό του στο Twitter. Και η εμβληματική μορφή των Λος Άντζελες Lakers, ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον, κατήγγειλε τη “δολοφονία” του Φλόιντ.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της Μινεσότα καλεί την εθνοφρουρά να κατέβει στους δρόμους, ενώ οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν στη σύλληψη των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του CNN, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Μινεάπολη. Τυχαία σύμπτωση άραγε, ότι ο δημοσιογράφος που έκανε εκείνη τη στιγμή το ρεπορτάζ, ήταν μαύρος;

Λάδι στην φωτιά έριξε το tweet του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρήκε άλλη μια ευκαιρία για να δείξει τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις του γράφοντας: “Δεν αντέχω να βλέπω να συμβαίνει αυτό σε μια μεγάλη Αμερικανική Πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος Ριζοσπαστικός Αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα οργανωθεί και θα πάρει τον έλεγχο της πόλης ή θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειάδίνοντας το πράσινο φως για την επέμβαση του στρατού. Λεπτομέρεια καθόλου άσχετη: φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ δείχνουν πως ο ιδιαίτερα βίαιος φονιάς Ντέρεκ Τσοβίν είναι υποστηρικτής του Τραμπ.

Μακρύς ο ρατσιστικός κατάλογος

Ο αφροαμερικάνος πολίτης νιώθει εδώ και χρόνια αδύναμος και ο εύκολος στόχος του κράτους και της αστυνομίας. Από τις τουαλέτες μόνο για μαύρους, τα εστιατόρια μόνο για μαύρους και τον Μισισιπή να καίγεται, ο διαχωρισμός σε πολίτες πρώτης κατηγορίας τους λευκούς και δεύτερης κατηγορίας τους μαύρους, η φυλετική διάκριση ζει και βασιλεύει.

Με τη λήξη του εμφύλιου πόλεμου Βορρά και Νότου ιδρύεται η ρατσιστική τρομοκρατική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν εγκαινιάζοντας μια μακρά ιστορία εγκλημάτων σε βάρος των μαύρων αλλά και όσους λευκούς τους υποστήριζαν την φυλετική ισότητα. Η οργάνωση αυτή που υποστηρίζει τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία. Ο Ντέιβιντ Ντιουκ, πρώην ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, κάλεσε τους αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, δείχνοντας έτσι τις πολιτικές του προτιμήσεις.

Το ανεκπλήρωτο όνειρο

Πενήνταεφτά χρόνια συμπληρώνονται από την θρυλική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ουάσιγκτον.

Ο λόγος του 34χρονου τότε πάστορα, στις 28 Αυγούστου 1963, έμεινε στην ιστορία για το απαράμιλλο πάθος και τον παλμό του: «Έχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα των πιστεύω του. Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: όλοι οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί ίσοι».

Σχεδόν 60 χρόνια μετά τίποτα δεν άλλαξε όπως δείχνουν οι δηλώσεις του Τζον Φράνκλιν, διευθυντή του ιστορικού και πολιτιστικού μουσείου των αφροαμερικανών: «Σε αυτή την πλευρά της Ουάσιγκτον δεν υπήρχαν ούτε εστιατόρια στα οποία θα μπορούσα να πάω για φαγητό με τους γονείς μου. Κανένα ξενοδοχείο δεν θα επέτρεπε την παρουσία αφροαμερικανών πελατών. Κανένα νοσοκομείο δεν παρείχε νοσηλεία σε αφροαμερικανούς ασθενείς. Μόνο σε μια περιορισμένη έκταση στο γκέτο της Ουάσιγκτον υπήρχαν τράπεζες και καταστήματα που εξυπηρετούσαν τους αφροαμερικανούς».

Μακρύς είναι ο κατάλογος με τους αστυνομικούς να δολοφονούν μαύρους πολίτες κατά τη σύλληψή τους. Το 2014, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη με τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει με μια λαβή, οδηγώντας τον άοπλο άνδρα, που αντιμετώπιζε προβλήματα παχυσαρκίας, στον θάνατο. Κατά ειρωνική σύμπτωση, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Γκάρνερ είπε την ίδια φράση με τον Φλόιντ “δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Το πιο εξωφρενικό όμως, είναι ότι ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Γκάρνερ, αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Γκάρνερ το mappingpoliceviolence.org, ανακοινώνει πως μέσα στο 2015 η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 346 αφροαμερικανούς, εκ των οποίων οι 102 ήταν άοπλοι, με δυο λόγια, σχεδόν δύο μαύρους άοπλους κάθε βδομάδα.

“Γη της ελευθερίας” αλλά όχι για τους μαύρους

Αυτό το ανατριχιαστικό στατιστικό είναι δυστυχώς η πιο ανάγλυφη εικόνα για το τι συμβαίνει στην μητρόπολη του καπιταλισμού, στη “γη της ελευθερίας” και του αμερικάνικου ονείρου, όπου όλοι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον φτάνει μόνο να μην είναι μαύροι.

Γιατί το όνειρο και η ελευθερία καταπνίγονται από τη ρατσιστική πραγματικότητα του καπιταλισμού και των αστυνομικών που τον προστατεύουν.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας