Εργατικός Αγώνας

Η αντιδραστική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Τα δολοφονικά πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και ο φόνος εκατοντάδων αμάχων έφερε ξανά στο προσκήνιο όχι μόνο το παλαιστινιακό ζήτημα που αναζητά τόσες δεκαετίες τη λύση του,  αλλά συνολικά τις αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο κάθε χώρας.

Πολλή συζήτηση γίνεται για το ποιος φταίει, ποιος  άρχισε την επίθεση. Το πράγμα όμως είναι σαφές. Η ευθύνη βαρύνει  ολοκληρωτικά  αυτόν που δεκαετίες τώρα στερεί το δικαίωμα σε ένα λαό ολόκληρο να αποκτήσει το δικό του κράτος, που τον δολοφονεί, που πυροδοτεί  τόσους πολέμους εναντίον των Παλαιστινίων και των Αράβων γενικότερα. Το Ισραήλ είναι κυριολεκτικά στημένο στην περιοχή, χωροφύλακας για λογαριασμό των Αμερικανών για να ελέγχουν ριζοσπαστικοποιημένους λαούς και καθεστώτα σε μία περιοχή στρατηγικής σημασίας που κολυμπάει στο πετρέλαιο.

Τα τωρινά γεγονότα έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσουμε άλλη μία φορά το ρόλο κάθε χώρας και τη μεγάλη απόσταση που διάνυσε η ελληνική εξωτερική πολιτική διαμορφώνοντας στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις  σχεδόν μέχρι το 2009, παρότι  η χώρα μας ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρούσαν καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες και υποστήριζαν το δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων τόσο που να γίνεται λόγος για παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αράβων. Η στροφή έγινε πριν από 10 χρόνια από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ακολούθησε με ιδιαίτερο ζήλο των ο Αντώνης Σαμαράς και ύστερα ο Τσίπρας. Στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων, εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και ολόθερμη υποστήριξη των αμερικανικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο που ανάμεσα στα άλλα περιλάμβανε και τους γνωστούς άξονες υπό την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών και μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανική βάση.

Ενδεικτική είναι η δήλωση Δένδια μετά την επίσκεψή του στην περιοχή πού βρήκε να τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Τόσο πολύ άλλαξε σε αντιδραστική βεβαίως κατεύθυνση η στάση της Ελλάδας στην περιοχή.

Αποκαλύφθηκε στα μάτια όλων ευελπιστούμε ο ρόλος του Μπάιντεν που επεδίωκε να διαμορφώσει ένα προφίλ πολύ προοδευτικότερο από αυτό των προκατόχων του. Εν μέσω αεροπορικών επιδρομών εναντίον των αμάχων -και ως ανταμοιβή για την υποστήριξη  του  στο Ισραήλ- ανακοίνωσαν συμφωνία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον εφοδιασμό του ισραηλινού στρατού με βλήματα. Σαφέστατα υπεράνω όλων τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών και  ο στρατηγικός έλεγχος τους στην περιοχή.

Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με τρόπο αναμενόμενο: Βρήκε ευκαιρία να παίξει το χαρτί του υπερασπιστή των απανταχού μουσουλμάνων και δεν έχασε ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της ίδιας με τη λωρίδα της Γάζας.

 Κατόπιν αναρωτιέται η ελληνική κυβέρνηση και ο αστικός πολιτικός κόσμος γιατί η Χαμάς  και γενικότερα οι Παλαιστίνιοι  συντάσσονται ανοιχτά με την Τουρκία.

Θεωρούμε όμως ότι τα αισθήματα του ελληνικού λαού είναι πολύ διαφορετικά από τις θέσεις και την πρακτική των κυβερνήσεων του και αυτό πρέπει να το εκδηλώσει έμπρακτα στο δρόμο με μαζικές κινητοποιήσεις και έκφραση της αλληλεγγύης του.

 

                                                                                 Τ. Κ.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας