Εργατικός Αγώνας

TTIP: Όργανο υποδούλωσης των λαών

Η περίφημη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Η TTIP δημιουργείται για να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν “εμπόδιο” στην κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων στις δύο μεριές του Ατλαντικού.

Στην πραγματικότητα, τα “εμπόδια” αυτά είναι τα πολύτιμα κεκτημένα μας και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (που συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), οι κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, ακόμη και κάποιες από τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες που είχαν στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Στη χώρα μας η πρώτη επαφή με την TTIP έγινε από το ελληνικό τμήμα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ το οποίο μετέφρασε και στα ελληνικά το ομώνυμο βιβλίο του John Hilary, γενικού διευθυντή του War on Want. Πρόσφατα η TTIP επανήλθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας όταν το ολλανδικό τμήμα της Greenpeaceέφερε στο φως σειρά απόρρητων εγγράφων που επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους.

Ο Εργατικός Αγώνας, θέλοντας να δώσει στους αναγνώστες του όλη τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζεται, δημοσιεύει ρεπορτάζ και σχετική αρθρογραφία από το ΠΟΝΤΙΚΙ και την Εφημερίδα των Συντακτών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετεί πλήρως όλα όσα αναφέρονται σ’ αυτά.

 

Greenpeace για #TTIPLEAΚ: Κεκτημένα δεκαετιών χάνονται στο βωμό του εταιρικού κέρδους

της Βάλιας Μπαζού.

Σάλο παγκοσμίως έχει προκαλέσει η διαρροή  από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace  του μεγαλύτερου μέρους του κειμένου της TTIP, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που βρίσκεται στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση από την ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας, επιβεβαιώνεται η τεράστια απειλή που αυτή συνεπάγεται για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία μας.

Η Greenpeace έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα περιβαλλοντικά σημεία που προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες:

•           Διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας που ίσχυαν επί μακρόν, φαίνεται να έχουν καταργηθεί

•           Η προστασία του κλίματος θα είναι πιο δυσχερής υπό την TTIP

•           Το τέλος της αρχής της προφύλαξης

•           Ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις 

Ειδικότερα:

Χημικές ουσίες

Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά,  θα αποδυναμωθούν. Συγκεκριμένα απειλούνται από τη στάση της βιομηχανίας χημικών των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει μία προσέγγιση της εκτίμησης των κινδύνων (risk assessment)  όπου βασικός σκοπός είναι η βελτίωση της διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών, χωρίς να αποσύρονται από την αγορά.

Μεταλλαγμένα

Στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα, δεδομένου ότι η πρόταση αναφέρεται επίσης στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία  Χαμηλού Επιπέδου Παρουσίας, η οποία ασχολείται με την επιμόλυνση γεωργικών προϊόντων από μεταλλαγμένα.

Λήψη αποφάσεων

Εταιρίες και άλλοι φορείς θα έχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση και δυνατότητα παρέμβασης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ρυθμιστή/ νομοθέτη και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Σε περίπτωση διαφωνίας θα επιτρέπουν στο προσφεύγον συμβαλλόμενο μέρος να επιλέξει το forum για την επίλυση της διαφοράς (“forum shopping”), κάτι που αναμφίβολα θα βοηθήσει  τον ενάγοντα να εξασφαλίσει το καλύτερο για αυτόν αποτέλεσμα.  

Όπως σημείωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace: «Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP».

Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την συμμετοχή των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι εάν η συμφωνία TTIP τελικά, επιτευχθεί και πάρει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα ορίζει τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον πλανήτη. Μια συμφωνία που στην πραγματικότητα θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και θα κάνει νόμους του κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελευθέρου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές

ΥΓ. Τα μυστικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων της TTIP. Βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.ttip-leaks.org

 

(Πηγή: topontiki.gr)

 

Greenpeace: Επικίνδυνη για τους λαούς η TTIP

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace  έφερε στο φως σειρά απόρρητων εγγράφων τα οποία αφορούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη συμφωνία TTIP, η οποία γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα. Πρόκειται για 248 σελίδες απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις. Η οργάνωση προειδοποιεί για «τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία».

Όπως επισημαίνει, αποδεικνύεται ότι το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το ολλανδικό γραφείο της οργάνωσης, το οποίο αναφέρει ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου.

Το κείμενο που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο, περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία. 

Η Greenpeace, όπως και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Η Greenpeace έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα περιβαλλοντικά σημεία που προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες. Μεταξύ αυτώ διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας που ίσχυαν επί μακρόν φαίνεται να έχουν καταργηθεί , η προστασία του κλίματος θα είναι πιο δυσχερής υπό την TTIP, με τις έως τώρα προβλέψεις επέρχεται το τέλος της αρχής της προφύλαξης, ενώ σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά, θα αποδυναμωθούν.

Επιπλέον, στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», απόδειξη της πρόθεσής τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα.

«Επιβεβαιωνόμαστε»

«Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων, εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις.

Ήδη από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο τόσο πολιτικοί ηγέτες όσο και οργανώσεις εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για μια τέτοια συμφωνία.

Ειδικά στην Ευρώπη οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως την πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη, προκαλώντας διαδηλώσεις σε πολλές χώρες.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», τόνισε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ε.Ε., Ιγνάσιο Γκαρθία Μπερθέρο.

Η ρύθμιση για την προστασία της υγείας

Με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο «για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών». 

Όπως τονίζει, ελπίζει ότι με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, «εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους».

Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα, γεγονός που πιθανότα σημαίνει ότι μεταξύ των πλευρών εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους.

Πάντως τα κείμενα είναι αυθεντικά. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι «παλιά» και δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες «σημαντικές εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις. 

«Είναι φυσιολογικό στις διαπραγματεύσεις (…) οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις» σχολίασε και εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Αδιαφάνεια

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιδρούν στην ΤΤΙΡ επικρίνουν εξ αρχής την αδιαφάνεια των συνομιλιών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι αλλά πολύ γενικόλογες. επιπλέον οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σε ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρηση.

Όσο δυσανάγνωστα κι αν είναι ωστόσο, τα κείμενα που δημοσιοποίησε η Greenpeace αίρουν κάπως το πέπλο του μυστηρίου.

«Το κάναμε για να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση», είπε ο Στέφαν Κρουγκ, ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης στο Βερολίνο. «Θέλουμε να σταματήσει η διαπραγμάτευση», τόνισε και «το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πει, συγγνώμη, κάναμε λάθος», είπε από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα εμπορίου της οργάνωσης, Γιούργκεν Κνιρς. 

Σύμφωνα με τον Κνιρς, το κείμενο δείχνει πώς οι ΗΠΑ θέλουν να αντικατασταθεί η «προληπτική αρχή» της Ευρώπης, που απαγορεύει την κυκλοφορία στην αγορά δυνητικά βλαβερών προϊόντων, όταν οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες ή αμφισβητούμενες, με μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση.

Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης. 

«Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ισχνές προοπτικές

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε πάντως σε μια περίοδο όπου οι προοπτικές για την ολοκλήρωση της TTIP εμφανίζονται ισχνές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει διαβεβαιώσει ότι η χώρα του «θα πει όχι» σε οποιαδήποτε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τη γαλλική γεωργία.

Ε.Ε.: Παρανοήσεις…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης εξέφρασε τη λύπη της για τις «παρανοήσεις» σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμφωνία, μετά τη διαρροή και διαβεβαίωσε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να υποβαθμίσει το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. 

«Καμία εμπορική συμφωνία δεν θα μειώσει ποτέ το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, της ασφάλειας των τροφίμων ή του περιβάλλοντος», τόνισε στο μπλογκ της η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ. 

«Οι εμπορικές συμφωνίες δεν θα αλλάξουν τους κανόνες μας για τα μεταλλαγμένα προϊόντα ή για τον τρόπο παραγωγής ασφαλούς βοδινού κρέατος ή για τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε.

Όπως εξήγησε, τα έγγραφα «αντικατοπτρίζουν τις θέσεις κάθε πλευράς και τίποτα περισσότερο», συνέχισε η Μάλμστρεμ.

«Και δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις. Σε ορισμένους τομείς, όπου ακόμη είμαστε πολύ μακριά, απλούστατα δεν θα υπάρξει συμφωνία», διαβεβαίωσε.

ΗΠΑ: «Δεν ανησυχούμε»

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου, μετά τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων, ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν για τη διαρροή. 

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τη διαρροή των απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

Επίσης, το γραφείο του Αντιπροσώπου για το Εμπόριο των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι ερμηνείες που αποδίδονται στο κείμενο είναι «παραπλανητικές στην καλύτερη των περιπτώσεων και απόλυτα λανθασμένες στην χειρότερη».

 

(Πηγή: efsyn.gr)

 

TTIP & CETA: Απειλή για τη Δημοκρατία, το Περιβάλλον & τη Βιωσιμότητα

Οι υπό διαπραγμάτευση εμπορικές συμφωνίες TTIP (μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ) και CETA (μεταξύ Καναδά και ΕΕ), αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης.

«Οι συμφωνίες αυτές που προωθούνται με απόλυτη μυστικότητα, θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας, ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών σε τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, το δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια υγεία, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η πνευματική ιδιοκτησία και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δηλώνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ), Γιώργος Δημαράς.

Και προσθέτει: «Με σύμμαχο την άγνοια μεγάλης μερίδας των πολιτών, οι συμφωνίες αυτές προωθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Κάποιοι από τους λόγους που η συνιστούν πραγματική απειλή, σύμφωνα με το βουλευτή, είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή, ενώ είναι καταδικαστική για χώρες με μικρής κλίμακας παραγωγή όπως η ελληνική.
  2. Απειλούν την εγχώρια αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, οι οποίοι θα αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα χαμηλής ποιότητας και κόστους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
  3. Απειλούν  τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, την εξάρτηση από εισαγωγές και τη μείωση της διατροφικής αυτάρκειας.
  4. Απειλούν την κυριαρχία των κρατών, διότι σημαίνει μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρείες.
  5. Απειλούν τη δημοκρατία, διότι οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα, για τα οποία έχουν δεσμευτεί τα κράτη της ΕΕ.
  6. Απειλούν την υγεία των πολιτών, γιατί απορυθμίζονται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου για τα αγροτικά προϊόντα (γενετικά τροποποιημένα, επεξεργασμένα με επικίνδυνες χημικές μεθόδους κλπ.).
  7. Δημιουργούν παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να μηνύουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ελευθερία διακίνησης και ανταγωνισμού που κατοχυρώνουν οι συμφωνίες. Στην ουσία εισάγεται μηχανισμός διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών ο οποίος υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία.
  8. Απειλούν το περιβάλλον με την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων.
  9. Απειλούν το κλίμα με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για μεταφορές πολύ μεγάλων αποστάσεων.
  10. Απειλούν τις εργασιακές σχέσεις, εφόσον τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους να προσαρμόσουν και να μειώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πρότυπα των ΗΠΑ.
  11. Θα επιφέρουν απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών τους για αύξηση θέσεων εργασίας.
  12. Αντιτίθενται στις οικολογικές αρχές που είναι η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, η μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, οι ισόρροπες οικονομίες και ο δημοκρατικός έλεγχος.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Δημαράς, σημειώνει πως ανταποκρινόμενος στην επιστολή της GREENPEACE προς τους Έλληνες βουλευτές δηλώνει ότι:

«-Για την TTIP, ζητώ τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.

-Για τη CETA, ζητώ το χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαίκή Επιτροπή.

-Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου καλώ τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Σταθάκη να λάβει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και τη CETA».

 

(Πηγή: efsyn.gr)

 

Πρώτα οι εταιρείες, μετά τα κράτη

του Τάσου Τσακίρογλου.

Μετά τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω των οποίων ο ιδιωτικός τομέας και οι εταιρείες έβαλαν πόδι στο Δημόσιο και ανέλαβαν μέρος των λειτουργιών του, εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία και τις υποδομές του, τώρα, μέσω της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., τα εθνικά κράτη καλούνται να εκχωρήσουν αρμοδιότητες και κυριαρχία στους ιδιώτες και στους «επενδυτές».

Δηλαδή, μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: αφενός οι εταιρείες αλώνουν χώρους και πεδία προς εκμετάλλευση που πριν ήταν απρόσιτα και αφετέρου μπορούν και το κάνουν αυτό χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση (έγκριση από τους πολίτες), χρησιμοποιώντας μόνο τις εν κρυπτώ συμφωνίες των ηγεσιών των δύο ηπείρων.

Πιθανή έγκριση αυτής της συμφωνίας θα σημάνει ένα νέο, ποιοτικά ανώτερο, στάδιο στην εξέλιξη αυτού που ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας Κόλιν Κράουτς αποκαλεί Μεταδημοκρατία.

Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία το μέγεθος της αντίστασης που θα πρέπει να συναντήσει μια τέτοια εξέλιξη, αφού τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο είναι μια μάχη που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό τοπίο των επόμενων χρόνων: ρυθμίσεις στις οποίες οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να πουν «όχι», εταιρείες (κυρίως πολυεθνικές) που θα μπορούν να μηνύουν κυβερνήσεις σε διεθνή δικαστήρια, ασύστολη μεταφορά προσωπικών δεδομένων, ελευθερία του εμπορίου χωρίς κανόνες, παραβιάσεις των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας, υπονόμευση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αρα; Ο τίτλος της συμφωνίας περί «Εμπορίου και Επενδύσεων» είναι ψευδεπίγραφος, αφού αυτά δεν αποτελούν παρά το όχημα για την απαλλοτρίωση της δημοκρατικής συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου.

Ο αρπακτικός καπιταλισμός χρησιμοποιεί την TTIP σαν έναν επιταχυντή για την αυτόματη (και κρυφή) μεταφορά ισχύος από τα κράτη στις εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων έχοντας φτάσει σε τέτοιο σημείο γιγαντισμού -με τζίρο που υπερβαίνει το ΑΕΠ ολόκληρων χωρών- νιώθουν ότι μπορούν πλέον να υποκαταστήσουν τα ίδια τα κράτη, ποδοπατώντας άμεσα κάθε έννοια κοινωνικού συμβολαίου.

Η επιβολή εν κρυπτώ μιας τέτοιας βαρύτητας συμφωνίας θα αποτελέσει την τελική νίκη της οικονομίας επί της πολιτικής, αφού πλέον θα μιλάμε για μια «ολιστική» διακυβέρνηση από τον εταιρικό τομέα (χρηματοπιστωτικό σύστημα, βιομηχανία κ.λπ.), η οποία θα έχει επιπροσθέτως αποτέλεσμα μια νέα αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των πλέον ευάλωτων.

Στο στόχαστρο βρίσκονται εργασιακά δικαιώματα, δημόσιος πλούτος, κοινωνικά κεκτημένα και κάθε είδους προσιτό αγαθό μέσω του κοινωνικού κράτους, αφού όλα αυτά εντάσσονται στο κλισέ των «στρεβλώσεων του ανταγωνισμού».

Επί της ουσίας η ΤΤΙP ωθεί προς τα κάτω τις πολιτικές της Ε.Ε., έτσι ώστε αυτές να εξισωθούν στον χαμηλότερο παρονομαστή των ΗΠΑ στα περισσότερα από τα πεδία της διαπραγμάτευσης. Οι πολίτες των κρατών καλούνται να μετατραπούν σε πελάτες των πολυεθνικών, απεμπολώντας αυτοβούλως τα δικαιώματα και το μέλλον τους. Θα το δεχτούμε;

 

(Πηγή: efsyn.gr)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας