Εργατικός Αγώνας

Το εργατικό κίνημα να πατήσει επανεκκίνηση!

Την ανάγκη ενωτικής και μαχητικής δράσης απ’ όλες τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις ενόψει της διαδήλωσης της ΔΕΘ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση. Προσθέτει πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί ένα ενωτικό μαχητικό Μέτωπο όλων των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων, ένα πλατύ δίκτυο Συνδικάτων, με πραγματική δημοκρατία ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το περιεχόμενο και την οργάνωση του αγώνα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΤΕΚ:

 

 

«Τέλος των μνημονίων»; «Φτάσαμε στην Ιθάκη»;

Το εργατικό κίνημα να πατήσει επανεκκίνηση!

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα

Στο κλείσιμο του καλοκαιριού μας ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως «Μνημόνια Τέλος», η ομαλότητα «αποκαταστάθηκε πλήρως», «η χώρα θα χαράζει μόνη της από δω και μπρος την πορεία της»!

Τι «ξέχασε» να μας πει ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη;

Πως οι 1.000 μνημονιακοί νόμοι και η εποπτεία των τραπεζιτών, των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι δεσμεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους παραμένουν άθικτοι! Πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν πάρει κεφάλι σε σχέση με τις σταθερές. Οι άνεργοι παραμένουν στο 1 εκατομμύριο. Η μαύρη εργασία ανθεί. Η μετανάστευση των νέων εργαζομένων επίσης. «Ξέχασε» να μας πει πως η διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας, η βίαιη φτωχοποίηση και η λιτότητα των τελευταίων χρόνων έχουν δραματικές συνέπειες στην καθημερινή επιβίωση και την υγεία του λαού. «Ξέχασε» να μας πει πως «φτάσαμε στο Ιθάκη» έχοντας ξεπουλήσει λιμάνια, αεροδρόμια, ρεύμα, κρατικές υπηρεσίες, έχοντας υποθηκεύσει δάση και υποθαλάσσιες περιοχές.

Κι έτσι φτάσαμε σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις που δίνουν τον τόνο στην ελληνική οικονομία να έχουν αυξήσει τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια. Η κερδοφορία του κεφαλαίου εκτινάσσεται κι αυτό γιατί πατάει πάνω στα ισοπεδωμένα εργατικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, στη διάλυση του εργατικού δικαίου.

Αυτοί αυξάνουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες μας. Κερδοφορούν, τη στιγμή που η φτώχεια μεγαλώνει, που η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική ασυδοσία είναι καθημερινή ρουτίνα. Γι΄ αυτό κι η λαϊκή δυσαρέσκεια κι η οργή του κόσμου της εργασίας σιγοβράζει κι ολοένα θα δυναμώνει. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη ν’ αναιρέσει τους όρκους υποταγής στα συμφέροντα του ΣΕΒ, των τραπεζών και των δανειστών. Αυτό δείχνει κι ο πρόσφατος ανασχηματισμός κι η υπουργοποίηση στελεχών που όλοι τους έχουν ψηφίσει και στηρίξει μνημόνιο. Στη νέα αυτή κατάσταση όμως επιχειρεί να ενσωματώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια μετά από μία δεκαετία σκληρής λιτότητας, να υποτάξει τις εργατικές αντιδράσεις που ξεπετιούνται διάσπαρτες ή θα γεννηθούν το επόμενο διάστημα και μπορεί να δημιουργήσουν ρωγμές στην κυρίαρχη πολιτική. Μπαίνοντας από τώρα σε προεκλογικό κλίμα, η κυβέρνηση φοβούμενη μην απομονωθεί, υπόσχεται φιλοεργατικά μέτρα, είναι ικανή να κάνει ελιγμούς για να κρατηθεί στο τιμόνι της αντεργατικής πολιτικής.

Γι’ αυτό και τώρα είναι η στιγμή να βγούμε μπροστά εμείς! Να μην επαναπαυτούμε στις εξαγγελίες τους, να μην μασήσουμε στην αντιδραστική αντιπολίτευση! Τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε! Να πάρουμε από τα κέρδη τους, όσα μας έκλεψαν και όσα μας κλέβουν καθημερινά από τη δουλειά μας! Να οργανώσουμε την πάλη μας και τις διεκδικήσεις μας απέναντι στο κεφάλαιο, την εργοδοσία, την κυβέρνηση.

Να σηκώσουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας! Να ενώσουμε τη δύναμη μας για να σπάσει ο φόβος! Μας θέλουν πολυδιασπασμένους, ο ένας ν’ ανταγωνιζόμαστε τον άλλον υπό το φόβο της απόλυσης!

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΛΗ, απέναντι στην εργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο, την κυβέρνηση κι όλο το αστικό κατεστημένο!

•             Σταθερή Εργασία για όλους. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις στους μισθούς. 751 βασικός μισθός. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών.

•             Άμεσα μαζικές προσλήψεις. Απαγόρευση των απολύσεων.

•             6ωρο-5μερο για όλους χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών υπερεκμετάλλευσης.

•             Επίδομα ανεργίας για όλους για όσο διαρκεί η ανεργία.

•             Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

•             Κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόμου Κατρούγκαλου.

•             Παιδεία κι υγεία δημόσια-δωρεάν.

•             Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

•             Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των μνημονίων.

Εμείς να οργανώσουμε την πάλη μας! Δε μπορούμε να αφήσουμε τους ξεπουλημένους των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να μας εκπροσωπούν!

Να δημιουργηθεί ένα ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ένα ΠΛΑΤΥ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ, με πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ώστε να αποφασίζουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το περιεχόμενο, την οργάνωση του αγώνα. Με ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, κόντρα στον πολυκερματισμό των εργαζομένων που επιβάλλει το σύστημα. Για να ενισχυθεί η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Να πυκνώσουμε τα σωματεία μας, με ενεργή συμμετοχή όλων μας. Για να επανακατοχυρωθεί ο αγώνας κι η απεργία, ως τα μοναδικά όπλα που μπορούν να μας φέρουν κατακτήσεις υπέρ μας.

Στη φετινή διαδήλωση της ΔΕΘ πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Προς τον κυβερνητικό σχηματισμό, τα επιχειρηματικά λόμπι, τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι εργαζόμενοι δε συμβιβαζόμαστε στη μισή δουλειά-μισή ζωή! Ήρθε η ώρα της διεκδίκησης!

Ούτε θα γίνουμε πιόνι στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστικών κύκλων. Η φετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στους «Αμερικάνους ευεργέτες», τις ΗΠΑ. Ο λαός μας δε θα φιλήσει τα χέρια αυτών που διαχρονικά επιδιώκουν να κάνουν κουμάντο στην περιοχή μας, αυτούς που με πολέμους κόβουν και ράβουν τα σύνορα των Βαλκανίων, γεμίζουν την περιοχή στρατιωτικές βάσεις, που μας θέλουν στρατιωτικά υποπόδια. Ούτε παρασυρόμαστε από τις εθνικιστικές σειρήνες που θέλουν να στρέψουν τον ένα λαό απέναντι στον άλλον, ποτίζουν τα μυαλά μας με μίσος και ρατσισμό και καλλιεργούν πολεμικό κλίμα.

Θα υπερασπιστούμε την Ειρήνη στην περιοχή, τη ζωή του λαού μας, τα εργατικά μας συμφέροντα απέναντι σε κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό.

Στη φετινή ΔΕΘ πρέπει να ακουστεί αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν ΠΙΟ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ. Χρειάζεται όλες οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις να δράσουν ενωτικά και μαχητικά, με σεβασμό στα σωματεία και τις διαδικασίες τους. Στηρίζουμε όλες τις μαζικές διαδικασίες και τα σωματεία που κινούνται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Πηγή: protpatek.wordpress.com

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας