Εργατικός Αγώνας

Απεργιακή νίκη των ναυτεργατών

Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.

Η μαχητική αντίδραση του ναυτεργατικού κινήματος χάλασε τα σχέδια κυβέρνησης και «αντιπολίτευσης» να κηρυχτεί παράνομη η απεργία των ναυτεργατών τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. Αναλυτικά η ΠΕΝΕΝ σημειώνει:

 

«Αποφασιστική απεργιακή μάχη ενάντια στην ποινικοποίηση της απεργίας των Ναυτεργατών.

Απέτυχε παταγωδώς η επιχείρηση εφοπλιστών – κυβέρνησης για υπονόμευση της απεργίας.

Οι Ναυτεργάτες και η εργατική αλληλεγγύη κέρδισαν στην αναμέτρηση

με την κρατική και εφοπλιστική καταστολή και τρομοκρατία.

Σε μιας κρίσιμης σημασίας τόσο για το Ναυτεργατικό όσο και ευρύτερα για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας εξελίχθηκε ο απεργιακός αγώνας των Ναυτεργατών με επικεφαλής την ΠΕΝΕΝ στις 24/9/2019.

Οι εφοπλιστές και το όργανό τους (ΣΕΕΝ) από την πρώτη στιγμή της προκήρυξης της απεργίας έκαναν συντονισμένες προσπάθειες για το χτύπημα του απεργιακού μας δικαιώματος.

Αρχικά απαίτησαν με έγγραφό τους η απεργία να ανασταλεί επειδή δήθεν το αντιδραστικό – αντισυνδικαλιστικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν έχει εφαρμογή στους Ναυτεργάτες…..

Σε δεύτερη φάση προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης πράγμα που πέτυχαν αφού αργά το απόγευμα στις 23/9/2019 το Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων κήρυξε τελικά την απεργία παράνομη. Αμέσως μετά έδωσαν εντολή στα πρακτορεία να εκδίδουν σωρηδόν εισιτήρια με σκοπό το πρωί να υπάρχει συνωστισμός επιβατών με επιδίωξη την σύγκρουση απεργών – επιβατών!!!

Στην συνέχεια την μέρα της απεργίας στον Πειραιά μέσα από ένα όργιο απειλών, πιέσεων και τρομοκρατίας προς τα πληρώματα επιχείρησαν το σπάσιμο της απεργίας επιστρατεύοντας για τον σκοπό αυτό πλοιάρχους Ε/Γ-Ο/Γ ακτοπλοϊκών πλοίων που δήλωσαν στις Λιμενικές αρχές ότι επιθυμούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια των πλοίων έστω και με κενό φορτίου και επιβατών…

Στην κατεύθυνση αυτή συνέδραμε κυβέρνηση – Υπουργείο Ε.Ν και Λιμενικές αρχές δίνοντας παράνομα σε όλα τα πλοία έγκριση για τον απόπλου των πλοίων πάλι με κατευθυνόμενη κίνηση – πρωτοβουλία πλοιάρχων.

Παράλληλα από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και γύρω από τα πλοία είχαν αναπτυχθεί εκατοντάδες ένστολοι λιμενικοί και ειδικές δυνάμεις του Λ.Σ που επιστρατεύθηκαν στην υπηρεσία των εφοπλιστών για το χτύπημα της απεργίας.

Στο κοινό επιχειρησιακό σχέδιο εφοπλιστών – κυβέρνησης κεντρικό ρόλο στο λιμάνι του Πειραιά έπαιξε η ναυτιλιακή εταιρεία (που έχει μονοπωλιακό ρόλο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες) ATTICA GROUP με τις θυγατρικές εταιρίες της  BLUE STAR FERRIES και HELLENIC SEAWAYS.

Η άρτια προετοιμασία της απεργίας, η άψογη οργάνωση, η κινητοποίηση και το αγωνιστικό φρόνημα των Ναυτεργατών σε συνδυασμό με την τεράστια εργατική αλληλεγγύη που εκφράστηκε πολύ ώρα πριν την έναρξη της απεργίας κυρίως από την ΠΕΝΕΝ “έκοψε τα χέρια και τα πόδια” εφοπλιστών – κυβέρνησης και οδήγησε σε ναυάγιο όλο τον άθλιο αντιδραστικό και αντεργατικό σχεδιασμό τους.

Εκατοντάδες Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι, νεολαίοι έδωσαν μαζί το μαχητικό τους παρόν στο λιμάνι, στους καταπέλτες, στους κάβους και στα πλοία περιφρουρώντας το απεργιακό τους δικαίωμα.

Στην απεργιακή κινητοποίηση την απεργιακή φρουρά – περιφρούρηση της ΠΕΝΕΝ πλαισίωσαν με μαζικό και δυναμικό τρόπο εκατοντάδες εργαζόμενοι που ανήκουν στο ταξικό μπλοκ της “Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων ” καθώς και δυνάμεις της ΟΡ.Μ.Α (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού), της “Εργατικής Λέσχης Κερατσινίου – Δραπετσώνας” και της “Λαϊκής Αντίστασης”.

Εφοπλιστές και ΥΕΝ αργότερα όταν χαλάρωσε η περιφρούρηση λόγω των απεργιακών συγκεντρώσεων σε Αθήνα – Πειραιά και της ΠΕΝΕΝ στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΑΣ”, επιχείρησαν εκ νέου το σπάσιμο της απεργίας με πρωταγωνιστή για άλλη μια φορά την ναυτιλιακή εταιρεία “ATTICA GROUP“.

Η έγκαιρη κινητοποίηση τόσο της ΠΕΝΕΝ αλλά και με την καθοριστική μαζική παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που μόλις είχε τελειώσει η συγκέντρωσή τους στην COSCO αποτελείωσαν για άλλη μια φορά τα εφοπλιστικά σχέδια για την υπονόμευση της απεργίας.

Η περιφρούρηση της απεργίας συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ ενώ ταυτόχρονα όλες οι εταιρίες είχαν ανακοινώσει πλέον την τροποποίηση των δρομολογίων των πλοίων τους και την εκτέλεση των νέων δρομολογίων μετά την λήξη της απεργίας!!!

Θλιβερή και κωμικοτραγική ήταν η εικόνα της ηγεσίας της ΠΝΟ και του Γ.Γ. Γ.Χαλά ο οποίος πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης έκλεισε τα γραφεία της ΠΝΟ και ακολούθως κρύφθηκε…. για να μην παραλάβει την δικαστική απόφαση, ενώ στην μάχη που εξελίχθηκε στο λιμάνι ήταν ο μεγάλος απών. Προφανώς η οργάνωση και η περιφρούρηση της απεργίας αφορούσαν άλλους κι όχι τον ίδιο!!!

Σημειώνουμε ότι η απεργία μας εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε με την ίδια επιτυχία και στα άλλα λιμάνια της χώρας μας χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Μια κρίσιμη και αποφασιστική μάχη είχε κριθεί με απόλυτη επιτυχία για το Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα η οποία προστίθεται ως παρακαταθήκη στην μεγάλη και μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος και των Ναυτεργατών.

Όπως τονίζαμε στην τελευταία ανακοίνωσή μας η μάχη ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί με νέα απεργιακή κινητοποίηση όταν αυτό έρθει στην Βουλή.

Ταυτόχρονα πρέπει να διευρυνθεί το πλαίσιο, τα αιτήματα και οι στόχοι θέτοντας ως κεντρικό διεκδικητικό πλαίσιο την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, την υπογραφή ΣΣΕ, την επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων στα εργασιακά, το κοινωνικοασφαλιστικό, το σταμάτημα των πλειστηριασμών της εργατικής λαϊκής κατοικίας και την εκποίηση – ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και του λαϊκού πλούτου, την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η πείρα όλων των τελευταίων κινητοποιήσεων και απεργιών δείχνει ότι ένα τέτοιο σχέδιο ούτε θέλει ούτε μπορεί να το υπηρετήσει το μπλοκ των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και τρανή αναμφισβήτητη απόδειξη για αυτό αποτελεί η απροκάλυπτη απεργοσπαστική στάση τους στην απεργία στις 24/9/2019.

Προφανώς δεν μπορούν να το υπηρετήσουν τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίοι έκαναν την επανεμφάνισή τους στις κινητοποιήσεις χωρίς όμως να πράξουν το παραμικρό για την οργάνωση και προετοιμασία της απεργίας. Ο ρόλος, η στάση και η διαδρομή τους όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν παραγράφονται, δεν ξεχνιούνται και ούτε θα εξιλεωθούν διότι ήταν και παραμένουν βασική συνδικαλιστική συνιστώσα η οποία διαδραμάτισε ένα βρώμικο – υπονομευτικό και απεργοσπαστικό ρόλο στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συντάχθηκαν και συμπορεύτηκαν με το κεφάλαιο, την κυβερνητική πολιτική, την Ε.Ε και τις αντιδραστικές πολιτικές που εφήρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για πάνω από 4 χρόνια στην χώρα μας.

Εξάλλου το θλιβερό θέαμα να συμπορεύονται διάφορες δυνάμεις με επικεφαλής πρόσωπα όπως Τσακαλώτος – Σκουρλέτης και άλλα επιφανή πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή συγκέντρωση και πορεία συνιστά τον απόλυτο εκφυλισμό τέτοιων κινητοποιήσεων.

Οι δυνάμεις αυτές έχουν στον πολιτικό σχεδιασμό τους το ξέπλυμα της αντιδραστικής – αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και την νομιμοποίησή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις στα συνδικάτα πρέπει να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο, την δική τους πρόταση για την κλιμάκωση των αγώνων, να συντονίσουν πριν απ’ όλα τις δικές τους δυνάμεις σε μια νέα αγωνιστική συσπείρωση και στην πράξη να κατακτήσουν ένα ουσιαστικό πρωτοπόρο ρόλο στα Συνδικάτα που θα εμπνεύσει, θα ενώσει, θα μαζικοποιήσει και θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του κινήματος.

Η Γραμμή και η πολιτική Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης ήταν και παραμένει η ίδια, να στηριχθεί μια ανάπτυξη στα μέτρα του κεφαλαίου για τα δικά του συμφέροντα, για την παραπέρα αύξηση των κερδών του και ταυτόχρονα να καταφέρουν ακόμη πιο θανάσιμα πλήγματα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στις θεατρινίστικες παραστάσεις – αντιπαραθέσεις που όσο περισσότερο συμφωνούν στα βασικά (ανταγωνιστικότητα κεφαλαίου – πολιτική Ε.Ε) τόσο περισσότερο σηκώνουν τους τόνους και την μεταξύ τους αντιπαράθεση σε δευτερεύοντα ζητήματα με σκοπό να δημιουργήσουν σύγχυση, αποπροσανατολισμό, κρύβοντας με αυτό τον τρόπο την σύμπλευση και συμπόρευσή τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει την πρωτοπόρα αγωνιστική συμμετοχή του κλάδου στην δύσκολη απεργιακή μάχη στις 24/9 και καλεί τον κλάδο σε ετοιμότητα για την συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων.

 

Πειραιάς 25/9/2019

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ»

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας