Εργατικός Αγώνας

Επίσκεψη Γερμανών εργαζομένων, συνδικαλιστών στο Δήμο Βύρωνα

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου Γερμανοί εργαζόμενοι, συνδικαλιστές μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Έλληνες, επισκεφτήκαν την πόλη μας στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της ανταλλαγής απόψεων για τα προβλήματα των εργαζομένων των δυο χωρών. Είχε προηγηθεί επίσκεψη τους πριν ένα χρόνο στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βύρωνα, όπου συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και εκπρόσωπος του σωματείου είχε πρόσφατα συναντηθεί μαζί τους στο Βερολίνο και επισκεφτήκαν τα αμαξοστάσια καθαριότητας των Δήμων Βερολίνου και Αμβούργου.

Οι εννέα Γερμανοί εργαζόμενοι σε διάφορες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και σε υπηρεσίες του δημοσίου, αποτίμησαν φόρο τιμής στους αντιφασίστες Βυρωνιώτες αγωνιστές που εκτελεστήκαν στις 7 Αυγούστου το 1944 από τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές και κατέθεσαν ένα μπουκέτο λουλούδια. Στην οδό Χρ. Σμύρνης 10 στον μαντρότοιχο του Παιδικού σταθμού, εκεί ακριβώς που εκτελέστηκαν 12 νέοι αγωνιστές και σήμερα μια μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα ενημερώνει- θυμίζει σε κάθε περαστικό τη βαρβαρότητα των Ναζί κατακτητών. Τους υποδέχτηκαν μέλη του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο, του κοινωνικού πολιτιστικού κέντρου Λαμπηδόνα και άλλοι συμπολίτες μας.

Στο σύντομο καλωσόρισα τους, ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στην αντίσταση που αναπτύχτηκε στις ανατολικές συνοικίες και ιδιαίτερα στο Βύρωνα ενάντια τους Γερμανούς κατακτητές την περίοδο 1941-1944. Εκατοντάδες Βυρωνιώτες, πολλοί από αυτούς μέλη του ΕΑΜ, ΕΛΛΑΣ, του ΚΚΕ, έδωσαν τη ζωή τους. Αναφέρθηκε στην εκτέλεση τους 200 αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το μπλόκο του Βύρωνα από τους Γερμανούς και την εκτέλεση των 12 νέων παλικαριών, στις 7 Αυγούστου το 1944. Μεταξύ αυτών και ένας Ιταλός στρατιώτης αντιφασίστας που είχε προσχωρήσει στην αντίσταση, ενώ ένας γλίτωσε την εκτέλεση, σοβαρά τραυματισμένος, ο Μπάμπης Γεωργιάδης.

Οι Γερμανοί που μίλησαν αναφέρθηκαν στα εγκλήματα των ΝΑΖΙ και εξήραν την αντίσταση των Ελλήνων.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια ενός εξ αυτών: Χαιρετίζω την αντίσταση των Ελλήνων, οι Γερμανοί ΝΑΖΙ έκαναν φρικαλεότητες στην Ελλάδα. Η Γερμάνια με τον πόλεμο εξελίχτηκε σε μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη. Και σήμερα όχι με τα όπλα, αλλά με την πολιτική και οικονομική της δύναμη επιβάλει μνημόνια στην Ελλάδα και εξαναγκάζονται να φεύγουν νέα παιδιά μετανάστες για δουλειά στη Γερμάνια. Αναφερόμενος στις Γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλει το Γερμανικό κράτος προς την Ελλάδα τόνισε χαρακτηριστικά «Δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιμονή και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό, στα πλαίσια καλής συνεργασίας με το Γερμανικό κράτος και το θέμα μπήκε στην αναμονή.»

Στη συνέχεια αφού άφησαν ένα μπουκέτο λουλούδια, κατευθύνθηκαν πεζοί προς το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο- Λαμπηδόνα-μέσα από τα στενά του Βύρωνα.

Στη Λαμπηδόνα έγινε μια διεξοδική ενδιαφέρουσα συζήτηση, που κράτησε τρεις περίπου ώρες. Τα ερωτήματα πολλά και από τις δυο πλευρές. Ο Νίκος μέλος της συνέλευσης της Λαμπηδόνας αναφέρθηκε στο ιστορικό του χώρου, τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας και τις πολύπλευρες δράσεις που αναπτύσσονται από το 2011 έως σήμερα, που συνεχίζεται η κατάληψη στο χώρο.

Οι Γερμανοί μίλησαν μεταξύ άλλων για τα έντονα προβλήματα στέγης που υπάρχουν και το κίνημα των κατειλημμένων σπιτιών.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Άντρι λέγοντας: Χρειάζεται να ξεριζώσουμε τις ρίζες του φασισμού με όποιο τρόπο μπορούμε. Και σήμερα αυξάνεται ο φασισμός, ο εθνικισμός ξαναγεννιέται γιατί οι αιτίες που τον γεννούν δεν έχουν εκλείψει.

Ποτέ πια Πόλεμος και Φασισμός.

Να δυναμώσουμε την φιλία και την ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων των δυο λαών.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας