29/09/2021

Ιστορία

Η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες παγκοσμίως, έγινε από 6 νεαρούς κομμουνιστές στις 12 Σεπτεμβρίου 1948, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Περισσότερα...

Ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ένωσης και η διάλυση του μόνου ως τότε σοσιαλιστικού κράτους δεν ήταν μόνο επιδίωξη του ναζισμού αλλά του συνόλου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Αυτό που οι λαοί γνώριζαν έρχεται να επιβεβαιωθεί με την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων που φυλάσσονται στα Προεδρικά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Πετρόπουλου.

Η επανάσταση του 1821 υπήρξε ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού έθνους. Ως αποτέλεσμά της είχε την απελευθέρωση ενός τμήματος της Ελλάδας και τη συγκρότηση κράτους.

Περισσότερα...

Η ιστορία και τα πρώτα επαναστατικά χρόνια της γέννησης του Συριανού Εργατικού Κινήματος.

Του Παναγιώτη Κουλουμπή.

Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 1879, ημέρα Τετάρτη. 400 με 500 εργάτες του πρώτου εργατικού σωματείου με την ονομασία «Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών του Ναυπηγείου Σύρου κατεβαίνουν σε απεργία. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος.

Ήταν Πέμπτη 21 Ιανουαρίου του 1921, το πρωί, όταν οι αναγνώστες του Ριζοσπάστη διάβασαν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μία τραγική είδηση: «ΜΕΓΑ ΠΕΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΔΟΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑΝ ΤΟΥ ΛΙΓΔΟΠΟΥΛΟΥ».

Περισσότερα...

IMAGE Μπερδέματα
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
Θα καταλάβετε, από αυτά που γράφω, αγαπητοί αναγνώστες του ΕΑ ότι είμαι πολύ μπερδεμένος. Γράψτε και γράψτε, σύντροφοί μου, ίσως κατανοήσω κι εγώ τι γίνεται αλλά, κυρίως, για να αναπτυχθεί κίνημα και να ξεμπερδέψουμε απ’ αυτούς που μας... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ