Εργατικός Αγώνας

Άλλος με τη βάρκα μας!

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ονομάτων όπως του Τέρενς Κουίκ, της Έλενας Κουντουρά ή του Βασίλη Βασιλικού, ενόψει των εθνικών εκλογών. Ονόματα μιας ετερόκλητης πολιτικής καταγωγής.

Είναι όμως έκπληξη ή αποτελούν μια φυσική συνέχεια στην πολιτική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ;
Με την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει(;) κόμμα με… αριστερό προσανατολισμό, θα εξέπληττε τον καθένα, αν χωρούν όλοι αυτοί σε ένα ψηφοδέλτιο που θέλει να λέει πως θα μπει ανάχωμα στην ενδεχόμενη περίπτωση επανόδου της Νέας Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην κυβερνητική εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σχεδόν τέσσερα χρόνια με τους ΑΝΕΛ, μήτρα από όπου προέρχονται οι Κουίκ και Κουντουρά, και μάλιστα οι συγκεκριμένοι στάθηκαν θετικά στην συμφωνία των Πρεσπών.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Αλέξης Τσίπρας τους αποζημίωσε με την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια;
Είναι σαφές πως αυτό ακριβώς έκανε.

Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: ποιος ο σκοπός των συνεργασιών και με ποια κατεύθυνση από ένα κόμμα της… αριστεράς;

Χαράζει πρόγραμμα αριστερής κατεύθυνσης με σκοπό τον μετασχηματισμό της κοινωνίας προς το σοσιαλισμό κι εκεί τοποθετούνται συμμετέχουν προσωπικότητες ακόμη κι από μη όμορους πολιτικούς χώρους, ή παζαρεύει θέσεις απλώς “για να τσιμπήσουμε” κάτι από εδώ κάτι από εκεί;
Δε νομίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πριν του 2015 αλλά και μετά ως κυβερνητικό κόμμα, ανάφερε πουθενά σε προγραμματική του διακήρυξη τη λέξη «σοσιαλισμός».

Δεν είδαμε πουθενά να μιλάει για μετασχηματισμό στην οικονομική-κοινωνική βάση ή στο πολιτικό εποικοδόμημα.

Αυτά είναι αστεία πράγματα για ένα κόμμα που, ενώ πριν κυβερνήσει διαλαλούσε πως θα έσκιζε τα μνημόνια ή θα ανάγκαζε τις αγορές να χορεύουν χτυπώντας αυτό τα νταούλια, κατέληξε στο ΤΙΝΑ (There Is No Alternative: Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από ένα κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη βουλή, κατέληξε να είναι η μακροβιότερη κυβέρνηση που ψήφισε μνημόνιο.

Σαφέστατα ψηφίστηκε από κόσμο διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων αλλά κυρίως από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό συμπεραίνεται εύκολα και από το πως συρρικνώθηκε εκλογικά ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝΑΛ.

Δικαιολογημένα ο ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπει ακόμη περισσότερο στην είσοδο παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως ο Βασίλης Βασιλικός, ο Στέφανος Τζουμάκας ή νεότερων όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, μεταβάλλοντας την όποια ριζοσπαστικοποίηση του είχε υποθετικά απομείνει, σε μια άκρατη “ΠΑΣΟΚοποίηση”.

Οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν μια εκλογική συντριβή για το ΣΥΡΙΖΑ, όλα του τα στελέχη ομολογούσαν πως δεν περίμεναν μια τέτοια διαφορά από τη ΝΔ.

Οι λόγοι αυτής της ήττας δεν μας αφορούν σε αυτό το σημείωμα, μας αφορά ο “πολιτικός αχταρμάς” που αποϊδεολογικοποιεί τον στόχο χάρη της σκοπιμότητας.

Σα να μας λέει “μπορεί να ηττήθηκα, αλλά ελάτε δεξιοί ΠΑΣΟΚοι κι όποιοι άλλοι θέλετε, να σταματήσουμε την επάνοδο της δεξιάς”.

Αν δεν ήταν σοβαρά τα πράγματα με τη ΝΔ, μιας και αποκαλύπτουν τα ίδια της τα στελέχη, με πόσο άγριες για τα λαϊκά στρώματα διαθέσεις έρχονται να κυβερνήσουν, θα μπορούσαμε να γελάσουμε απλώς με τα διευρυμένα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά πώς θα σταματηθεί ο διαφαινόμενος πολιτικός ρεβανσισμός της ΝΔ, οι δηλώσεις της Μιράντας Ξαφά, του τραπεζίτη Στουρνάρα, οι εφτά ημέρες εργασίας, το κόψιμο κοινωνικών επιδομάτων και τόσα άλλα που καθημερινά ακούμε από τα χείλη των νεοφιλελεύθερων κορακιών;

Πώς θα σταματηθεί όταν ακόμη κυριαρχούν και καθορίζουν τη ζωή μας οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί μνημονιακοί νόμοι; Με το να γίνει ακόμη πιο… ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πιο δεξιόστροφος λόγω πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ;

Η πολιτική διακυβέρνηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων θέλει σαφήνεια πολιτικών επιλογών που θα την πηγαίνουν δύο βήματα μπροστά σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Τα… διευρυμένα ψηφοδέλτια με όλα τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε πιο πάνω και ειδικά από ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν είναι να μας θυμίσουν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην «Μανταλένα» όταν φώναζε “’Αλλος με τη βάρκα μας”!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας