Εργατικός Αγώνας

Λόγω και έργω φασιστική εξύβριση

Γράφει ο Αμετανόητος.

Δυο φαινομενικά άσχετες σκηνές. Φώτα, μοτέρ, πάμε!

Σκηνή πρώτη: Το φασιστοειδές που παριστάνει τον συνδικαλιστή εκπρόσωπο των αστυνομικών χαρακτηρίζει on camera τους συναδέλφους του ως «ηλεκτρική σκούπα» που ρουφά όλα «τα σκουπίδια». Στη κατηγορία των «σκουπιδιών» ο χιτλεράκος τοποθετεί τους «ακροαριστερούς», τους «ακροαναρχικούς» και τους «ιδιαίτερους ανθρώπους» ό,τι κι αν σημαίνουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί στο πρωτόγονο «μυαλό» του.

CUT!

 

Σκηνή δεύτερη: Στο Αίγιο οδηγός κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, παρασύρει 67χρονη γιαγιά και το λίγων μηνών εγγόνι της και τους σκοτώνει ακαριαία. Ο «παλικαράς» κατευθύνεται στο χωριό Λόγγος, απ’ όπου κατάγεται, και προσπαθεί να διαφύγει μέσω θαλάσσης αλλά συλλαμβάνεται και γίνεται ιδιαίτερα εριστικός όταν του γίνεται έλεγχος για ουσίες στο αίμα. Μπροστά στο αποτρόπαιο έγκλημα, ακόμα και οι αστυνομικοί μένουν έκπληκτοι. Η έκπληξή τους μεγαλώνει όταν η Εισαγγελέας Αιγίου τούς δίνει τηλεφωνική εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο θρασύτατος φονιάς. Μικρή «λεπτομέρεια»: ο «λεβέντης» είναι στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα σημαιοφόρος του Ναυτικού.

CUT!

 

Οι παραπάνω σκηνές είναι η ζωή μας «προσεχώς», όπως την ονειρεύονται τα εξώγαμα του ναζισμού. Είναι το μέλλον που θέλουν να επιβάλλουν στην κοινωνία κάποια ένστολα αποβράσματα που θεωρούν τους πολίτες «σκουπίδια» και αναλώσιμους. Που νομίζουν ότι μπορούν να λένε τα πάντα αλλά και να κάνουν τα πάντα σε βάρος των πολιτών αυτής της χώρας.

Το ακατανόμαστο φασιστόμουτρο που παριστάνει τον αστυνομικό και τον συνδικαλιστή είναι αυτό που είναι και λέει όσα λέει καιρό τώρα. Σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αν ήταν όπως οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος, θα είχε ελεγχθεί από την υπηρεσία του για όσα κατά καιρούς ξεστομίζει. Από τη στιγμή που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει πως τα λεγόμενα του χιτλερίσκου εκφράζουν τους συναδέλφους του που δεν αντιδρούν και τους προϊσταμένους του που τον επιβραβεύουν.

Ο ένστολος δολοφόνος βρεφών και ηλικιωμένων προστατεύεται από τις αρχές που δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία του όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Ακόμα περισσότερο, αφήνεται ελεύθερος μέχρι να σχηματιστεί δικογραφία από ναυτοδικείο θυμίζοντας παλιότερες εποχές όπου οι γιάνκηδες «παλικαράδες» έκαναν ό,τι ήθελαν στην Ελλάδα επειδή απολάμβαναν καθεστώς ετεροδικίας.

Δεν μπορούμε ακόμα να ισχυριστούμε πως για όλα τούτα ευθύνεται η αλλαγή κυβέρνησης. Θα ήταν άδικο να κρίνουμε αυτούς που υπουργοποιήθηκαν πριν ένα μήνα και τώρα απολαμβάνουν τις ελληνικές παραλίες, καθώς ακόμα δεν έχουν δώσει δείγματα γραφής. Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε πως μέσα σε ένα μήνα, ακριβώς μετά την κυβερνητική αλλαγή, πληθαίνουν τα κρούσματα αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής ρητορείας και πρακτικής.

Όλοι αυτοί που προκαλούν λόγω και έργω κινούνται αυτόβουλα ή (νομίζουν πως) έχουν κυβερνητικές πλάτες; Το «πλεονέκτημα της αμφιβολίας» στους πολιτικούς προϊσταμένους τους θα εξανεμιστεί σύντομα αν δεν υπάρξουν τιμωρίες όσων με λόγια και πράξεις θεωρούν τους Έλληνες πολίτες «σκόνη», «σκουπίδια» και αναλώσιμους. Η νέα κυβέρνηση, που δε χάνει ευκαιρία να μιλά για «νόμο και τάξη», έχει την ευκαιρία να αποδείξει την καραμέλα που πιπιλά κι αυτή και οι προκάτοχοί της πως «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει -ή δεν θα κάνει- η νέα κυβέρνηση, είναι καιρός όλοι εμείς να σταματήσουμε τις θριαμβολογίες πως ο φασισμός ξανάγινε μια γραφικότητα με τη συρρίκνωση της Χ.Α. Όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις του φασίστα αστυνομικού και τα έργα του ένστολου φονιά, ο φασισμός όχι μόνο έχει αντοχές αλλά νοιώθει και δυνατός και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα μας.

Θα τον αφήσουμε να θριαμβολογεί; Ή θα τον στείλουμε εκεί όπου ανήκει; Στα αζήτητα της Ιστορίας!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας