Εργατικός Αγώνας

Οι φίλοι

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Η φιλία είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, το ξέρει ο καθένας μας αυτό!
Μάλιστα αυτές τις ημέρες, έχουμε ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς κάποιοι φίλοι στηρίζονται στις δύσκολες στιγμές που περνάει η ανθρωπότητα.

Στην εποχή που πεθαίνουν άνθρωποι, που τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία, που ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του κλπ, κλπ.

Οι φίλοι που μας κυβερνούν, εν προκειμένω η ΝΔ, μέσω του υπουργείου εργασίας, έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη των οικονομικών του κράτους, την δική μας δηλαδή, και βοήθησε μερικούς φίλους της με μερικά ψωροεκατομμυριάκια.

Επαγγελματίες και “σκληρά εργαζόμενοι” οι φίλοι της ΝΔ, ΚΕΚάρχες στο επάγγελμα, αλλά άμα λάχει και ΜΚΟάρχες (η δουλειά δεν είναι ντροπή άλλωστε) ευεργετήθηκαν με άρπα κόλλα διαδικασίες ώστε να δημιουργήσουν ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες επιστήμονες θα συμμετέχουν σε Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης με 800 ευρώ αμοιβή στους συμμετέχοντες επιστήμονες.

Το πόσο αρπαχτή έγινε η δουλειά, αποδείχτηκε κι από τον μεταφραστή των προγραμμάτων, όπου κατά την μετάφραση εμφανίστηκαν ορθογραφικά λάθη, που σε έπιαναν τα γέλια.

“Σκοιλ ελικικου”, “μετζη του νεοκτη”, “μεταμόρφωση”, “προσευχή” κι άλλα κορακίστικα.

Κι αν ρωτήσει κανείς “γιατί όλα αυτά τα λάθη;”, η απάντηση είναι απλή!
Γιατί οι χιλιάδες ψηφιακές σελίδες της τηλεκατάρτισης, δεν μεταφράστηκαν από ανθρώπους, αλλά από τον μεταφραστή της…
google.

Ήταν τόση η βιασύνη φαίνεται για να πέσει το παραδάκι στους φίλους, που η μετάφραση έγινε στο… πόδι και σε μια νύχτα.

Τι τους νοιάζει άλλωστε εκεί στο υπουργείο; Ποιος θα τους κάνει έλεγχο;

Αυτοί το μαχαίρι αυτοί και τα voucher

Ανάλογη προχειροδουλειά, να θυμίσουμε, έγινε και με την αρπαχτή με το σηματάκι, του “μένουμε σπίτι” που το γραφείο στο οποίο ανατέθηκε η καμπάνια για τον κορονοϊό, αντί να στίψει το μυαλό του και να παράξει μια πρωτότυπη ιδέα για τη συγκεκριμένη καμπάνια, μπήκε στο google, βρήκε έτοιμο ένα σηματάκι από αυτά που είναι δωρεάν, το πήρε και το έκανε επίσημο σήμα της καμπάνιας, αλλάζοντας μόνο τη γραμματοσειρά και το παράθυρο που υπήρχε στο αρχικό σπιτάκι του ιντερνετικού σήματος.

Έτσι γίνονται σήμερα, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, οι μπίζνες.

Είσαι το δικό μας παιδί. Πέρασε από το κρατικό ταμείο.

Είσαι φίλος φίλου κομματάρχη; Πέρασε από το κρατικό ταμείο κι εσύ.

Είσαι τριτοξάδελφος του μπατζανάκη του κουνιάδου του υπουργού; Πέρασε να πληρωθείς κι εσύ!
Λόγους θα βρούμε να το δικαιολογήσουμε, αρκεί να μοιραστεί το παραδάκι.

Το σύστημα υπηρετείται και εξυπηρετείται πλέον, από μια πολιτική που είναι απροκάλυπτη, χωρίς ντροπή, χωρίς καμιά ενοχή.

Η ΝΔ έπαψε να είναι το μεταπολιτευτικό κόμμα της αστικής τάξης που τηρούσε κάποια προσχήματα αστικής ευγένειας.

Όχι ότι η ΝΔ του πατριάρχη Καραμανλή ήταν καλύτερη για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά κάποια προσχήματα τηρούνταν, άλλοι καιροί άλλα ήθη βλέπεις.

Η μεταμόρφωση της… Σαμαρικής ΝΔ στην εποχή Μητσοτάκη, με κάθε “καρυδιάς καρύδι” μέσα της, από Βορίδηδες μέχρι Αδώνιδες και με την ακραία νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά ατζέντα, διαχειρίζεται με τον πιο χυδαίο τρόπο τα κρατικά ταμεία.

Ακόμη και στα πλαίσια του καπιταλισμού, (δε θα ζητούσε κανείς να ασκήσει πολιτική αριστερών αποχρώσεων προς όφελος του λαού άλλωστε η ΝΔ), να διαχειριστεί μέσα σε αυτήν την υγειονομική βόμβα του κορονοϊού που έσκασε και στην χώρα μας το κρατικό χρήμα με τρόπο που θα έπιανε πραγματικά τόπο.

Όχι με τα ψίχουλα των 800 ευρώ, αλλά ούτε και με τα γονατογραφήματα των voucher.

Να ανακουφιστεί η μέση ελληνική οικογένεια με πραγματική αναστολή όσου χρόνου διαρκέσει η πανδημία των δανείων της, των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, να εγγυηθεί με ουσιαστικό τρόπο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και άλλων μέτρων που θα είναι μέτρα ουσιαστικής βοήθειας.

Είναι αλήθεια, πως παρόμοια περιστατικά διασπάθισης δημοσίου χρήματος και ευεργέτισης ημετέρων και φίλων συνέβαιναν πάντα στην μικρή μας, πλην τίμια χώρα…

Αρκεί να ανατρέξει στις πάντα επίκαιρες νοηματικά ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με τα σπουδαία σενάρια του Σακελάριου, του Γιαννακόπουλου, του Ψαθά και άλλων…

Στον “Θανασάκη τον πολιτευόμενο” π.χ. από το 1954 ακόμη, όπου το μετεμφυλιακό κράτος στήνοταν στα πόδια του, με ακόμη νωπό το αίμα της Μακρονήσου, οι Σακελάριος και Γιαννακόπουλος, τολμούν και καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το πελατειακό κράτος, τους αριβίστες πολιτευτές και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Σε μια σκηνή του έργου μεταξύ των πρωταγωνιστών (Συνοδινού-Ηλιόπουλος) η αδερφή του μεγαλομπακάλη οποία έχει αρραβωνιαστεί τον “Θανασάκη τον πολιτευόμενο”, λέει στον αδερφό της ότι ο Θανασάκης μπορεί να φτάσει από βουλευτής μέχρι και υπουργός!

Κι εκείνος απαντά αφοπλιστικά “υπουργός μάλιστα! υπουργός αλλάζει, ορίστε μια συμβασούλα, ορίστε μια αποστολή στο εξωτερικό, ορίστε τούτο, ορίστε εκείνο, ορίστε… πώς! Πώς! (όλα αυτά τα λέει εν τω μεταξύ δείχνοντας ταυτόχρονα πώς τα… τσεπώνει για τα καλά ο υπουργός) είναι καλά υπουργός”!!!

Εμείς, φτάνοντας στο σήμερα, απλώς θα προσθέταμε στο “είναι καλά υπουργός” και το “είναι καλά να είσαι και ο φίλος του υπουργού”.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας