Εργατικός Αγώνας

“Επίταξη” το λένε τώρα;

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

200 ιδιώτες γιατροί, με απόφαση του υπ. Υγείας, επιτάσσονται για να βοηθήσουν στην μάχη ενάντια στον covid-19 στο ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, τους επιτρέπει να ασκούν ιατρική στο ιδιωτικό ιατρείο τους, ενώ το ποσό της αμοιβής τους δεν έχει καθοριστεί ακόμη νομοθετικά.

Όμως ένα μέτρο, όταν είναι ημίμετρο, δεν είναι ίσως παρά μια σταγόνα στον ωκεανό.

Κι αυτό γιατί, είναι διαφορετικό σε έναν πόλεμο να ρίχνεις λίγους στρατιώτες επιπλέον, αντί των οργανωμένων πολεμικών σωμάτων…

Δηλαδή, μια επίταξη που δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στο σύνολό τους, με το συνολικό ιατρικό εξοπλισμό και τις oργανωμένες ΜΕΘ και ΜΑΦ, είναι κενό γράμμα.

Εδώ και ένα χρόνο, παρόλες τις εκκλήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αγωνίζονται στο ΕΣΥ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ταυτόχρονης ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής, η κυβέρνηση κωφεύει, δίνοντας κάθε φορά το δικό της κατά το δοκούν αφήγημα.
Προσλήψεις και ΜΕΘ ανακοινώνονται, αλλά στην ουσία παραμένουν τα πράγματα στην ίδια κατάσταση.

Κάποιες κλινικές που υποτίθεται επιτάχθηκαν, ήταν κάποιες καταχρεωμένες μονάδες, που τελικά, μέσα από τα κρατικά νοσήλια, βγάζουν και τα οικονομικά τους σπασμένα.

Μονάδες όπως το Ωνάσειο, το Διαβαλκανικό, το Υγεία, το Ιατρικό, το Μετροπόλιταν κ.α., μένουν απ’ έξω για τους δικούς τους ασθενείς-πελάτες.

Για την μάχη του συνόλου, την κυβέρνηση αυτό, δεν την αφορά.

Γιατί ο προσανατολισμός της είναι το ιδιωτικό κομμάτι, να το αφήσει στο απυρόβλητο.

Ένα χρόνο τώρα, εάν η κυβέρνηση, είχε οργανώσει την άμυνα ενάντια στην πανδημία με λογική όλες οι ιατρικές δυνάμεις συν κάποιο μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο, ριχτούν για να σωθούν όσες περισσότερες ζωές γίνεται, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

Όλα σπασμωδικά και κυρίως εργαλειοποίηση της πανδημίας στην χρονική συγκυρία.

Μέτρα που ανακοινώνονται χωρίς επεξεργασία και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον αρμόδιο φορέα π.χ. Ράπιντ-τεστ από τα φαρμακεία, αλλαγές κωδικών sms μετακίνησης, δε λειτουργούν παρά μόνο ως διαφημιστικά τρυκ των “Πετσωμένων” ΜΜΕ.

Όταν πρόκειται περί ανθρώπινων ζωών, η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί.

Οι επιδημιολόγοι προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει, που σημαίνει περισσότεροι θάνατοι, περισσότερη ταλαιπωρία, περισσότερο φόβο, περισσότερο άγχος, για το κοινωνικό σύνολο.

Αν δεν γίνει επίταξη τώρα επί της ουσίας κι όχι για τις εντυπώσεις, τα πράγματα θα είναι τραγικά.

Θα το κάνετε κύριε πρωθυπουργέ;

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας