Εργατικός Αγώνας

ΕΣΑΚ: Ιδρυτική Διακήρυξη

Ιδρύεται συνδικαλιστική συλλογικότητα (παράταξη) με το όνομα Ενωτική Σπουδαστική Αγωνιστική Κίνηση (Ε.Σ.Α.Κ) παρεμβαίνει με τρόπο αγωνιστικό και πνεύμα ενωτικό στον Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, που αποτελεί πρωτοβάθμιο τμήμα της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε).

Η Ε.Σ.Α.Κ αποτελεί φοιτητική δύναμη η οποία αγωνίζεται για την προάσπιση και διεύρυνση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των φοιτητών για ψωμί, σπουδές, δουλειά με δικαιώματα.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.Κ

  • Η με κάθε τρόπο προάσπιση διεύρυνση και κατοχύρωση των φοιτητικών, συνδικαλιστικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών διεκδικήσεων των φοιτητών.
  • Η δημιουργία και ανάπτυξη δεσμών συναδελφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των φοιτητών.
  • Η συνεχής προσπάθεια ώστε να γίνονται ενωτικοί αγώνες των φοιτητών που δεινοπαθούν απ’ τις πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ.
  • Το ζωντάνεμα του φοιτητικού μας συλλόγου, στη κατεύθυνση της πολύμορφης δράσης, της δημοκρατικής συζήτησης και ενότητας στην εκτέλεση των αποφάσεων, της ομαλής λειτουργίας των οργάνων του, της τήρησης του καταστατικού του. Σκοπός μας είναι ο σύλλογος να αποτελεί το «αποκούμπι» του κάθε φοιτητή σε κάθε μικρό η μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
  • Η ανασύσταση των πανελλαδικών οργάνων των φοιτητών (Ε.Φ.Ε.Ε-Ε.Σ.Ε.Ε) για την καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα της δράσης τους.

   Το φοιτητικό κίνημα περνάει μεγάλη κρίση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Γνωρίζουμε επίσης ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, όπως επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνολικά μια άλλη πορεία στα πράγματα. Αυτή όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει. Χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα μας διογκώνονται. Η δημόσια δωρεάν παιδεία τείνει να καταντήσει κενό γράμμα αφού για κάποιους είναι ένα εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα. Μέσα σε αυτή τη κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε, με ευθύνη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν εκφυλιστεί και ο φοιτητικός συνδικαλισμός έχει γίνει συνώνυμο του προσωπικού συμφέροντος και αυτών που μετέπειτα θα πάρουν θέσεις στα κόμματα εξουσίας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καταντήσει όργανα πελατειακών σχέσεων, η λειτουργία τους έχει απονεκρωθεί και τείνουν να παίζουν τον ρόλο της Πέμπτης Φάλαγγας στη στήριξη των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Αυτή η κατάσταση διόλου όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να συμμετέχουμε στους συλλόγους μας. Είναι ευθύνη όλων μας, να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στους συλλόγους, να πληθύνουν οι φωνές της διεκδίκησης και του αγώνα. Να προάγεται η δημοκρατική συζήτηση, ο ουσιαστικός προβληματισμός και η συμμετοχή στις αποφάσεις. Να γίνονται τακτικά Γενικές Συνελεύσεις για τις εξελίξεις, για τον απολογισμό της δράσης, την οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων κλπ., και όχι μόνο όποτε υπάρχει ανάγκη για αγώνα. Τέλος, οι σύλλογοι να αποκτήσουν ξανά θέση εκεί που ήταν και στην αρχή: στο πλάι των εργαζομένων και του λαού, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τους γονείς μας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.Κ

   Η δημοκρατική λειτουργία. Μέσω αυτής εξασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή όλων των μελών της Ε Σ.Α.Κ στη συζήτηση αλλά και η ενότητα στη δράση. Στη λήψη των αποφάσεων επιδιώκουμε ομοφωνία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία ¾ .Κάθε μέλος έχει ίσα δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

  • Πλήρης κατοχύρωση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του α. 16 του Συντάγματος.
  • Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Σίτιση για όλους με μόνο κριτήριο την επίδειξη του πάσο. Άμεση ανέγερση εστιών του Παντείου με αποκλειστικά κρατική μέριμνα. Να αυξηθεί ο αριθμός των δωρεάν συγγραμμάτων.
  • Αγώνας για υπεράσπιση των δωρεάν μεταπτυχιακών του Παντείου.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών που υπάρχουν σήμερα.
  • Πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού στην καθαριότητα και στις διοικητικές υπηρεσίες και όπου αλλού χρειάζεται με πλήρη δικαιώματα. Οι εργολάβοι δεν έχουν καμία θέση στις σχολές μας.
  • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας.
  • Να αναβαθμιστούν οι υλικές υποδομές του Πανεπιστημίου μας. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους μας με αναπηρία.
  • Η πρακτική να αμοίβεται με τον βασικό μισθό και πλήρη ασφάλιση.
  • Αγώνας ενάντια στην συνθήκη της Μπολόνια (1999) και στην παραπέρα διάσπαση των πτυχίων σε κύκλους σπουδών (προπτυχιακό-μεταπτυχιακό-διδακτορικό).
  • Ισχυρό ενιαίο πτυχίο υψηλού επιπέδου για κάθε επιστημονικό αντικείμενο, με όλα τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια για τους φοιτητές. Το πτυχίο να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάζουμε με πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που θα συνδέουν την θεωρία με την πρακτική εφαρμογή, για την κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
  • Ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, και τους νόμους Διαμαντοπούλου-Γαβρόγλου-Κεραμέως κα.
  • Έξω τα μονοπώλια από τις σχολές. Καμία παρέμβαση τους στα πτυχία και στην έρευνα. Καμία έρευνα για τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ.
  • Όχι στα πτυχία πολλών ταχυτήτων προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σημερινής ζούγκλας-αγοράς εργασίας.
  • Όχι στην αξιολόγηση που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Αγώνας ενάντια στη σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση.
  • Αγώνας ενάντια στους χιλιάδες μνημονιακούς και εφαρμοστικούς νόμους που συνεχίζουν να διαλύουν τις σπουδές και την ζωή μας. Ενάντια στο δημόσιο χρέος που ούτε δημιούργησε ούτε πρέπει να πληρώσει ο λαός και τα παιδιά του. Ενάντια στην επιτροπεία και την εξάρτηση της χώρας μας που αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες νέους αποφοίτους να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.
  • Αγώνας για την ειρήνη, ενάντια στις υπέρμετρες εξοπλιστικές δαπάνες που ούτε μας προστατεύουν ούτε διαφυλάττουν την ακεραιότητα της χώρας μας. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που δημιουργούν τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών.
  • Κάτω τα χέρια απ’ τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Καμία σκέψη για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες η οποιαδήποτε άλλη αντικαταστατική αναδιάρθρωση στη λειτουργία τους.
  • Διατήρηση, εμβάθυνση και περιφρούρηση των ιστορικών κεκτημένων του φοιτητικού κινήματος (δημοκρατική λειτουργία, συλλογικές αποφάσεις, καταστατικά κ.λπ.).
  • Αγώνας για την ανασύσταση της Ε.Φ.Ε.Ε αναγκαία προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.
  • Κοινός πανεκπαιδευτικός αγώνας μαθητών-φοιτητών-καθηγητών στα πλαίσια του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Η Ε.Σ.Α.Κ θα αγωνιστεί για αυτούς τους στόχους με όλες της τις δυνάμεις και με όποιον το επιθυμεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου Φοιτητών του Παντείου, τη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Αθήνα, Παρασκευή Πρωτομαγιάς, 2020.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας