16/06/2021

Γράφει ο Γεράσιμος Αραβανής.

Είναι αλήθεια ότι το πρόσφατο δελτίο τύπου του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την πιθανή εγκατάσταση προσφύγων στη Λευκάδα ομολογώ ότι με ξάφνιασε δυσάρεστα.

Ολόκληρη κινητοποίηση του για να μην εγκατασταθούν στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου ορισμένες οικογένειες μεταναστών με το επιχείρημα ότι "η Λευκάδα είναι τουριστικό νησί σε ανάπτυξη", καθώς επίσης ότι "αντιτίθεται η τοπική κοινωνία"; Η Ελλάδα -ακόμη και η ενδοχώρα της- είναι σε σημαντικό βαθμό τουριστικές περιοχές, γιατί θα πρέπει να εγκατασταθούν εκεί, γιατί θα πρέπει να είναι στη Μόρια 13.000 πρόσφυγες σε συνθήκες εντελώς απάνθρωπες, καθώς και σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να έρχονται οι κάτοικοι τους σε δύσκολη θέση;

Και, αλήθεια, μερικές δεκάδες οικογένειες κατατρεγμένων προσφύγων σε τι θα μπορούσαν να βλάψουν τους λευκαδίτες και τον τουρισμό;

Ξεκινώ από το περιστατικό αυτό με το οποίο οι λευκαδίτες δεν πρέπει να συμφωνήσουν όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και γιατί η παράδοση του τόπου μας είναι ανθρωπιστική, παράδοση αλληλεγγύης και φιλοξενίας, παράδοση αλληλεγγύης στους ξεκληρισμένους των πολέμων που επέβαλαν για τα συμφέροντά τους οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επιπλέον για τα εκατομμύρια των ελλήνων μεταναστών αλήθεια, για υπέρ τα 5 εκατομμύρια γίνεται λόγος, τι πρέπει να κάνουν οι χώρες που τους φιλοξενούν και παράλληλα τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της χώρας για να έχουν ισότιμη μεταχείριση, όταν μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες στην χώρα μας όχι με τον καλύτερο τρόπο;

Θέλω όμως με αυτή την ευκαιρία κυρίως να θέσω ορισμένα πολύ σοβαρά προβλήματα, μεγάλες αλήθειες σχετικά με το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού που η κυβέρνηση, τα περισσότερα κόμματα και τα συγκροτήματα του τύπου τις αποκρύπτουν ή τις διαστρεβλώνουν.

Τα εκατομμύρια των προσφύγων είναι όπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» στο κύριο άρθρο της “διεθνές πρόβλημα που παράγεται μακριά από την Ελλάδα, σύμπτωμα γενικότερων εξελίξεων”. Και επιπλέον ότι η Ελλάδα ουδόλως συνδέεται και ευθύνεται για όλα αυτά. Είναι έτσι; Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εν γένει τους δημιουργούν συγκεκριμένες αιτίες και κατά πρώτο λόγο οι πόλεμοι και κατά δεύτερον η φτώχεια και η εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τι άλλο μπορούσε να προκύψει εκτός από εκατομμύρια πρόσφυγες από την επέμβαση των αμερικανών και των ευρωπαίων συμμάχων τους σε ολόκληρη την περιοχή από το Πακιστάν ως τη Μεσόγειο και ως την Λιβύη, όταν χώρες και οικονομίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι νεκροί είναι εκατομμύρια με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των χωρών αυτών να μην μπορούν ούτε να τραφούν και να αναζητούν τρόπους να γλιτώσουν από το θάνατο και όλα αυτά οι πολιτισμένοι λαοί και τα κράτη του «ελεύθερου κόσμου» τα έκαναν στο όνομα της Δημοκρατίας και της ελευθερίας;

Η αποικιοκρατία και η εκμετάλλευση από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και κυρίως τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οδήγησε την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και σχεδόν ολόκληρη την Ασία στη μεγαλύτερη φτώχεια και τις στερήσεις. Από εκεί ακριβώς προέρχονται οι οικονομικοί μετανάστες και οι μετανάστες γενικότερα.

“Η Ελλάδα ουδόλως συνδέεται με όλα αυτά” μας πληροφορεί το «Βήμα». Αν έγραφε ότι δεν είχε ενεργό συμμετοχή με στρατεύματα που πολεμούν, με αεροπλάνα της βομβαρδίζουν αμάχους θα μπορούσε κανείς κάπως να το συζητήσει, αλλά με τη βάση της Σούδας να αποτελεί το κύριο ορμητήριο των αμερικανών και των νατοϊκών και τις υπόλοιπες βάσεις τους στη χώρα (Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, Άραξος κλπ) μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η χώρα μας είναι αμέτοχη και δεν έχει ενεργό ρόλο στα πλαίσια των συμμαχιών της;

“Η ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι ιστορία μεταναστεύσεων” μας πληροφορεί το «Βήμα» και αφού είναι πρόβλημα σε όλες τις ιστορικές εποχές τελειώσαμε και εμείς σήμερα με το συγκεκριμένο, καλούμαστε τα πεπραγμένα τους και τα αποτελέσματα πού παράγουν να τα δεχτούμε εντελώς αδιαμαρτύρητα.

Όσο οι αιτίες των προσφύγων και της προσφυγιάς παραμένουν, πόλεμοι, εκμετάλλευση και φτώχεια οι προσφυγικές ροές θα είναι παρούσες και ενδεχομένως να αυξάνονται, πρόσφυγες θα φτάνουν κατά χιλιάδες.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό; Ριζική λύση είναι ο τερματισμός των πολέμων και η μείωση και ο τερματισμός της εκμετάλλευσης. Βέβαια όσο υπάρχει ο καπιταλισμός πόλεμοι και εκμετάλλευση θα υπάρχουν και θα εντείνονται, γιατί η βαθιά κρίση του εκεί οδηγεί. Ο μαζικός λαϊκός αγώνας όμως για τον τερματισμό του πολέμου και τη διεκδίκηση ισότιμων διεθνών σχέσεων είναι στην πρώτη γραμμή και μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό η χώρα;

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας με τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το χειροκρότημα της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά προέβλεπε: Τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες να παραμείνουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ και τους πρόσφυγες ως μέσο εκβιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης και των λαών της Μέσης Ανατολής. Όσοι πρόσφυγες κατόρθωναν να φύγουν από την Τουρκία κυριολεκτικά στοιβάζονταν οι περισσότεροι στα νησιά μας και οι υπόλοιποι στην ηπειρωτική χώρα. Η «πολιτισμένη» δυτική Ευρώπη σφράγισε τα σύνορα της, έκτισε κάστρα και φράχτες για «να μη μολυνθεί» από τους πρόσφυγες, για να προστατευθεί ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής που κινδυνεύει από τους βάρβαρους και τους αλλόθρησκους», όπως είναι και ο τίτλος του χαρτοφυλακίου της Κομισιόν πού πήρε ο έλληνας επίτροπος. Ελάχιστους πρόσφυγες δέχτηκαν λίγες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσους ώστε να καλύψουν τα κενά και τις ανάγκες τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό.

Αυτά προέβλεπε η περιβόητη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που χαιρετίστηκε ως κατάκτηση.

Η σημερινή κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να χωνέψει την ύπαρξη προσφύγων στον τόπο μας για αυτό και καταφεύγει σε συγκεκριμένα μέτρα:

  • Να επιδιώξει οι πρόσφυγες να πάνε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες τους. Αλήθεια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι αυτό είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”; Το επιχείρησε και η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να καταφέρει κάτι και ούτε σήμερα μπορεί να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη διότι αυτή είναι η τακτική και οι επιδιώξεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να διαπραγματευτεί, ζητάει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για να μην επιτρέψει άλλες ροές. Δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που υπάρχουν στην Τουρκία να μπορεί να τους εκβιάζει για να τους αξιοποιεί με το χειρότερο τρόπο; Η Τουρκία ετοιμάζεται να πει στην Συρία με στρατεύματα και οι αμερικανοί αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή αυτή και ξεπουλούν τους συμμάχους τους Κούρδους και η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρίζει αδιάφορη. Μήπως είναι μέσα στα ανταλλάγματα να επιτραπεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας;
  • Να αναλάβουν την παρεμπόδιση των νέων των ροών των προσφύγων οι ένοπλες δυνάμεις και το λιμενικό, να παρεμποδίσουν τους πρόσφυγες και αυτό συνήθως γίνεται με βίαιους τρόπους, στη θάλασσα για να χαθούν πολλοί περισσότεροι; Αλήθεια ο Σαλβίνι στην Ιταλία τι διαφορετικό από αυτό έκανε; Σε όσους δε θα καταφέρουν να φτάσουν στο ελληνικό έδαφος να δοθεί άσυλο σε ένα περιορισμένο αριθμό και οι υπόλοιποι να μπουν σε κέντρα κράτησης, δηλαδή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήδη ανακοινώθηκαν 8 τέτοια στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα και ετοιμάζονται άλλα 12 και εκεί εξαντλείται ο ανθρωπισμός της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά όμως δεν πρόκειται να εμποδίσουν το προσφυγικό ρεύμα, η απόγνωση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει το σταμάτημα των πολέμων, έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και να αναγκάσει την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και άνοιγμα των συνόρων της χώρας να πάνε οι πρόσφυγες στον προορισμό τους με νόμιμο και επίσημο τρόπο.

IMAGE Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς;
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς. «Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς που θα απαγορέψουμε σε ένα εργαζόμενο να …μαζέψει τις ελιές του ή να περάσει μια μέρα παραπάνω με τα παιδιά του ή να κάνει μια ημέρα παραπάνω διακοπές στο νησί των ονείρων του;». >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ