Εργατικός Αγώνας

Η “Μήδεια” ξεμπρόστιασε το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη

Του Νίκου Σαμαρίνα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν συνεχώς εδώ και δέκα μέρες για την κακοκαιρία που έρχεται, την οποία μάλιστα βάφτισαν “Μήδεια”. Ο χρόνος ήταν υπεραρκετός, θα έλεγε κανείς, για το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη να προετοιμαστεί προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Αντί αυτού όμως, είδαμε για άλλη μια φορά να εφαρμόζεται και σ’ αυτό το ζήτημα η μέθοδος του «βλέποντας και κάνοντας», του τύπου: «κάτσε να χιονίσει πρώτα και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε». Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Προφανώς ο Μητσοτάκης έχει διαφορετική εκτίμηση για τον τρόπο που λειτουργεί το «επιτελικό κράτος» του και την εξέφρασε, προηγούμενα από την “Μήδεια”, για το ζήτημα της πανδημίας: «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι, δηλαδή, η πολιτική βλέποντας και κάνοντας, είναι ακριβώς το αντίθετο. Βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε»!

Με την μέθοδο, λοιπόν, του  «βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», όταν η Αττική Οδός αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης επιλέχτηκε για άλλη μια φορά το «υπερόπλο» που διαθέτει τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση, η πανάκεια για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Η απαγόρευση! Αυτή την φορά της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Παράλληλα όμως, δόθηκε η ευκαιρία στους μεγαλοεργολάβους των εθνικών οδών να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη λόγω της κρατικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων, όπως υπαγορεύει η σύμβαση με το κράτος. Το πράγμα προφανώς είναι απαράδεκτο από όλες τις μεριές.

Πρώτον αναδεικνύει την αποικιακού τύπου σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τις εταιρείες που λυμαίνονται τους δρόμους μέσω των διοδίων. Δεύτερον, αναδεικνύει την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» να αντιμετωπίσει την χιονόπτωση, καθώς και την προτίμηση της κυβέρνησης να χαρίζει χρήματα στους μεγαλοεργολάβους, παρά να επενδύει σε υποδομές ώστε να εξασφαλίζει τον απαραίτητο εξοπλισμό, στελέχωση και μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει ανάλογες καταστάσεις.

Ο μόνος χαμένος, για άλλη μια φορά, είναι ο ελληνικός λαός που από την μια μεριά ταλαιπωρείται και δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στους εθνικούς δρόμους και από την άλλη θα πληρώσει έμμεσα τις αποζημιώσεις στους μεγαλοεργολάβους μέσω της φορολογίας.

Η “Μήδεια”, όμως, προκάλεσε πρόβλημα και στην λειτουργία των σχολείων. Εδώ το υπουργείο Παιδείας δεν εφάρμοσε ούτε καν την μέθοδο του «βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», αλλά αυτή του «πτώματος». Δεν αντέδρασε!

Οι τοπικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες έβγαλαν ανακοινώσεις όπως συνηθίζεται το προηγούμενο βράδυ για «κλειστά σχολεία» την Δευτέρα και την Τρίτη λόγω χιονόπτωσης, παγετού και δυσκολίας στην μετακίνηση. Είναι άραγε ευθύνη των Δήμων να ορίσουν με ποιες θερμοκρασίες θα πρέπει να παραμένουν κλειστά τα σχολεία την στιγμή που είναι το Υπουργείο Παιδείας αυτό που στα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία επέβαλε να γίνονται τα μαθήματα με ορθάνοιχτα παράθυρα;

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας