Εργατικός Αγώνας

76 χρόνια μετά

Του Βασίλη Καλαματιανού.

Οι ηγέτες της ΕΕ, για να κρύψουν τις ευθύνες των κρατών τους για τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τις σημερινές τους επιδιώξεις, βάφτισαν την 9η Μάη «μέρα της Ευρώπης».

Όμως η 9η Μάη του 1945 ήταν και θα είναι μέρα νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό-ναζισμό, η μέρα λήξης του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Θα είναι η μέρα της άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στους συμμάχους, μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό, από τις στρατιές του Σοκολόφσκι, του Ροκοσόφσκι, του Τολμπούχιν και τους Ζούκοφ.

Οι ελπίδες των λαών για «Ειρήνη-Ποτέ πια φασισμός-Ποτέ πια πόλεμος» δεν κράτησαν πολύ. Ευθύνονται αυτοί που πάντα θέλουν τον κόσμο μοιρασμένο, οι ιμπεριαλιστές. Αυτοί τορπίλισαν και διέλυσαν την αντιφασιστική συμμαχία με:

  • την άρνησή τους να συμφωνήσουν (οι Δυτικοί σύμμαχοι) για μια Γερμανία ενιαία, ουδέτερη και αποστρατικοποιημένη.
  • την ομιλία του Τσώρτσιλ για «σιδηρούν παραπέτασμα»
  • τη ρίψη από τις ΗΠΑ (Τρούμαν) ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945.

Τώρα έβαλαν φτερά αγγέλου στον Μπάιντεν και προσπαθούν με διάφορα «εφέ», όπως για «προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια» ή με αναφορές σε «κράτη-Δημοκρατίες» και «αυταρχικά κράτη», να ξεγελάσουν τους λαούς, να διατηρήσουν τη Δυτική κυριαρχία υπό την εποπτεία των ΗΠΑ. Σχεδιάζουν διεύρυνση της G7 με Ινδία, Αυστραλία, Ν. Κορέα. Οξύνουν την κατάσταση στις διεθνείς σχέσεις. Προσπαθούν να ακυρώσουν τις συμφωνίας της Κίνας και της Ρωσίας με άλλα κράτη. Στο εσωτερικό των χωρών τους περικόπτονται κοινωνικές παροχές, αυξάνονται οι άνεργοι, τα δημόσια συστήματα Υγείας βρίσκονται σε φρικτή κατάσταση. Ένα μόνο στοιχείο θα αναφέρουμε: ο πληθυσμός των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ είναι λιγότερο από το 15% του παγκόσμιου, οι θάνατοι από την πανδημία του COVID-19, όπως καταγράφηκαν, είναι περισσότεροι από 40%.

Τη στιγμή που η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει κόσμο, στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνα για την Ειρήνη (Stockholm International Peace Research Institute-SIPRI) αναφέρουν ότι το 2020 οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 2,6%  στα 198 δις δολάρια. Οι ΗΠΑ αύξησαν κατά 4,4% και αποτελούν το 39% των παγκόσμιων. Η Κίνα έχει το 13% των παγκόσμιων και επί 26 χρόνια είχε συνεχή αύξηση παράλληλα με την οικονομική της ανάπτυξη. Σημειώνουμε την πρόσφατη συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας-Ισπανίας για συμπαραγωγή μαχητικού αεροσκάφους τελευταίας γενιάς ως το 2040.

Στην ίδια έκθεση το SIPRI σημειώνει ότι την τελευταία πενταετία αυξάνονται οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων. ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία αύξησαν τις εξαγωγές, ενώ μείωση παρουσίασαν Ρωσία και Κίνα. Οι ΗΠΑ είχαν αύξηση πωλήσεων από το 32% στο 37%. Γαλλία και Γερμανία κατέχουν την Τρίτη και τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ η Ρωσία, παρά τη μείωση 22%, κατέχει τη δεύτερη θέση με 20%. Μείωση 7,8% παρουσίασαν οι πωλήσεις της Κίνας.

Χώρες με μεγάλες αγορές όπλων είναι η Σαουδική Αραβία με 11%, η Ινδία με 9,5%, η Αίγυπτος με 5,8%, η Αυστραλία με 5,1% και η Κίνα με 4,7%. Η μεγαλύτερη αύξηση, σημάδι και της όξυνσης, σημειώθηκε στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις εισαγωγές κατά 61%, το Κατάρ κατά 361%. Συνολικά στις χώρες της Μ. Ανατολής σημειώθηκε αύξηση μεγαλύτερη του 60%.

Στη χώρα μας η κατάσταση και οι προοπτικές δεν είναι καλές. Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης, ως άλλος Μόντι[1], να αυτοθαυμάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να υπόσχεται θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, αλλά η Ελλάδα είναι χώρα υπερχρεωμένη. Το δημόσιο χρέος φτάνει τα 341,5 δις και το ιδιωτικό 242,5 δις, συνολικά 584 δις ή 3,5 φορές το ΑΕΠ. Και συνεχίζεται ο δανεισμός.

Παράλληλα με την οικονομική, προχωρά και αυξάνεται η στρατιωτική εξάρτηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οι αγορές οπλικών συστημάτων, μα βάση τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τη Γαλλία για τα μαχητικά αεροσκάφη και τις προβλεπόμενες, θα έχουμε μια νέα «αγορά του αιώνα». Λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας και με πρόσχημα αυτές, η κυβέρνηση προχωρά σε αγορά οπλικών συστημάτων ΝΑΤΟικών προδιαγραφών. Προχωρά σε ασκήσεις με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών. Έτσι, μετά το 2021, έχουμε τρεις τουλάχιστον μεγάλες ασκήσεις:

α) την επονομαζόμενη «Φόρουμ φιλίας» με την Αίγυπτο, τα Η.Α.Ε, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία. Ποιος ο αντίπαλος;

β) «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» κυρίως αεροπορική με κέντρο την Ανδραβίδα και συμμετοχή αμερικανικών, γαλλικών, αγγλικών και ελληνικών δυνάμεων, στα πλαίσια της οποία παρευρέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης και ο πανταχού παρών «εποπτεύων» Τζ. Πάιατ, ο οποίος πέταξε με F-16 μέχρι τη Μεσσηνία. Φυσικά υπάρχει το αεροπορικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα με συνδιαχειριστές τους Ισραιλινούς.

γ) Έχουμε την άσκηση «Defender Europe 21» από 17/5 ως 2/6 με σημείο αναφοράς την Αλεξανδρούπολη. Με το γιγαντιαίο αμερικανικό φορτηγό «Liberty Promise» αποβιβάστηκαν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα, 50 αμερικανικά ελικόπτερα Apache. Θα συμμετάσχουν συνολικά στρατιωτικές δυνάμεις από 26 χώρες.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή στρατιωτικών παραγόντων, από ελληνικής πλευράς ήταν ο ΥΠΕΘΑ και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ και αμερικανοί στρατηγοί. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του ΥΠΕΘΑ, κατά την ομιλία του, για περισσότερα έργα στο λιμάνι ώστε να διευκολύνονται μεγάλα πλοία. Θεώρησε την Αλεξανδρούπολη κέντρο στρατηγικής σημασίας για την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ με σαφήνεια ανέφερε: «Πρόθεσή μας (της κυβέρνησης) είναι η περαιτέρω ενίσχυση (της στρατιωτικής συνεργασίας)», επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA).

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι σκοπός της άσκησης είναι η αποτροπή της επιθετικότητας και η οικοδόμηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ με συμμάχους και εταίρους.

Από κανέναν δεν έγινε αναφορά ποιος είναι ο εχθρός αλλά το  κεντρικό σημείο σχεδιασμού, κάποιες γενικές αναφορές στην Εγνατία και άλλους δρόμους προς τα βόρεια δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας πως και αυτή η άσκηση σηματοδοτεί πίεση στη Ρωσία και ενθάρρυνση στην Ουκρανία. Πρόκειται για δοκιμές στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Μέσα σ’ όλα αυτά δημιουργείται ένα ερώτημα: Μήπως άλλαξε το στρατιωτικό δόγμα της χώρας, από αμυντικό έγινε επιθετικό και ο «κίνδυνος εξ ανατολών» έγινε «κίνδυνος από Βορά και Μαύρη Θάλασσα»; Αυτό απευθύνεται όχι μόνο στη κυβέρνηση αλλά και σε όλα τα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις, το αντιπολεμικό κίνημα, τη νεολαία και το λαό. Η παραπέρα έμπρακτη συμμετοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η συμμετοχή στις κυρώσεις που επιβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ σε Ρωσία-Κίνα-Ιράν θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις και στη χώρα μας.   

[1] Ο Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας. Είναι μέλος του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα. Στις εκλογές του 2014, ως επικεφαλής του εκλογικού συνασπισμού Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία, εξελέγη πρωθυπουργός της Ινδίας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας