Εργατικός Αγώνας

Ελλάς το μεγαλείο σου

Από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Βασίλη Καλαματιανού.

Το 2021, χρόνος συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και τιμής στους πρωταγωνιστές αγωνιστές, βρίσκει σύμφωνους όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από διαφορές στον τρόπο και τις μορφές του γιορτασμού.

Ανεξάρτητα από τον γιορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, η κυβέρνηση θέλησε να θυμίσει και να τιμήσει τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίθεση στο μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, αυτό του 63%, το οποίο στην ουσία είναι μεγαλύτερο, αν υπολογίσουμε την ηττοπαθή και συνθηκολόγα στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι σταθμοί για τον ελληνικό λαό, όσο κι αν η κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης, η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της θέλουν να ξεχαστούν. Το 2021 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Ας εξηγήσω, όμως, τον παραλληλισμό των δύο προσώπων.

Πρόκειται για δύο άτομα που, με δύο λέξεις ο καθένας και βέβαια με πολλές πράξεις, ανέδειξαν, έκφρασαν και αποκάλυψαν τη δική τους εθελοδουλεία και την υποτέλεια της άρχουσας τάξης της χώρας προς ίδιον όφελος.

Αρχές τις δεκαετίας του 1950, υποδεχόμενος τον αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, δείχνοντάς του το στρατιωτικό τμήμα που επιθεωρούσε, ο Π. Κανελλόπουλος του είπε: «Στρατηγέ ιδού ο στρατός σας». Βέβαια, ο Βαν Φλιτ δεν ήταν απλός επισκέπτης, είχε προϊστορία. Το 1944 ήταν αρχηγός της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα και το 1948 αρχηγός της αμερικανικής αποστολής που διηύθυνε ανοιχτά τις επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στον Γράμμο. Αλλά και ο Π. Κανελλόπουλος δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο, ήταν ένα πρωτοδεύτερο πολιτικό στέλεχος της δεξιάς. Συμμετείχε στη σύσκεψη του Λιβάνου (17-20 Μάη του 1944), ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και, στη συνέχεια, έγινε αρχηγός της ΕΡΕ, πρωθυπουργός με τη στήριξη των αποστατών, καθαιρέθηκε στις 21 Απρίλη του 1967, συμμετείχε στη σύσκεψη χούντας-αστών στις 23/3/1974.

Ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ όταν έγινε πρωθυπουργός, θεώρησε σκόπιμο να διαβεβαιώσει τον αμερικανό πρόεδρο ότι «είμαστε προβλέψιμοι», δηλαδή υπάκουοι. Αυτό αποδεικνύει, με τις ενέργειές του, και στη συνέχεια όπως θα φανεί από τα συγκεκριμένα στοιχεία που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Ωστόσο, η αναφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν αθωώνει όλους όσους κυβέρνησαν τη χώρα από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα. Με τις όποιες διαφορές τους σε θέματα που μεσολάβησαν, όλοι υπηρέτησαν το «ανήκομεν εις την Δύσιν», την αμερικανοκρατία και τον ευρωατλαντισμό υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, στην οποία και οι ίδιοι ανήκουν, σε βάρος της χώρας και του λαού μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναδείχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ έπειτα από αλληλοϋποστήριξη με τον Αντώνη Σαμαρά που είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχει πάρει την σκυτάλη. Στο όνομα αντιμετώπισης της απειλής από την Τουρκία, πρωτοστατεί σε ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που επικαλείται (π.χ: συστοιχίες PATRIOT στη Σαουδική Αραβία ή κοινές αεροπορικές και στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και με στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ).Μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που προπαγανδίζουν τις θέσεις της ότι όλα τα παραπάνω είναι για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας; Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και των στρατηγικών επιδιώξεων των ΗΠΑ.

Αρκετοί από τον χώρο των ΜΜΕ -και όχι μόνο- έχουν αναλάβει εργολαβικά να προλειάνουν το έδαφος πείθοντας τον ελληνικό λαό ότι είναι περίπου «θείο δώρο» το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας (τάχα οι ΗΠΑ μάς προτιμούν από την Τουρκία) ή για τις κοινές ασκήσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλες χώρες. Και βέβαια, πέρα από τους κινδύνους, όλοι τους, Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι, μας φορτώνουν και με χρέη για την αγορά των δικών τους οπλικών συστημάτων.

Έχοντας κυρίαρχο ρόλο οι ΗΠΑ προωθούν:

  • Χρονική επέκταση και διεύρυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) για μόνιμα και εκ περιτροπή διαμονή αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα. Για τη διευκόλυνση των ΗΠΑ στην επιλογή, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έχει καταθέσει λίστα με 22 τοποθεσίες.
  • Οι Αμερικανοί θέλουν διευρυμένο αριθμό αεροπορικών -κυρίως- αλλά και άλλων βάσεων. Για το λόγο αυτό, πέρα από τις υπάρχουσες σε Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, σε πρώτη γραμμή προτίμησης φαίνονται να είναι  η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η 135 ΠΜ στη Σκύρο, η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι Κρήτης και τέταρτη τοποθεσία η περιοχή της Ξάνθης όπου, κατά διαστήματα, τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσία δυνάμεις τεθωρακισμένων των ΗΠΑ. Θα δούμε τη συνέχεια των εξελίξεων. Γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι «μαγαζί γωνία», παρατηρητήριο και ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστές. Ταυτόχρονα όμως «φυσάνε και δυνατοί αέρηδες», όπως είχε πει ο Νίκος Ζαχαριάδης, ας προσέξουμε, έρχονται κίνδυνοι.
  • Η διεύρυνση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα έχεις ασφαλώς στρατιωτική σημασία (έλεγχος της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής), διευκολύνει τη μετακίνηση δυνάμεων μέσω Εγνατίας στις χώρες των Βαλκανίων αλλά και μέχρι τις Βαλτικές. Αυτό φάνηκε με τη μεγάλη άσκηση «Defender 21». Υπάρχουν ειδικοί σχεδιασμοί για μονάδες ειδικού πολέμου που τελευταία έχουν συγκροτηθεί και υπάγονται στη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Άσκηση αυτών των δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από 31 Μάη ως 4 Ιούνη με συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ. Ισραήλ και Σερβία.
  • Οι βάσεις έχουν, όμως, κι έναν άλλο ρόλο: την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ σε βάρος αντιπάλων και φίλων αδιακρίτως. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουν επιλέξει ιδιαίτερα τη βόρεια Ελλάδα. Θα δούμε να λειτουργεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αλλά με ανάποδη ροή: δεν θα μεταφέρει ρωσικό αέριο αλλά αμερικανικό σχιστολιθικό παγωμένο (που το ξεπαγώνουν και στη συνέχεια προωθείται σε βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες). Αυξάνεται έτσι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τα συμφέροντα της χώρας, όχι μόνο τα γενικά αλλά κι αυτά που σχετίζονται με την Τουρκία, δεν προωθούνται (δεν μπορεί π.χ. να ξεχνιέται η Κύπρος). Οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν την Τουρκία για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα και από τους ευρωπαίους-«εταίρους» στους οποίους δεν αρέσει πια η Α. Μέρκελ τώρα που φεύγει κι ας τη λιβάνιζαν τόσο καιρό. Τώρα «χαϊδεύουν» την  υποψήφια των Πράσινων χωρίς να βλέπουν, ή κάνοντας πως δε βλέπουν, ότι στη φόδρα του παλτού της έχει ραμμένη την αστερόεσσα.

Φυσικά εμείς δεν περιμένουμε τίποτα θετικά από τη κυβέρνηση, τον Κυριάκου Μητσοτάκη και το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Ελπίδα και επιδίωξή μας είναι η πάλη της εργατικής τάξης και του λαού για ψωμί και λευτεριά, για Ειρήνη και ανεξαρτησία έξω από τα ευρωατλαντικά μπλοκ. 

 

 

 

 
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας