Εργατικός Αγώνας

«Ζωντανεύοντας» τη δίκη του Νίκου Πλουμπίδη

Τα πρακτικά της δίκης όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο της εποχής

Ο Νίκος Πλουμπίδης υπήρξε μία από τις ηρωικότερες μορφές του ΚΚΕ και του εργατικού – επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα. Αυτή η εκτίμηση -κατά την δική μας άποψη- αφορά το σύνολο της επαναστατικής του δράσης κι όχι μόνο το τραγικό του τέλος, δηλαδή το απαράμιλλο θάρρος με το οποίο αντιμετώπισε τον ταξικό εχθρό όντας στα χέρια του και με την κατηγορία του κόμματος ότι ήταν χαφιές.

Αν διδάσκει κάτι η στάση του Πλουμπίδη, σ’ αυτή την τελευταία φάση της ζωής του, είναι ότι ο κομμουνιστής, ο κοινωνικός επαναστάτης δεν έχει ανάγκη κάποιας έξωθεν πιστοποίησης ή αναγνώρισης για να είναι και να δρα ως τέτοιος. Πρωτίστως είναι κομμουνιστής και επαναστάτης γιατί έχει βαθιά συνειδητοποιήσει την αξία της υπόθεσης για την οποία έταξε την ζωή του. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί καθόλου την αξία του κόμματος της εργατικής τάξης. Την υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο με την έννοια ότι ένα πραγματικό επαναστατικό κόμμα πρέπει να διαμορφώνει συνειδητούς λαϊκούς αγωνιστές, συνειδητούς κομμουνιστές, συνειδητούς επαναστάτες που να μπορούν να σταθούν και να συνεχίσουν μόνοι τους όταν το κόμμα -για οποιονδήποτε λόγο- δεν θα μπορεί να είναι δίπλα τους. Μια τέτοια φυσιογνωμία κομμουνιστή ήταν και ο Νίκος Πλουμπίδης αλλά και πολλοί άλλοι σαν κι αυτόν που με τη δράση και το έργο τους, με την στάση ζωής αλλά και με το θάνατό τους κράτησαν το ΚΚΕ όρθιο στις πιο αντίξοες συνθήκες. Άλλοι το υπεράσπισαν κτίζοντας οργανώσεις στην σκληρή παρανομία. Άλλοι το σήκωσαν ψηλά στις φυλακές και στις εξορίες τις οποίες πέρασαν αλύγιστοι. Άλλοι πότισαν τις ρίζες του, για να μεγαλώσει, με το αίμα που έχυσαν αντιμετωπίζοντας τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Άλλοι του έδωσαν καθημερινή υπόσταση και παρουσία αξιοποιώντας κάθε νόμιμη οδό δράσης. Κι άλλοι στάθηκαν εμπόδιο, με τεράστιο προσωπικό κόστος, σε κάθε εκφυλιστική παρέκκλιση και μετάλλαξη.

Η περίπτωση του Ν. Πλουμπίδη έχει μια ιδιαιτερότητα η οποία αξίζει να υπογραμμιστεί. Είναι, ίσως, ο άνθρωπος που πολιορκήθηκε περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο εκείνη την εποχή, που πιέστηκε αφόρητα και με όλους τους τρόπους από τον ταξικό εχθρό για να προδώσει. Και δεν πρόδωσε. Και τι δεν έκαναν για να του αποσπάσουν μια δήλωση κατά του ΚΚΕ. Ακόμη και μια έμμεση εκδήλωση πικρίας. Δεν τα κατάφεραν. Τόσες προβοκάτσιες ανοικτές ή συγκαλυμμένες δεν πρέπει να εκδηλώθηκαν ποτέ εναντίον άλλου ανθρώπου. Όλες έπεσαν στο κενό. Κατασκευασμένες από την ασφάλεια συνεντεύξεις και δηλώσεις αλλά και πιέσεις φίλα προσκείμενων προσώπων συνθέτουν ένα παζλ ενεργειών που είχαν τον ίδιο στόχο. Να βγει κάτι που να τον διαχωρίζει από τους συντρόφους του και το κόμμα του. Ο Πλουμπίδης δεν έδωσε ποτέ το παραμικρό δικαίωμα ακόμη και για να υπονοηθεί ένας τέτοιος διαχωρισμός. Γνώριζε πολύ καλά -απ’ όλη την προηγούμενη επαναστατική του δράση- πως όταν βρίσκεσαι στα χέρια του εχθρού η μόνη στάση που μπορείς να κρατήσεις, για να παραμείνεις συνεπής με τις αρχές και τα πιστεύω σου, είναι αυτή που κράτησε εκείνος.

Ο Εργατικός Αγώνας παρουσιάζει τα πρακτικά της δίκης του Πλουμπίδη σε μια προσπάθεια να δώσει όσο καλύτερα γίνεται τις συνθήκες και το κλίμα μέσα στο οποίο εκείνος έδωσε την τελευταία -πριν το εκτελεστικό απόσπασμα- μεγάλη μάχη της ζωής του. Τα πρακτικά συγκεντρώθηκαν από τις εφημερίδες της εποχής. Ασφαλώς δεν είναι τα επίσημα πρακτικά της Δίκης (δεν τα έχουμε στη διάθεση μας) και φυσικά δεν έχουν την πληρότητα των επίσημων πρακτικών. Περιλαμβάνουν τα σημεία εκείνα που ο Τύπος αξιολόγησε για δημοσίευση με δημοσιογραφικά και άλλα κριτήρια εκείνης της εποχής. Έστω, κι έτσι, πρόκειται για ένα υλικό που έχει την αξία του για τα στοιχεία που περιλαμβάνει, για το γεγονός ότι είναι συγκεντρωμένο και αφορά στο σύνολο εκείνης της δικαστικής μάχης.

Τιμώντας την μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη, πιστεύουμε ότι η δημοσίευση αυτού του υλικού δεν έχει τον χαρακτήρα ενός μνημοσύνου αλλά μιας ενεργητικής παρέμβασης καθώς μ’ αυτό τον τρόπο, ξαναζωντανεύοντας τη δίκη, ο Νίκος Πλουμπίδης και το παράδειγμά του επιδρούν ολοζώντανα στο μυαλό και στη συνείδηση του αναγνώστη.

 

Φυλλομετρήστε το πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το πατώντας ΕΔΩ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας