Εργατικός Αγώνας

Γιορτινό δώρο στους αναγνώστες του Εργατικού Αγώνα

Ένα σπάνιο βιβλίο είναι το δώρο του Σκιαθίτη συναγωνιστή Νίκου Παπακωνσταντίνου στους αναγνώστες του Εργατικού Αγώνα. Πρόκειται για το βιβλίο του Απόστολου Σπήλιου «Γράμμος 1948» το οποίο διασώθηκε χάρη στην πρωτοβουλία κομμουνιστών της Σκιάθου. Ευχαριστούμε τον σ. Νίκο για την προσφορά του και ανταποδίδουμε τις ευχές για υγεία και δύναμη στο 2020. Δημοσιεύουμε την επιστολή του και βέβαια το ίδιο το βιβλίο σε μορφή pdf:

 

«Φίλοι, συναγωνιστές-σύντροφοι του Εργατικού Αγώνα.

 Μαζί με τις πιο θερμές ευχές μου για τον καινούργιο χρόνο 2020 που έρχεται, ευχές για υγεία, αγωνιστική αισιοδοξία και ευόδωση των κοινών μας στόχων για την ανασυγκρότηση, ενότητα και αντεπίθεση του Κομμουνιστικού-Εργατικού και λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς, στέλνω σε σας και σε όλους τους φίλους αναγνώστες το παρακάτω συνημμένο  κείμενο. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο pdf από την ερασιτεχνική  (με την καλή σημασία του όρου)  “ηλεκτρονική επανέκδοση” ενός σπάνιου ντοκουμέντου του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Δημοσιεύτηκε  με αυτή τη μορφή το καλοκαίρι του 2015 στην τότε υπάρχουσα ιστοσελίδα sispirosi.gr της Σκιάθου, το 2015, αφού κυριολεκτικά το παλιό τυπωμένο πρωτότυπό του  διασώθηκε από τα …μπάζα και τα σκουπίδια (μιας αναπαλαίωσης  κτηρίου για τη λειτουργία νέου καταστήματος στο κέντρο της πόλης), όπου θα το έστελναν- χωρίς καν να το έχουν ανοίξει και να ξέρουν τι γράφει, οι επίγονοι ενός αποβιώσαντος αξιωματικού του …μοναρχοφασιστικού  “εθνικού” στρατού της εποχής του Εμφύλιου πολέμου, ενός αξιωματικού ο οποίος, όπως σημείωνε χειρογράφως στο εξώφυλλο, το βρήκε τον Αύγουστο του 1949, πάνω στο Γράμμο, όταν υποχώρησε ο ΔΣΕ στην Αλβανία και το κράτησε ως “ενθύμιο”[1].. 

Ήταν ένα μικρό χαρτόδετο βιβλιαράκι με φθαρμένα εξώφυλλα, το οποίο διέσωσε την άνοιξη του 2015, κυριολεκτικά από τον αφανισμό, ένας συναγωνιστής-οικοδόμος της Σκιάθου που δούλευε στην αναπαλαίωση του κτηρίου και το βρήκε μέσα στα μπάζα που επρόκειτο να πεταχτούν, μαζί με άλλα δυο λογοτεχνικά βιβλία Σοβιετικών συγγραφέων (του Πολεβόι και του Σόλοχοφ) με θέμα τους το μεγάλο πατριωτικό πόλεμο του Σοβιετικού Λαού, όλα τυπωμένα πάνω στο Γράμμο, στο τυπογραφείο της «Εξόρμησης», της εφημερίδας του γενικού αρχηγείου του ΔΣΕ. Πραγματικά ντοκουμέντα του Αγώνα! 

Πρόκειται για το βιβλίο του Απόστολου Σπήλιου “Γράμμος 1948”, χρονογραφήματα γραμμένα μέσα στη φωτιά της επικής μάχης στη Βόρεια Πίνδο το καλοκαίρι του 1948. Είναι κείμενα εξαιρετικά, αληθινά διαμάντια της νεοελληνικής αντιστασιακής-επαναστατικής πεζογραφίας, αυτούσιες άμεσες μαρτυρίες μιας μεγάλης ιστορικής εποχής. Και τα μηνύματα που μας δίνουν είναι πάντοτε κορυφαία και διαχρονικά, πηγή έμπνευσης για “τους σεισμούς που μέλλονται για να ‘ρθουν” ξανά. 

Ο υποφαινόμενος μαζί με τον Σκιαθίτη καθηγητή Φυσικών επιστημών, παλαίμαχο Δάσκαλο των παιδιών του νησιού μας (και τίμιο Κομμουνιστή-πρωτοπόρο αυτού του νησιού, έναν άνθρωπο μέγιστης αγωνιστικής προσφοράς),  το συναγωνιστή Γιώργο Καραστατήρα, με δέος και απέραντη συγκίνηση, πήραμε το μικρό, φθαρμένο βιβλιαράκι από τα χέρια του κομμουνιστή οικοδόμου Χρήστου Βοριαζίδη που το διέσωσε και προσπαθήσαμε με πολλή προσοχή να το “επανεκδώσουμε” ηλεκτρονικά στη sispirosi.gr ώστε ελεύθερα κι απρόσκοπτα να μπορεί να το βρει και να το διαβάσει κάθε άνθρωπος του Λαού μας και κυρίως η Νέα Γενιά, η οποία πρέπει να μάθει την ιστορία του Λαού  και του Τόπου μας και να στηριχτεί σ’ αυτή για να παλέψει με στόχο ένα καλύτερο Μέλλον, μια ανθρώπινη, λεύτερη και δίκαιη κοινωνία, για το Σοσιαλισμό! Στην κατεύθυνση αυτή το βιβλίο του Απόστολου Σπήλιου αποτελεί οδηγό και θεμέλιο!

Ως πρόλογο στο ντοκουμέντο αυτό προτάξαμε ένα πραγματικά σπουδαίο κείμενο του σπουδαίου ιστορικού ερευνητή Γιώργου Πετρόπουλου για τη μάχη του Γράμμου του 1948, το οποίο είχε πρωτοδημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη», πριν την οριστική επέλαση στο ΚΚΕ της σημερινής, εντελώς λαθεμένης και αδιέξοδης γραμμής των Παπαρήγα-Κουτσούμπα και σία, όταν ο σύντροφος και συναγωνιστής Γιώργος Πετρόπουλος μάς έδινε σε εβδομαδιαία βάση από τις στήλες αυτής της εφημερίδας κείμενα εξαιρετικής αξίας από την έρευνα της ιστορίας του κομμουνιστικού μας κινήματος, στην οποία ο ίδιος διακρίνεται, πάντα με τη μεγαλύτερη συνέπεια, τεκμηρίωση και αποφασιστικότητα. Επίσης, προσθέσαμε τις φωτογραφίες και ορισμένα επιπλέον λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με τον αγώνα του ΔΣΕ

 Σήμερα, λοιπόν, αφιερώνω το ηλεκτρονικό αυτό ντοκουμέντο από το διασωθέν αντίγραφο του βιβλίου του Απόστολου Σπήλιου “Γράμμος 1948” τόσο στο σ. Γ. Πετρόπουλο όσο και  σε όλους τους συναγωνιστές αναγνώστες, αρθρογράφους και σχολιογράφους του Εργατικού Αγώνα, που εμπνέονται και παλεύουν για τα ίδια ιδανικά του Δημοκρατικού Στρατού και διακρίνονται για το σεβασμό τους  στην ιστορία, στους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του ΚΚΕ και συνολικά του κομμουνιστικού κινήματος του 20ου αιώνα.  Αξιοποιήστε το όσο καλύτερα μπορείτε για τους σκοπούς και τις ανάγκες του Κινήματος.

 

Καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία και δύναμη το 2020

                                                        Νίκος Παπακωνσταντίνου

                                                                 24-12-2019»

 


[1] Το διασωθέν πρωτότυπο πέρασε στην ΚΟΒ Σκιάθου του ΚΚΕ και προφανώς απεστάλη στην ΚΕ του ΚΚΕ. Δεν βρίσκεται σήμερα στη Σκιάθο. Διαθέτουμε όμως φωτοτυπία του, όπως ακριβώς βρέθηκε.

 

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας