Εργατικός Αγώνας

Το κουβανικό Πρόγραμμα Οικογενειακής Ιατρικής συμπλήρωσε 34 χρόνια

Το πρόγραμμα “Οικογενειακός Γιατρός και Νοσοκόμα”, ένα ακόμα πρόγραμμα που φέρει την σφραγίδα του Φιντέλ, συμπλήρωσε 34 χρόνια ζωής με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στους δείκτες υγείας της Κούβας και άλλων λαών του πλανήτη.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων που καταγράφει είναι και το φετινό ιστορικό χαμηλό παιδικής θνησιμότητας (4 τοις χιλίοις) σ το νησί της Καραϊβικής, το οποίο παρέμεινε κάτω από 5 για δέκατη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κουβανικού Υπουργείου Δημόσιας Υγείας, στις 114.980 γεννήσεις το 2017 (1.892 λιγότερες από το 2016) καταγράφηκαν 465 θάνατοι βρεφών κάτω του ενός έτους, 32 λιγότεροι από πέρσι, και αποτελεί τον μικρότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το 2017 μειώθηκε επίσης η θνησιμότητα νεογνών (μέχρι 28 ημερών) και οι θάνατοι από περιπλοκές στη εγκυμοσύνη καθώς και το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας λόγω συγγενών δυσπλασιών που παρέμεινε στο 8 τοις χιλίοις , όπως το 2016.

Καταγράφηκαν επίσης, 18 λιγότεροι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών , μειώθηκαν ο δείκτης ελλιποβαρών βρεφών κατά την γέννηση, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας καθώς και οι γενετικές και συγγενείς παραμορφώσεις στο βρέφος της διαβητικής μητέρας.

Ανέβηκε το προσδόκιμο όριο ζωής στα 78,45 χρόνια και σήμερα το 19,8% του κουβανικού πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών.

Αυτά και άλλα επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας, της προσφοράς και δέσμευσης των χιλιάδων επαγγελματιών που εργάζονται στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνέβαλαν πριν από 34 χρόνια στην ανάπτυξη της Οικογενειακής Ιατρικής στην Κούβα και διεθνώς.

Με αφορμή την επέτειο, η Κουβανική Κοινωνία Οικογενειακής Ιατρικής εξέδωσε ανακοίνωση, συγχαίροντας όλους τους επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι εργάστηκαν για την διατήρηση της υγείας του λαού.

Η Κουβανική Οικογενειακή Ιατρική θα συνεχίσει να αποτελεί ένα άφθαρτο προπύργιο που θα συμβάλει στην βελτίωση της ιατρικής φροντίδας του πληθυσμού, καθώς και στην διατήρηση του υψηλού επιπέδου στους δείκτες υγείας του νησιού, τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Μετάφραση: cubaniagriega.blogspot.gr

 

Πηγή: cubaniagriega.blogspot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας