Εργατικός Αγώνας

Κορονοϊός: Αγώνας για ένα ρωμαλέο Σύστημα Δημόσιας Υγείας

Γράφει ο Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος,

Ο νέος ιός που ανήκει στην ομάδα των κορονοϊών με το όνομα COVID-19 με κύρια χαρακτηριστικά την μεγάλη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, έχει προκαλέσει τεράστια παγκόσμια αναστάτωση. Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρακολουθεί με αγωνία την δραματική εξάπλωσή του που ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δώσει τον χαρακτηρισμό της πανδημίας.

Τα κρούσματα στην χώρα μας πληθαίνουν με αβέβαιες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.

Για την κυβέρνηση το κυριότερο όπλο είναι ο αυτοπεριορισμός και η ατομική ευθύνη.

Δεν πρέπει να υποτιμάται η υπεύθυνη στάση που πρέπει να επιδείξουν όλοι οι πολίτες όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης του εαυτού τους και των συνανθρώπων τους, αλλά είναι αυτό το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση του φονικού ιού;

Δεν αρκεί η συμμόρφωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και η αποφυγή συναθροίσεων να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αν αυτή η προσπάθεια δεν στηρίζεται από ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας επαρκώς στελεχωμένο ,με όλα τα σύγχρονα μέσα στη διάθεσή του στη μάχη κατά του άγνωστου και ύπουλου αυτού εχθρού.

Το σύστημα υγείας στη χώρα μας όχι μόνο δεν είναι θωρακισμένο αλλά είναι εντελώς ανοχύρωτο.

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα συστήματα υγείας παρουσιάζουν μεγάλες ανεπάρκειες αφού είναι προσανατολισμένα στην μείωση των κρατικών δαπανών για την δημόσια περίθαλψη και την ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Αυτή η παγκόσμια πραγματικότητα δεν απαλλάσσει από την ευθύνη την δική μας χώρα για την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας και τον προσανατολισμό της στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Είναι άλλωστε νωπή η εξαγγελία του πρωθυπουργού για νοσοκομεία με Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ) κατά το πρότυπο του νοσοκομείου “Καρολίνσκα” της Σουηδίας.

Αυτό το ανεπαρκές σύστημα υγείας της χώρας μας με τις τεράστιες ελλείψεις λόγω μείωσης των κρατικών δαπανών για την υγεία, με το πάγωμα των προσλήψεων, με το κλείσιμο μονάδων είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επόμενων ημερών, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα στην κατεύθυνση κάλυψης των επειγουσών αναγκών.

Όμως η κυβέρνηση, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες για έκτακτη επιχορήγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περιορίστηκε στο ισχνό ποσό των 15 εκ όταν οι φετινές περικοπές ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια. Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού 2.000 ατόμων για 2 χρόνια για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες, όταν προεκλογικά είχε υποσχεθεί 2.500 μόνιμων όλων των ειδικοτήτων για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. Τα κενά υπολογίζονται στις 30.000 και δεν έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 υγειονομικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, με συνέπεια την εξουθένωση των ήδη υπηρετούντων.

Όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, πέρα από γενικόλογες αναφορές για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ, δεν δεσμεύονται για την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να ανοίξουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

Η λήψη των αναγκαίων μέτρων είναι επιτακτική και βέβαια η δήλωση του πρωθυπουργού ότι το βάρος οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να πέσει στο κενό. Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης πλήρωναν τα σπασμένα της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χάλια της δημόσιας υγείας.

Απαιτείται άμεση κεντρική προμήθεια αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας. Αυτά πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το κράτος και να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών σε μέσα ατομικής προστασίας με μάσκες, είδη απολύμανσης κλπ ώστε να μη γίνονται αντικείμενο απαράδεκτης αισχροκέρδειας.

Τα εργαστήρια ανίχνευσης του ιού είναι ελάχιστα και λειτουργούν με ελλείψεις. Είναι επείγουσα προτεραιότητα να λειτουργήσουν στα περισσότερα νοσοκομεία ιδιαίτερα στην περιφέρεια εργαστήρια με πλήρη εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και κάποιοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με βαρύ τίμημα, αφού τα υπάρχοντα δεν επαρκούν.

Ακόμα να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Υπάρχουν 567 κλίνες ενώ οι ανάγκες είναι για πάνω από 2.000. Μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα έχουν σημαντικό ρόλο στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παράλληλα πρέπει να παρθούν μέτρα οικονομικής στήριξης του λαού για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επέλασης του φονικού ιού.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να κλείσουν την μικροεπιχείρηση τους λόγω των σωστών έκτακτων μέτρων, ή να βρεθούν για πολλές μέρες εκτός εργασίας για προληπτικούς ή λόγους ανάρρωσης και πρέπει να στηριχτούν με:

• Απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.

• Άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

• Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ. σε βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κ.ο.κ.

• Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.

• Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες, ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους.

• Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για όσους κλείνουν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους λόγω των γενικών μέτρων πρόληψης, όπως ιδιοκτήτες κυλικείων σε σχολεία, δημοτικών αναψυκτηρίων κ.λπ.

• Απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.

• Άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ το χρόνο και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη.

Επίσης να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα στην Εκπαίδευση για την επίλυση των προβλημάτων εξαιτίας του αναγκαίας απόφασης για κλείσιμο των σχολείων και ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τέλος απαιτείται να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας που αφορούν μειώσεις μισθών, απολύσεις ,εξ αποστάσεως εργασία, ”ευέλικτα” ωράρια ενώ για την εργοδοσία προβλέπονται οικονομικές ενισχύσεις και αναστολή πληρωμής εισφορών ,φόρων κ.α.

Συμπερασματικά η ανησυχία και η ανασφάλεια που απορρέει από ένα σύστημα υγείας διάτρητο εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών, της εμπορευματοποίησης, πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα. Αγώνα αφενός για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών λόγω της επέλασης του φονικού ιού και στη συνέχεια απαίτησης για ένα δωρεάν σύστημα δημόσιας υγείας που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες απαιτήσεις χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορεί να αντιμετωπίζει τρέχουσες και έκτακτες καταστάσεις και θα προστατεύει την υγεία του λαού. Ένα σύστημα υγείας όπου οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, που τώρα δίνουν όλες τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας με ανεπαρκή μέσα, θα βρίσκουν την επιστημονική τους καταξίωση, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

Ο αγώνας για σύστημα υγείας στην υπηρεσία του λαού συνδέεται με τον αγώνα κατά της πολιτικής που κρατάει αιχμάλωτη τη χώρα στους δανειστές με λιτότητα διαρκείας για το λαό και υγειονομικό σύστημα αδύναμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες σαν την τωρινή.

Οι κομμουνιστές, οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο σε ένα τέτοιο αγώνα.

 

Ο Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος είναι γιατρός,

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας