Εργατικός Αγώνας

Ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών με γιατρούς από το ΕΣΥ

 Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, η κυβέρνηση αποφάσισε την μετακίνηση πέντε ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ (2 από το Λαϊκό Νοσοκομείο, 2 από το Ιπποκράτειο και 1 από το Σπηλιοπούλειο) στην ιδιωτική κλινική “Λητώ”, η οποία από 11 Μαρτίου, νοσηλεύει covid περιστατικά.
Με δυό λόγια η κυβέρνηση προσφέρει τσάμπα ιατρικό προσωπικό στις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες όμως αποζημιώνονται αδρά.

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι ότι οι ιδιωτικές κλινικές που υποτίθεται ότι έχουν επιταχθεί για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας δέχονται ασθενείς από COVID που είναι σχεδόν ασυμπτωματικοί ή έχουν αναρρώσει.

Τα τραγικά υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία τα οποία και σηκώνουν το βάρος της πανδημίας ,αντί να ενισχυθούν ,αποδυναμώνονται με την αναγκαστική μετακίνηση γιατρών προς τις «επιταγμένες» ιδιωτικές κλινικές.
Και αντί να επιταχθούν οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές ενισχύονται με κρατικό χρήμα και τσάμπα γιατρούς, την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας βουλιάζει.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός δικτύου εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια, που θα αγωνιστεί μαζί με εργαζόμενους και πολίτες για την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για να αποτελεί η υγεία λαϊκό δικαίωμα και αγαθό.

Η πανδημία ανέδειξε ότι απαιτείται να τεθούν τα θεμέλια μιας άλλης κοινωνικής πολιτικής για την Υγεία που να απαντά στο σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού και της χώρας. Για ένα ριζικά νέο, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας, που θα αντιμετωπίζει την υγεία ως λαϊκό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό:

-Με μια διαφορετική πρωτοβάθμια περίθαλψη με κέντρο την πρόληψη
-Με τη μεγάλη αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και πρόνοια
-Με την πρόληψη απέναντι στη συνεχή επανεμφάνιση επιδημιών, νέων ή και παλαιότερων ασθενειών.

´Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο πρόσκληση η δημιουργία ενός δικτύου Εργαζόμενων στη Υγεία και στην Πρόνοια για μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ μπορεί :
– Να γίνει ο πόλος έλξης και συσπείρωσης ευρύτερων, έντιμων, μαχόμενων υγειονομικών και εργαζόμενων στην υγεία και την πρόνοια.
– Να δικτυωθεί σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, στους χώρους δουλειάς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στο επιστημονικό δυναμικό και ιδιαίτερα στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, στο παραϊατρικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό, που αποτελούν και την σπονδυλική στήλη του συστήματος υγείας.
– Να αποτελέσει το συνεκτικό κρίκο μεταξύ των υγειονομικών και του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος και των φορέων της κοινωνίας, ιδιαίτερα στους δήμους δρώντας συμπληρωματικά και όχι αντιπαραθετικά με υπάρχουσες συνδικαλιστικές συλλογικότητες.
– Να συνδεθεί με τους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας και ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, όπως οι χρόνια πάσχοντες.
– Να έρθει σε συνεργασία με ανεξάρτητους και έντιμους επιστήμονες άλλων κλάδων, όπως οικονομολόγους και κοινωνιολόγους, καθώς και με δημοσιογράφους.
– Να έρθει σε συνεργασία με διεθνή κινήματα, προάγοντας τη συνεργασία των λαών απέναντι στους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών και των κρατών.
– Να χρησιμοποιεί την επιστήμη, να συζητά, να προκαλεί,  να αρνείται, να εκπονεί, να προτείνει, να διεκδικεί. Να επιδιώξει να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση, πρώτα από όλα στα κινήματα, αλλά και να ακουστεί στους θεσμούς και τη Βουλή.
– Να λειτουργεί στη βάση της ισότιμης προσωπικής συμμετοχής, της δημοκρατικής λειτουργίας των συμμετεχόντων, της πλατιάς συναίνεσης.
– Να δρα με το βλέμμα στην ενίσχυση του μαζικού κινήματος, την ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας