Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους «θεσμούς» και κατατέθηκε στη βουλή το σχέδιο νόμου με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων. Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη για τον λαό συμφωνία η οποία καμιά σχέση δεν έχει με «έντιμο συμβιβασμό» όπως τη χαρακτήρισε η κυβέρνηση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει πλήθος αντιλαϊκών διατάξεων με κορυφαία, ίσως, τη διάταξη για τα κόκκινα δάνεια και την υποτιθέμενη προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων εργαζομένων. Η προπαγάνδα των κυβερνώντων, την οποία αναμασούν πληρωμένοι κονδυλοφόροι και μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι προστατεύεται το 60% των δανειοδοτουμένων, άρα προστατεύονται οι φτωχότεροι και οι αδύναμοι και θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι μπαταχτσήδες. Όμως, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μόνο το 25% των δανειοληπτών προστατεύεται, όσοι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Από κει και πάνω, μόνο αν κάποιος πληρεί το σύνολο των κριτηρίων, τότε θα τύχει της προστασίας του νόμου.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί και το ξεσπίτωμα δεκάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών θα είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Επί της ουσίας, από τη συμφωνία κυβέρνησης-«θεσμών» οι μόνοι που «προστατεύονται» για άλλη μια φορά είναι οι τραπεζίτες, οι οποίοι ενισχύονται με 10 δις €.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης που βαφτίζει το ξεσπίτωμα «προστασία» είναι απαράδεκτος. Αντίστοιχα είναι πρόκληση και η στάση των άλλων αστικών μνημονιακών κομμάτων που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απώλεια των κατοικιών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, όταν έχουν συμφωνήσει και υλοποιήσει το σύνολο των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων όλων των προηγούμενων μνημονίων και μαζί το τρίτο μνημόνιο που περιλαμβάνει στις διατάξεις του την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Με τους αγώνες τους να αχρηστεύσουν το νόμο για τα προαπαιτούμενα και μαζί το σύνολο των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων. Να μην εφαρμοστεί καμία διάταξη του και κυρίως αυτή για τους πλειστηριασμούς. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας εναντίον των μνημονίων που θα συσπειρώσει και θα κινητοποιήσει σε ενιαία βάση την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό.

                    

Η Πανελλαδική Γραμματεία

της Κίνησης Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας

17 Νοέμβρη 2015