04/08/2021

Ανακοίνωση της Γραμματείας Λευκάδας της ΚΚ-ΕΑ

«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και των άλλων δυνάμεων του ΠΑΜΕ....» !!!

(από την ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργία της 3-12-2015)

 

Βρισκόμαστε παραμονές της πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας που γίνεται μπροστά  στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και στη νέα φοροεπιδρομή. Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 που θα ψηφιστεί στις 5/12 , είναι πραγματικός όλεθρος για τους εργαζόμενους. Μέτρα λιτότητας περισσότερο από 5,7 δισ. €. (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από φοροεισπρακτικά μέτρα και 2,5 δισεκατομμύρια από περικοπές δημοσίων δαπανών κυρίως κοινωνικών δαπανών)

Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με 102 εκατομμύρια ευρώ από σταδιακή αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν 223 εκατ. € από τη μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ.  Είναι φανερές οι τεράστιες επιπτώσεις τους εργαζόμενους και ειδικότερα στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

Κοντολογίς η κυβέρνηση Τσίπρα όπως και οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες και τις παραδίδει αντί πινακίου φακής στο αλλοδαπό πολυεθνικό κεφάλαιο, φοροληστεύει τον λαό,  ξεπουλάει την δημόσια περιουσία, έκοψε τις συντάξεις, και θα τις κόψει ακόμα περισσότερο.

Η επίθεση που δέχεται ο λαός είναι τεράστια. Στο στόχο αυτόν έχει συντονιστεί ολόκληρος ο αστικός κόσμος και μαζί οι ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ό,τι έχουν και δεν έχουν. Η επίθεση αυτή απαιτεί αντίστοιχου μεγέθους απάντηση. Όχι τμηματικά, όχι διασπασμένες, ξεχωριστές και φυσικά αναποτελεσματικές δράσεις, αλλά πλατιά κινητοποίηση του λαού, των εργατών και των υπαλλήλων των επαγγελματιών, των αγροτών και της νεολαίας για την απόκρουση των μέτρων, την επιβίωση του λαού το άνοιγμα φιλολαϊκή προοπτικής.

Καταμεσής του καλοκαιριού η  Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, απεύθυνε «Κάλεσμα ενότητας και κοινής δράσης προς τις διοικήσεις των συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, προς την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό».

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το κάλεσμα αυτό.

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά,

Απευθύνεται σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί, να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού.

Να δράσουμε μαζί με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων

Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αν χθες ήταν απλά αναποτελεσματικό να είναι ένας εργαζόμενος ανοργάνωτος, μακριά από το σωματείο του, έξω από τον αγώνα, μετά από αυτές τις εξελίξεις κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ειδικά για αυτό απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και συζήτησης για την ανάγκη να μετατρέψουμε το συνδικαλιστικό κίνημα σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά. Να συζητήσουμε πως θα απαλλάξουμε τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων από τα τσιράκια των εργοδοτών και τους εγκαθέτους των κυβερνήσεων.

Όλοι και όλες μαζί, ανεξάρτητα τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ότι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε να ξεκινήσουμε αυτόν τον αγώνα.» (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Από τον Ιούλη που βγήκε αυτό το κάλεσμα μέχρι σήμερα είχαμε το συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη την  πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και έχουμε μπροστά μας  την απεργία της 3 Δεκέμβρη. Η τακτική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ πανελλαδικά και τοπικά ήταν στην ίδια ρότα της «καθαρότητας» των ξεχωριστών συγκεντρώσεων, των ξεχωριστών δράσεων. Η τακτική αυτή οδηγεί στον κατακερματισμό, στην πολυδιάσπαση και κατά συνέπεια στην απογοήτευση των εργαζομένων. Απογοήτευση που εκφράζεται τόσο με την μικρή συμμετοχή στις απεργίες αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στην Λευκάδα μέχρι  πρόσφατα γινόταν μία συγκέντρωση όλων των απεργών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το πλαίσιο του Εργατικού Κέντρου (το πλαίσιο του ΠΑΜΕ)  έβαζε την σφραγίδα του στις συγκεντρώσεις αυτές. Οι συμμετέχοντες  φορείς απεύθυναν έναν χαιρετισμό.

Στην απεργία της 12 Νοέμβρη (και μετά το παραπάνω κάλεσμα «ενότητας και κοινής δράσης»...) η απόφαση ήταν ότι δεν δίνεται ο λόγος σε κανέναν εκτός των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Ούτε καν στο σύλλογο των δασκάλων που ένα χρόνο πριν συμμετείχε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής οι φορείς κυρίως του δημοσίου να μην ακολουθήσουν την πορεία και να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή, ανεξάρτητη πορεία.

Το κάλεσμα του καλοκαιριού ήταν φύλο συκής για την ηγεσία του ΠΑΜΕ μπροστά στην κριτική που γίνονταν ότι η τακτική του δεν ένωνε τους εργαζόμενους. Η στάση αυτή είναι κοροϊδία απέναντι στους εργαζομένους, διασπά και αποδυναμώνει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Τα Σωματεία που έκαναν δική τους συγκέντρωση είχαν στόχο  την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων ή την στήριξη των μνημονίων; Οι συνδικαλιστές των δασκάλων πέρση το  Νοέμβρη ήταν τίμιοι και φέτος δεν είναι και γι` αυτό δεν τους αφορά το κάλεσμα που... Απευθύνεται σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή;

Για να μην υπάρχει καμιά παρερμηνεία μπροστά στην απεργία της 3 Δεκέμβρη  για πρώτη φορά η αφίσα της απεργίας δεν είναι του Εργατικού Κέντρου αλλά του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωση δε, καλούνται  οι εργαζόμενοι  «ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και των άλλων δυνάμεων του ΠΑΜΕ....» Αυτό δημιούργησε δυσαρέσκεια και προβληματισμό σε μεγάλο τμήμα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για διοργάνωση ξεχωριστών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του νησιού μας.

Αυτή η τακτική των διασπασμένων και ξεχωριστών δράσεων είναι αναποτελεσματική.  Μέχρι σήμερα δεν έδωσε καμιά επιτυχία μεγαλύτερη ή μικρότερη και δυστυχώς λειτούργησε υποβοηθητικά στην επιβολή των μνημονιακών μέτρων.

Πεποίθησή μας είναι ότι το κίνημα, χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια καμιάς οργάνωσης και καμιάς παράταξης, πρέπει να δρα ενιαία, στη βάση ενός από κοινού συμφωνημένου πλαισίουδιεκδικήσεων, στόχων και τακτικής.

Ο συντονισμός και η κοινή δράση των φορέων της Λευκάδας κατά της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης που επιχείρησε το 2011 η δημοτική αρχή, αποτελεί  παρακαταθήκη και οδηγό για το τοπικό λαϊκό κίνημα.

Μόνο η πλατιά κινητοποίηση του λαού, των εργατών και των υπαλλήλων των επαγγελματιών, των αγροτών και της νεολαίας μπορεί να αποκρούσει τα μέτρα, να βοηθήσει στην επιβίωση του λαού και να  ανοίξει  ένα παράθυρο φιλολαϊκή προοπτικής.

Οι στόχοι πρέπει να είναι ότι συσπειρώνει το λαό και τον κινητοποιεί, δηλαδή η ικανοποίηση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του και η αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης του. Η απόκρουση των μνημονιακών μέτρων, η αύξηση των μισθών, η μείωση των φόρων, ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, η αύξηση των συντάξεων, η ενίσχυση του καταρρέοντος συστήματος υγείας, η παιδεία κ.λπ. Εν τέλει η συνολική ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων.

Οι εργαζόμενοι μέλη του Εργατικού Κέντρου αλλά και του δημόσιου τομέα δεν είναι όλοι με το ΠΑΜΕ. Για να συσπειρωθούν σε ταξική κατεύθυνση χρειάζεται να πεισθούν μέσα από την κοινή δράση. Εκεί θα κριθεί η σωστή γραμμή και θα επιβεβαιωθεί η πρωτοπορία. Η πρωτοπορία  δεν κληρονομείται, δεν την παραχωρεί κανένα καταστατικό, αλλά κατακτιέται καθημερινά μέσα στην κοινή δράση.

Τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου, είναι μια ευκαιρία για το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Και εκεί όλοι θα κριθούν (μαζί και η πρωτοπορία) και θα κριθούν αυστηρά. Η ιστορία δεν συγχωρεί.

 

Γραμματεία Λευκάδας

της Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας

3/12/2015

IMAGE Τα καλοκαιρινά χτυπήματα στην Παιδεία και οι ρεβάνς
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
Γράφει ο Βασίλης Μπάκος. Μέσα στο καλοκαίρι, δυο φορές έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να χτυπηθούν εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Εκείνοι οι καλοκαιρινοί νόμοι αφορούσαν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ήθελαν να γλιτώσουν, να παρακάμψουν το... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ