Εργατικός Αγώνας

Ο Κώστας Γρηγοριάδης απαντά στο aksioprepeiakantoxh.com

από το aksioprepeiakantoxh.com

1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;

Φυσικά, το πρώτο σκίτσο που είδα να δημοσιεύεται στα 1987 σε εφημερίδα.

2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;

Εξαρτάται από την ιδέα, μπορεί να γεννηθεί απότομα σε κλάσματα δευτερολέπτου ή να σου πάρει και αρκετή ώρα. Η εκτέλεση είναι κάτι σχετικό μιας και είναι η κατάληξη και η ολοκλήρωση της αρχικής ιδέας. Προσωπικά δίνω αρκετό βάρος στην εκτέλεση, μιας και θεωρώ ότι η γελοιογραφία είναι ένα εικαστικό ρεπορτάζ.

3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;

Δυστυχώς είναι… εύκολη μιας και κάθε μέρα γίνεται χειρότερη από την προηγούμενη, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης είναι πάντα η αφορμή για τη σάτιρα που κάνει η γελοιογραφία. Η Αριστοφανική καταγωγή μας είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε μέσω της σάτιρας.

4. Τι είναι για ‘σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;

Μια γελοιογραφία δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως όταν είναι εύστοχη να μπει μέσα μας και να μας κάνει να σκεφτούμε από που προέρχονται πολλά από τα βάσανα που αντιμετωπίζουμε. Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες γελοιογραφίες αποτέλεσαν παγκόσμια συζήτηση με το περιεχόμενό τους. Σε τελική ανάλυση κάθε γελοιογράφος τοποθετώντας τον εαυτό του απέναντι σε κάθε εξουσία οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε το έργο του να αποτελεί ένα μικρό μέρος αυτού που λέμε ιστορία.

5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος­-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;

Στο σχεδιαστικό μέρος επιρροές μου είναι από το εξωτερικό, Quino, Serre, Uderzo κ.α. Στον τρόπο σκέψης ο Γιάννης Ιωάννου.

 

* Ο Κώστας Γρηγοριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε διακόσμηση στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Σκιτσογραφεί από το 1987, έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων και την φιλοτέχνηση αφισών, ενώ έχει εκδώσει και δύο λευκώματα με αποκλειστικά δικά του σκίτσα. Δημοσίευε στις εφημερίδες «Οδηγητής», «Αναγνώστης», «Ριζοσπάστης» (καθημερινά, 1990 – Ιούλιος ’13) και στο on-line διμηνιαίο περιοδικό «Go magazine», ενώ συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Νέα Οικολογία», «Διαβάzω», «Στίγμα». Από το Σεπτέμβρη του 2013 σκίτσα του δημοσιεύονται καθημερινά στην ιστοδελίδα «Εργατικός αγώνας» και από τον Ιούνη του 2014 στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Ημεροδρόμος». Σκίτσα του έχουν φιλοξενηθεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε μόνιμη βάση στο Ισπανικό μουσείο του χιούμορ «Fene». Επισκεφθείτε: kostas-cartoonist.blogspot.gr.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας